Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα σκαριά εκπτώσεις από τις εταιρείες πετρελαιοειδών

Προσδοκίες για εκπτωτική πολιτική των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών στις τιμές διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης καλλιεργούνται στην αγορά.

Αν και οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου κρατούν προσώρας κλειστά τα χαρτιά τους, εντούτοις σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενέργειας, δεν αποκλείεται λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα του δημοφιλούς καυσίμου να επαναλάβουν τις περσινές κινήσεις που οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις των τιμών.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επικρατούν δεύτερες σκέψεις ως προς την επιχορήγηση των τιμών της αντλίας, αν και επισήμως τέτοιο σενάριο έχει απορριφθεί.

Συνεπώς, λένε οι ίδιες πηγές, οι μεγάλοι του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών αναμένουν και τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς το θέμα πιθανής ενίσχυσης της τιμής της αντλίας, και στη συνέχεια θα αποφασίσουν αν και σε τι εύρος εκπτωτική πολιτική θα ακολουθήσουν.

Η αγορά

Η αγορά, αναμένει από τις επιχειρήσεις του κλάδου στη χορήγηση εκπτώσεων προς τους πρατηριούχους και άλλους τελικούς διανομείς του πετρελαίου θέρμανσης με στόχο τη μείωση των τιμών καταναλωτή. Κατά τα λοιπά, οι πληροφορίες θέλουν τις ίδιες τις εταιρείες εμπορίας που διαθέτουν απευθείας στα νοικοκυριά το πετρέλαιο να προχωρήσουν σε προωθητικές ενέργειες μέσω προσφορών όπως με δόσεις (πιστωτικές κάρτες).

Οι τιμές

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και οι εκτιμήσεις με τα σημερινά δεδομένα δείχνουν τιμή εκκίνησης τουλάχιστον στα 1,50 ευρώ ανά λίτρο. Το ράλι των διεθνών τιμών των υγρών καυσίμων που είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αυξήσεων του αργού πετρελαίου συνεχίζεται και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς δεν αποκλείουν τη διαμόρφωση των τιμών ακόμη και σε επίπεδα της τάξης των 1,60 ευρώ ανά λίτρο.

Η περυσινή χειμερινή σεζόν άνοιξε με τη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,37 – 1,41 ευρώ το λίτρο μετά την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία και την έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια.

Το επίδομα θέρμανσης

Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, θα εφαρμοστεί ένας νέος εισοδηματικός «κόφτης» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται το διπλό επίδομα που έλαβαν πέρυσι όσοι γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο.

Ειδικότερα:

·         Το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.

·         Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

·         Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως. Έτσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Πηγή ΟΤ

Χαλκίδα: Βίαιη σύλληψη διανομέα από άντρες του Λιμενικού – Τον πέταξαν κάτω και τον κράταγαν με κεφαλοκλείδωμα

Αφήστε μια απάντηση