Γιάννης Στουρνάρας: Τα επιτόκια πιθανότατα έχουν κορυφωθεί

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πιθανότατα έχουν κορυφωθεί και η επόμενη κίνησή της αναμένεται να είναι η μείωση, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά την περασμένη εβδομάδα, αλλά σηματοδότησε παύση, με τις αγορές να εκλαμβάνουν την καθοδήγησή της ως τερματισμού του πιο απότομου ρυθμού νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Ενώ πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, κυρίως συντηρητικοί από το βορρά της ευρωζώνη, διατηρούν σταθερά στη συζήτηση μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, ο Στουρνάρας είπε ότι ακόμη και η τελευταία κίνηση δεν ήταν απαραίτητα δικαιολογημένη και η υπερβολική αυστηροποίηση της πολιτικής δημιουργεί κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή των επιτοκίων», ανέφερε την Πέμπτη στη Boersen-Zeitung.

«Όπως έχουν τα πράγματα, υποθέτω ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι η μείωση των επιτοκίων».

Ο Στουρνάρας είπε ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί χαλάρωση της πολιτικής, καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο σημερινό τους επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, που ο ίδιος υποθέτει ότι σημαίνει «μερικούς μήνες». Οι αγορές βλέπουν μέτρια πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ η μείωση έχει σχεδόν πλήρως τιμολογηθεί μέχρι τον Ιούλιο.

Ορισμένοι συντηρητικοί της ΕΚΤ έχουν προβλέψει μεγαλύτερη περίοδο σταθερών επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι είναι απίθανη μια μείωση στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Ο Στουρνάρας είπε ότι ο πληθωρισμός, που παραμένει ακόμη πάνω από το 5%, θα υποχωρήσει ξανά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2025 ή λίγο νωρίτερα.

Ο μικρός Άξελ Κοέν: Η θλιβερή ιστορία του αγοριού που μεγάλωσε με τον Λέοναρντ Κοέν

Αφήστε μια απάντηση