Μελέτη: Οι περαστικοί είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στις γυναίκες

Οι περαστικοί είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε γυναίκες δημόσια από ό,τι στους άνδρες, με αποτέλεσμα περισσότερες γυναίκες να πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή, δήλωσαν ερευνητές τη Δευτέρα.

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) συνδυάζει αναπνοή από στόμα σε στόμα και θωρακικές συμπιέσεις για την άντληση αίματος στον εγκέφαλο ατόμων των οποίων η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά, αποτρέποντας πιθανώς το θάνατο μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια.

Σε έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής στη Βαρκελώνη αυτή την εβδομάδα, αλλά η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, ομάδα Καναδών γιατρών εξέτασε αρχεία καρδιακών ανακοπών που έλαβαν χώρα εκτός νοσοκομείου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μεταξύ 2005 και 2015, τα οποία περιλάμβαναν σχεδόν 40.000 ασθενείς. Συνολικά, το 54% των ασθενών έλαβαν ΚΑΡΠΑ από περαστικό, ανέφερε η έρευνα. Για καρδιακές ανακοπές σε δημόσιο χώρο, όπως στο δρόμο, στο 61% των γυναικών έγινε ΚΑΡΠΑ από περαστικό, σε σύγκριση με το 68% των ανδρών. Ο Alexis Cournoyer, γιατρός έκτακτης ανάγκης στο Hopital du Sacre-Coeur του Μόντρεαλ που διεξήγαγε την έρευνα, είπε ότι αυτή η διαφορά «αυξάνει τη θνησιμότητα των γυναικών μετά από καρδιακή ανακοπή — αυτό είναι σίγουρο».

Οι καρδιακές ανακοπές είναι η κύρια αιτία θανάτου, με περισσότερες από 350.000 να συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Μόνο το 10% περίπου των ανθρώπων που έχουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου επιβιώνουν, έδειξε έρευνα.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν έναν λόγο για το χάσμα των φύλων. Μια θεωρία ήταν ότι οι παρευρισκόμενοι στο κοινό θα μπορούσαν να αισθάνονται άβολα να αγγίζουν ένα γυναικείο στήθος χωρίς τη συγκατάθεσή τους, είπε ο Cournoyer.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αν η ηλικία θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο. Αλλά δεν ισχύει: οι γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση από τους άνδρες από παρευρισκόμενους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έδειξαν τα δεδομένα.

Ο Cournoyer είπε ότι μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η καρδιακή ανακοπή συχνά αντιπροσωπεύεται ως κάτι που συμβαίνει μόνο στους άνδρες. Πριν από μια καρδιακή ανακοπή, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν πόνο στο στήθος – ένα σύμπτωμα που απεικονίζεται συνήθως στα μέσα ενημέρωσης – ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν δύσπνοια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Lancet Digital Health.

Πηγή: AFP

Μετάφραση-επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr