ΑΠΕ: Νέο ρεκόρ πράσινης ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα

Νέο ρεκόρ πράσινης παραγωγής ρεύματος σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, οπότε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) κάλυψαν έως και το 140% της ζήτησης. Η συμμετοχή του λιγνίτη μηδενίστηκε και το πλεόνασμα διοχετεύτηκε σε εξαγωγές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ΑΔΜΗΕ, την περασμένη Κυριακή η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και ήλιο εκτόξευσε τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα.

Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής:

  • Για 10 συνεχόμενες ώρες η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έτρεχε σε ποσοστά ρεκόρ καλύπτοντας τη συνολική ζήτηση έως και κατά 140%.
  • Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα παρέμεινε μηδενική, κρατώντας τις εκπομπές CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή σε πολύ χαμηλά επίπεδα
  • Η χώρα εξήγαγε σημαντικές ποσότητες από το ενεργειακό πλεόνασμά της μέσω των διασυνοριακών διασυνδέσεων.

«Εν μέσω ενεργειακής μετάβασης και κλιματικής κρίσης, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει να αναπτύσσει και να ενισχύει το Σύστημα Μεταφοράς, με σύγχρονες και ανθεκτικές υποδομές για ακόμη περισσότερα πράσινα ρεκόρ και μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια σε ολόκληρη την Ελλάδα», ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ.

Το ρεκόρ μηδενικής χρήσης λιγνίτη καταγράφηκε το διάστημα 1-5 Ιουλίου, όταν οι ΑΠΕ κάλυψαν τη ζήτηση για 87 συνεχόμενες ώρες.

Το προηγούμενο ρεκόρ των 38 συνεχόμενων ωρών είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2020.

Η χρήση λιγνίτη είχε επίσης μηδενιστεί στις 23 και 25-26 Ιουνίου για 7 και 15 ώρες αντίστοιχα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσονται ταχύτατα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της SolarPower Europe, η χώρα καταλαμβάνει πλέον τη δέκατη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την ισχύ των φωτοβολταϊκών ανά κάτοικο.

Σύμφωνα δε με έκθεση της Ember τον Απρίλιο, η Ελλάδα είναι 7η στον κόσμο στη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Χάκερ τίναξαν τη μπάνκα με κυβερνοεπιθέσεις σε μεγάλα καζίνο

Αφήστε μια απάντηση