Moody’s: Διπλη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε «Ba1»

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «Ba1», με σταθερές προοπτικές (από «Ba3»), προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service. Πρόκειται για ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται πως ο οίκος Moody’s διατηρούσε μέχρι στιγμής την πιο χαμηλή αξιολόγηση σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους, καθώς κατέτασσε την Ελλάδα τρεις βαθμίδες πιο χαμηλά από την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα. Fitch και S&P έχουν αναβαθμίσει τη χώρα σε επίπεδα ΒΒ+, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Οπως αναφέρει η Moody’s, η αναβάθμιση κατά δυο βαθμίδες αντανακλά την εκτίμηση ότι στην ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, τους θεσμούς και το τραπεζικό σύστημα συντελούνται σημαντικές δομικές αλλαγές που θα υποστηρίξουν μια συνεχή σημαντική βελτίωση των πιστωτικών μεγεθών και θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά πιθανά σοκ.

Ειδικότερα, όπως τονίζει ο οίκος, η κυβερνητική πλειοψηφία μετά τις εκλογές του Ιουνίου παρέχει υψηλό βαθμό πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προωθώντας την ολοκλήρωση δρομολογημένων μεταρρυθμίσεων και τον σχεδιασμό νέων, γεγονός που ενισχύει την προσδοκία της Moody’s για περαιτέρω οικονομική και δημοσιονομική ενίσχυση της χώρας.

Το σταθερό outlook

Σε ό,τι αφορά τις σταθερές προοπτικές, η Moody’s επισημαίνει πως «εξισορροπούν τις θετικές τάσεις με τις διαρθρωτικές προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι εκτιμά επί του παρόντος η Moody’s, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκριτικά χαμηλού, αν και αυξανόμενου ποσοστού επενδύσεων, ενός σημαντικού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, του ακόμα υψηλού δημόσιου χρέους και των πρόσθετων οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων από τη γήρανση και την κλιματική αλλαγή».

Η DBRS

Την περασμένη Παρασκευή ο DBRS αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ (low), επαναφέροντας την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια.

Όπως ανέφερε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης η αναβάθμιση αντανακλά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το εντυπωσιακό ιστορικό της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική ευθύνη, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τάση.

Ο DBRS Morningstar τόνισε ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το 2022, η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα, σημειώνοντας ανάπτυξη 5,9% με επίσης συνεχείς βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις και την ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα.

«Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας», είχε αναφέρει σχετικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του οίκου DBRS Morningstar για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Τα επόμενα κρίσιμα «ραντεβού»

Μετά την ετυμηγορία της Moody’s τη σκυτάλη των αξιολογήσεων θα πάρει στις 20 Οκτωβρίου ο οίκος Standard & Poor’s που κατατάσσει το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, στο ΒΒ+, με αξιολόγηση θετική.

Η «αυλαία θα πέσει» στις 2 Δεκεμβρίου με την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, που αυτή τη στιγμή βαθμολογεί την Ελλάδα στο BB+ με σταθερές προοπτικές.

Αναζητώντας τους «εξαφανισμένους» της χούντας στη Χιλή

Αφήστε μια απάντηση