Μεγάλες θα είναι και οι οικονομικές συνέπειες εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής στη Θεσσαλία.
Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος για την αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες που επέφερε η κακοκαιρία Daniel, καθώς και για τις άμεσες αποκαταστάσεις των υποδομών και της αγροτικής παραγωγής αναμένεται να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να προστεθεί και σε αυτό των καταστροφικών πυρκαγιών μέσα στο καλοκαίρι.
Αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ακριβής εκτίμηση, εντούτοις δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.
Όπως είναι προφανές, οι πυρκαγιές, και οι πλημμύρες έχουν σίγουρα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες, αγροτικές εκτάσεις, ζωικό κεφάλαιο και επιχειρήσεις. Η καταστροφή δρόμων, γεφυρών, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και αντιπλημμυρικών έργων που δεν άντεξαν αποτελούν ζημιές, οι οποίες θα πρέπει να αποκατασταθούν, κάτι το οποία αφορά την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
Το κόστος
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές (EFFIS), από τις φωτιές, εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζώων, έχουν επηρεαστεί περισσότερα από 1.500.000 στρέμματα και αυτό συνεπάγεται ένα κόστος τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Πάντως, κανείς δε μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο να είναι ακόμη μεγαλύτερο το κόστος.
Αναφορικά με τις πλημμύρες, το τελικό κόστος που περιλαμβάνει αποζημιώσεις που θα χορηγήσει το Δημόσιο, για τα καταστρεμμένα σπίτια, τη χαμένη αγροτική παραγωγή, τις ζημιές στις επιχειρήσεις, τις παρατάσεις της πληρωμής φόρων, αλλά και το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές εκτιμάται πως θα υπερβεί αισθητά το 1 δισ. ευρώ, με το ποσό να διαχέεται και στα επόμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν πυρκαγιές και πλημμύρες από το 2020 μέχρι και το 2022 το Δημόσιο κατέβαλε συνολικά 2,3 δισ. ευρώ, με ένα πολύ μεγάλο μέρος να καλύπτει την αποκατάσταση υποδομών, ενώ στον φετινό προϋπολογισμό υπάρχει εγγεγραμμένο κονδύλι για την κάλυψη των ζημιών από φυσικές καταστροφές ύψους 1 δισ. ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω, το συνολικό κόστος τόσο εξαιτίας των πυρκαγιών όσο και των πλημμυρών ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τα 2,5 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Μέρος του κόστους θα μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2024 και στα επόμενα χρόνια, καθώς θα αφορά τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης.
Οι οικονομικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel δεν αποκλείεται να αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ.
Τι εκτιμούν στην κυβέρνηση
Σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν και τα νέα δεδομένα, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για τον χειρισμό του δημοσιονομικού αποτυπώματος της καταιγίδας. Στο πλαίσιο αυτό, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να χρειαστεί η κατάθεση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού και δε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι όποιες οικονομικές ενισχύσεις που θα δίνονταν μέσα στο 2023 λόγω της ακρίβειας να περικοπούν.
Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι παρά το πρόσθετο κόστος ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1%. Παράλληλα, εκτιμούν ότι θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα προς τις αγορές ότι επιτυγχάνονται οι οικονομικοί στόχοι, παρά το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, ούτως ώστε να μη διασαλευτεί ο στόχος επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ανεξαρτήτως του τι θα αναφέρει σήμερα η DBRS στην έκθεσή της που θα δημοσιοποιηθεί.
Παρεμένει λοιπόν ζητούμενο να μην αμφισβητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαιτίας των κρατικών δαπανών που θα προκαλέσει στο μέλλον η κλιματική κρίση. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προετοίμαζε ήδη -δια των διαρροών- ένα μικρό «καλάθι» ενόψει της ΔΕΘ μετά τις πυρκαγιές, ενώ αυτή τη στιγμή τα πράγματα δείχνουν ακόμη χειρότερα, εξαιτίας των εξελίξεων.
Η αποσταθεροποίηση του κλίματος έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της οικονομίας και εάν δεν υπάρξει καμία κατάλληλη ενέργεια , εκτιμάται ότι έως το έτος 2100 το συνολικό σωρευτικό κόστος για την Ελλάδα θα φτάσει τα 701 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι πάνω από 3,6 φορές το ελληνικό ΑΕΠ του 2022. Αυτό αναφέρουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) που αναλύει τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας.
Το κόστος – μαμούθ αιτιολογείται, καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να μειώνεται κατά 2% σε ετήσια βάση μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, ενώ πρόκειται για κόστος το οποίο θα προσεγγίζει τα 9 δισ. ευρώ κάθε έτος για τα επόμενα χρόνια.