Πρωτοποριακή κάμερα χωρίς φακό «φαντάζεται» τις φωτογραφίες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

FxYy89wXoAA1tU1

Η Paragraphica είναι μια φωτογραφική μηχανή χωρίς φακό που χρησιμοποιεί δεδομένα τοποθεσίας και τεχνητή νοημοσύνη για να απεικονίσει μια φωτογραφία ενός συγκεκριμένου σημείου και μιας συγκεκριμένης στιγμής, σύμφωνα με τον δημιουργό της.

Η κάμερα εμφανίζει μια περιγραφή της τρέχουσας θέσης της χρησιμοποιώντας τη γεωγραφική διεύθυνση, τον καιρό, την ώρα της ημέρας και τα κοντινά μέρη. Με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού η κάμερα δημιουργεί μια φωτογραφική αναπαράσταση του μέρους χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει κείμενο σε εικόνα.

«Καθώς τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αποκτούν όλο και περισσότερο συνείδηση, θα είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα βλέπουν τον φυσικό μας κόσμο», έγραψε ο σχεδιαστής της κάμερας, Μπγιόρν Κάρμαν.

«Η Paragraphica παρέχει βαθύτερη κατανόηση της ουσίας μιας στιγμής μέσα από την προοπτική άλλων νοημοσύνων», πρόσθεσε.

Ο Κάρμαν παρομοιάζει την εφεύρεσή του με έναν τυφλοπόντικα, ο οποίος «βλέπει» μέσω των κεραιών του ρύγχους του και όχι μέσω του φωτός, όπως οι άνθρωποι και οι συμβατικές κάμερες. Έτσι, η Paragraphica προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να «βλέπουν» όπως ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, ο Κάρμαν διευκρίνισε σε μια ανάρτησή του στο Twitter ότι πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δημιουργήσει ένα προϊόν ή να αμφισβητήσει τη φωτογραφία ως τέχνη. Πρόσθεσε δε, πως με αυτή του την κάμερα, μάλλον αμφισβητεί τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης σε μια εποχή δημιουργικής έντασης.

ΠΗΓΗ: Futurism

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη