Καϊλή στην Corriere: Αν είχα αναφέρει σημαντικά ονόματα θα επέστρεφα στην κόρη μου, αλλά θα έπρεπε να πω ψέματα

kaili44

Στα πλαίσια του σκανδάλου Qatargate, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο προχώρησε η Εύα Καϊλή στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Η Ελληνίδα πολιτικός μίλησε εκτενέστερα για τις συνθήκες κράτησής της στις βελγικές φυλακές και για τις κατηγορίες που της αποδίδονται και αναφέρθηκε στο γεγονός πως ήταν γνωστό ότι ο Παντσέρι δεχόταν δωροδοκίες.

«Εκτιμώ κάθε στιγμή με την κόρη μου – Στην φυλακή υπέφερα το κρύο»

Η Έυα Καϊλή δήλωσε χαρακτηριστικά πως αισθάνεται «πιο δυνατή» και πως εκτιμά περισσότερο κάθε στιγμή με την κόρη της. «Εκτιμώ κάθε στιγμή με το κοριτσάκι μου περισσότερο, δεν μπορώ να σταματήσω να την κοιτάζω» είπε και μίλησε για το χρόνο που έμεινε μακριά της

«Ήταν τρομερό. Ο χωρισμός μιας μητέρας για τέσσερις μήνες από τη δίχρονη κόρη της δεν θεωρείται μόνο μια μορφή βασανιστηρίων σε χώρες που βασίζονται στο κράτος δικαίου, αλλά αποτελεί πλήρη παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού που έχει επικυρώσει το Βέλγιο. (…) Πρόκειται για περιττά βασανιστήρια, διότι η έρευνα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο και με εμένα σε κατ’ οίκον περιορισμό. (…) Κατά τη διάρκεια των σπάνιων συναντήσεών μας, συνήθιζε να κρύβεται και να κλαίει για να μην με αφήσει. Τώρα μου κρατάει το χέρι ή βάζει τα χέρια της γύρω από το λαιμό μου για να κοιμηθεί»

Σχετικά με την στιγμή της φυλάκισής της, είπε πως την έβαλαν «σε απομόνωση σε ένα κελί με τα φώτα και την κάμερα παρακολούθησης πάντα αναμμένα, χωρίς τρεχούμενο νερό» όπου υπέφερε «από το τσουχτερό κρύο» και τόνισε πως ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, της ζήτησε να μιλήσει επειδή είχε «την σπάνια ευκαιρία να δει και να παρατηρήσει πώς αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι στις φυλακές του Βελγίου».

«Πανικοβλήθηκα όταν συνελήφθη ο Παντσέρι»

Όσον αφορά την υπόθεση των χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι της, η Καϊλή είπε πως όταν την ειδοποίησαν πως συνελήφθη ο Τζιόρτζι και κατασχέθηκε το αυτοκίνητό του, νόμιζε ότι επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα. Όμως, αφού έμαθε πως είχε συλληφθεί και ο Παντσέρι, πανικοβλήθηκε.

Η Καϊλή δήλωσε πως γνώριζε πως στο γραφείο, το οποίο βρίσκεται στο σπίτι της και του Τζιόρτζι, όπου δεν πηγαίνει ποτέ, υπήρχε μια βαλίτσα του Παντσέρι και βρήκε «πολλά χρήματα». «Δεν μπορούσα να καταλάβω τι είχε συμβεί» τόνισε η Ελληνίδα πολιτικός “αλλά ήθελα να πάρω αυτά τα χρήματα από το σπίτι και να τα επιστρέψω στον Παντσέρι, τον οποίο θεωρούσα ιδιοκτήτη”. «Δεν σκέφτηκα καθόλου να χρησιμοποιήσω την κοινοβουλευτική μου ασυλία, γεγονός που δείχνει ότι δεν είχα απολύτως καμία ιδέα για το τι πραγματικά αντιπροσώπευαν αυτά τα χρήματα» είπε.

«Γνωστό το ότι ο Παντσέρι λάμβανε δωρεές»

Διερωτώμενη για τον Παντσέρι και τα χρήματά του, η Καϊλή είπε χαρακτηριστικά πως «γνώριζε πως ο Παντσέρι λάμβανε δωρεές» και πως «δεδομένης της εμπειρίας του στις εξωτερικές υποθέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω της ΜΚΟ Fight Impunity προωθούσε έναν ευγενή σκοπό». Μάλιστα η Ελληνίδα πολιτικός εξέφρασε την πεποίθησή της πως «η μεταμέλεια και η ομολογία του Παντσέρι πάρθηκαν υπό πίεση».

«Νομίζω ότι η μεταμέλεια και η ομολογία της Panzeri πάρθησαν υπό πίεση. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: αν πεις ονόματα, θα σου προσφέρουμε μια συμφωνία και θα απελευθερώσουμε τη γυναίκα και την κόρη σου από τη φυλακή. Αυτές οι μέθοδοι δεν αρμόζουν σε ένα κράτος δικαίου. Το ίδιο έκαναν και σε μένα. Δηλώνοντας ένοχος ή κατονομάζοντας ονόματα θα επέστρεφα κατευθείαν στην κόρη μου, αλλά επειδή θα έπρεπε να πω ψέματα, δεν το σκέφτηκα καν ως επιλογή. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάκρισης και πριν μετανοήσει, ο Panzeri ανέφερε τα ονόματα δύο ιταλόφωνων βουλευτών και όχι τα δικά μου, και δεν με ανέφερε καν στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Ο πρώτος συνελήφθη, ο άλλος δεν είχε κανένα πρόβλημα, ακόμα αναρωτιέμαι γιατί. Ίσως επειδή προστατεύεται από ειδική ασυλία;” diervt;huhke

«Ο Τζιόρτζι πολύ καλός πατέρας»

Τέλος, σχετικά με το μέλλον της σχέσης της με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, η Έυα Καϊλή δήλωσε χαρακτηριστικά πως «θα το μάθουμε με τον καιρό» και τόνισε πως ο Τζιόρτζι «είναι πολύ καλός πατέρας για την κόρη» της.

Ανταπόκριση Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση