Ένθετο Τέχνες: Οι  «Τιτάνες» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

20230604-ENTHTETOTEXNES11

O Ευριπίδης Λασκαρίδης σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και θέατρο στο Βrooklyn College της Νέας Υόρκης, έπαιξε σε παραστάσεις και σε τηλεοπτικές σειρές αλλά κάτι άλλο αναζητούσε. Το 2012 αποφάσισε να δημιουργήσει μία δική του παράσταση, για την οποία δεν θα είχε να δώσει λόγο σε κανέναν, αν αποτύχαινε. Του πήρε δύο χρόνια να ετοιμάσει το «Ρέλικ», την πρώτηπαράστασή του, η οποία αμέσως προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο – ένα σόλο χωρίς λόγο μ’ ένα πλάσμα αλλόκοτο, αστείο και μαζί σπαρακτικό. Σκηνοθέτης και ερμηνευτής, ο Ευριπίδης με τις επόμενες παραστάσεις του, τους «Τιτάνες» και το «Ελενίτ», κατέκτησε την δική του, διακριτή θέση στον χώρο των παραστατικών τεχνών στην Ευρώπη και στον κόσμο. Με αφορμή τους «Τιτάνες», που θα παρουσιάσει ξανά για λίγες παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Ματίνα Καλτάκη τον συνάντησε στο εργαστήριό του.

Δείτε ακόμα στο ένθετο για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό στο ΕΡΤNEWS:

Ο Αλ. Αυλάμης εκθέτει πίνακες εγκαυστικής στη Blender Gallery

Η ζωγραφική του Αλέξη Αυλάμη είναι απολύτως ιδιαίτερη αφού στους πίνακές του αναβιώνει την αρχαία μέθοδο της εγκαυστικής, βάση της οποίας είναι το μελισσοκέρι, που μαζί με μαστίχα ή δάμαρη και χρώματα σε σκόνη, δίνουν υπέροχα, λαμπερά χρώματα. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνει οι ζωγραφικές του συνθέσεις να έχουν «αναγλυφότητα», όπως λέει, παραμένοντας διαρκώς σε φάση πειραματισμού αφού οι τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες της κηρόχυτης ζωγραφικής είναι ανεξάντλητες.

Η Άννε-Ζοφί Μούτερ στο Ηρώδειο

H Άννε-Ζοφί Μούτερ, πολυβραβευμένη Γερμανίδα βιολονίστρια , έρχεται στην Αθήνα για μία συναυλία στο Ηρώδειο στις 12 Ιουνίου. Μαζί με το σύνολο εγχόρδων Mutter’s Virtuosi, το οποίο αποτελείται από εκλεκτούς μουσικούς, υποτρόφους του ιδρύματός της, θα ερμηνεύσουν 2 κοντσέρτα του Μπαχ, ένα του Βιβάλντι, το Κοντσέρτο για βιολί σε λα μείζονα, έργο 5 αρ. 2 του Ζοζέφ Μπολόν – του πρώτου Ευρωπαίου συνθέτη με αφρικανική καταγωγή- και το Νονέτο  του Αντρέ Πρεβέν, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

www.ertnews.gr

Μαρία Νικολαΐδου