Οφθαλμικές σταγόνες για παιδιά επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας

194676441_116688693945784_2327293948888242287_n (1)

Τα αποτελέσματα μιας νέας κλινικής δοκιμής έδειξαν πως οι οφθαλμικές σταγόνες ατροπίνης (φάρμακο που χρησιμοποιείται από τους οφθαλμιάτρους για τη διαστολή της κόρης του ματιού) επιβραδύνουν την ανάπτυξη της μυωπίας στα παιδιά.

«Πρόκειται για συναρπαστικά νέα για την ερευνητική κοινότητα της μυωπίας, στην οποία συμμετέχω εδώ και 35 χρόνια. Μιλάμε για τη θεραπεία και τον έλεγχο εδώ και δεκαετίες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Κάρλα Ζάντνικ, καθηγήτρια και κοσμήτορας του Κολλεγίου Οπτομετρίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Και είναι συναρπαστικό αν σκεφτούμε πως στο μέλλον θα υπάρχουν επιλογές για εκατομμύρια παιδιά που γνωρίζουμε ότι θα εμφανίσουν μυωπία», πρόσθεσε.

Η τριετής κλινική δοκιμή έδειξε πως μια μόνο σταγόνα ατροπίνης την ημέρα σε κάθε μάτι σταμάτησε την επιμήκυνση του βολβού του ματιού σε μυωπικά παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 10 ετών. Η επιμήκυνση του ματιού οδηγεί τελικά σε μυωπία στα μικρά παιδιά. Τείνει να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας μέχρι να σταθεροποιηθεί κατά την ενηλικίωση. Τα άτομα με αυτή την πάθηση όχι μόνο χρειάζονται γυαλιά για όλη τους τη ζωή, αλλά διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και γλαύκωμα. Οι διορθωτικοί φακοί βοηθούν απλώς τους ανθρώπους να βλέπουν καλύτερα, δεν σταματούν την εξέλιξη της μυωπίας ούτε μειώνουν τον κίνδυνο αυτών των μακροπρόθεσμων επιπλοκών.

Για να αξιολογηθεί η ασφάλεια, το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 573 παιδιά ηλικίας τριών έως και 16 ετών. Και οι δύο δόσεις ήταν ασφαλείς και καλά ανεκτές. Οι ελάχιστες παρενέργειες που αναφέρθηκαν περιλάμβαναν ευαισθησία στο φως, αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ερεθισμό των ματιών, διαστολή των κόρων και θολή όραση.

Η Vyluma, η βιοφαρμακευτική εταιρεία που παρασκευάζει το φάρμακο, έχει υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έγκριση του φαρμάκου στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει συνεργαστεί με δύο εταιρείες για την εμπορική διάθεση του προϊόντος και εκτός της χώρας. Εάν το φάρμακο εγκριθεί, θα διανέμεται σε συσκευασία μιας χρήσης για λόγους ευκολίας και για την αποφυγή επιμόλυνσης.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «JAMA Ophthalmology».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη

Αφήστε μια απάντηση