Κόντρα για υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη: Υιοθετεί την τουρκική προπαγάνδα, λέει η ΝΔ – Επικίνδυνα τα παιχνίδια με τη μειονότητα, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

20230603-politiko

Στην εκλογική περιφέρεια της Ροδόπης, όπου το τουρκικό προξενείο κατευθύνει τμήμα της ψήφου της μουσουλμανικής μειονότητας, μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ν’ αναρωτηθεί γιατί επέλεξε συγκεκριμένο υποψήφιο, ο οποίος μάλιστα πρώτευσε στην κάλπη της 21ης Μαϊού.

«Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό Προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα.

Για επικίνδυνα παιχνίδια με τη μειονότητα κατηγορεί τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη στοχοποίηση και εξυπηρέτηση των στόχων του τουρκικού προξενείου.

«Η αντιμετώπιση των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών της Ροδόπης ως ενεργούμενα ξένης δύναμης και η αμφισβήτηση της δημοκρατικής τους βούλησης αποτελεί μια βαθιά επικίνδυνη πρακτική, που παραπέμπει στις χειρότερες στιγμές διχασμού, προσβάλει τη συνταγματική αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες και εγκυμονεί σοβαρούς εθνικούς κινδύνους», σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο κ. Τσίπρας τώρα γνωρίζει ότι το τουρκικό προξενείο ξεκάθαρα στήριξε δυο υποψηφίους του κόμματός του που υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα. Το ερώτημα επομένως αφορά τον ίδιο και όχι το κόμμα του: θα εξακολουθήσει να κρατάει τους δυο υποψήφιους στα ψηφοδέλτιά του;», απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος.

Ο υποψήφιος της ΝΔ στο νομό Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου αναφέρει σε ανάρτησή του ότι ο εν λόγω υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ παρέστη σε εκδήλωση της παράνομης «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης».

«Για ποιο λόγο οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζονται με τους ψευδομουφτήδες; Δεν σέβονται τους εκλεγμένους μουφτήδες της ελληνικής πολιτείας; Γιατί καταπατούν την έννομη τάξη;», διερωτάται ο κ. Χατζηβασιλείου.

Την ίδια ώρα πάντως, η οικονομία και δη οι προγραμματικές θέσεις των κομμάτων για τη φορολόγηση παραμένουν στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας, με τον Άκη Σκέρτσο να στρέφει ξανά τα βέλη του εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τους για διάθεση υπερφορολόγησης των μεσαίων στρωμάτων.

«Πρέπει πριν από τις εκλογές τα κόμματα να εκθέτουν με ειλικρίνεια τα προγράμματά τους. Ο λαός πολύ ώριμα έδωσε μήνυμα. Ελπίζω να το πήρε και η αντιπολίτευση. Δεν είμαι τόσο σίγουρος γιατί βλέπω να επαναλαμβάνουν το ίδιο πρόγραμμα. Μια οριζόντια μείωση του ΦΠΑ θα ευνοούσε τους πλούσιους, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να ευνοήσουν τους πλούσιους», είπε στο Mega ο κ. Σκέρτσος.

Μέλημα της ΝΔ είναι να μην φορολογήσει τους φίλους της, επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος που πλήττει ευρέως και κυρίως τα μεσαία και τα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Καμία αύξηση φόρων δεν έχει το πρόγραμμά μας. Το κενό θα καλυφθεί απ’ τη φορολόγηση των υπερκερδών. Αυτές οι εταιρείες είναι οι εταιρείες ενέργειας και διύλισης», δήλωσε στο Mega η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην ενίσχυση των μη προνομιούχων διαμηνύει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πρόγραμμα που έχει κατατεθεί στη δημόσια σφαίρα εδώ και πολλούς μήνες. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο ελαφρύνει φόρους, οι οποίοι είναι άδικοι φόροι. Εμείς παίρνουμε στρατηγικά μέτρα ενίσχυσης των μη προνομιούχων. Είναι λίγο λιγότερα από 3 δις», ανέφερε στο Mega ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.

Πλησιάζοντας στην 25η Ιουνίου, η αντιπαράθεση θα λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Μητσοτάκης στο «Πρώτο Θέμα»: Ο κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός

Ταυτίζοντας την ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με τις μεγάλες αλλαγές για την επόμενη ημέρα της χώρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, καλεί τους πολίτες να επαναβεβαιώσουν στην κάλπη της 25ης Ιουνίου το ηχηρό σήμα της 21ης Μαΐου. «Οι ψήφοι δεν μεταφέρονται. Ο κίνδυνος, συνεπώς, είναι η χαλάρωση και ο εφησυχασμός», τονίζει.
 
«Για να έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος. Από την πλευρά μου έχω πει ότι δεν θα συνεργαστώ με καμία δύναμη στα δεξιά της ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, προτού ακόμα του ζητηθεί, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει σπεύσει να αρνηθεί τόσο εμένα ως πρωθυπουργό όσο και το πρώτο κόμμα της κάλπης ως κυβέρνηση. Ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυκλώνει ως στόχους της επόμενης τετραετίας τις αυξήσεις στους μισθούς, τη μείωση των ανισοτήτων, την αναβάθμιση του ΕΣΥ και της Παιδείας και την περαιτέρω ενίσχυση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας.

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου νίκησαν η αλήθεια και ο ρεαλισμός», αναφέρει.
 
«Επιβραβεύτηκε η συνέπεια των λόγων με τις πράξεις μας. Η ενωτική μας συμπεριφορά, αλλά και η ειλικρίνειά μας. Και ακόμη, το ταυτόχρονο ενδιαφέρον για την πρόοδο του τόπου, παράλληλα με τη φροντίδα για τους πιο αδύναμους. Νίκησαν, δηλαδή, αυτοί που βλέπουν την Ελλάδα ενωμένη και νοιάζονται για την προκοπή του κάθε πολίτη και ηττήθηκαν ο λαϊκισμός, τα ψέματα, η τοξικότητα και ο διχασμός του παρελθόντος», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.
 
Στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεών του, το προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο της «γαλάζιας» ατζέντας.
 
«Έχω κουραστεί να ακούω από κάποιους άλλους ότι δήθεν αυτοί είναι οι προοδευτικοί. Όχι, φίλες και φίλοι, η μεγάλη λαϊκή προοδευτική παράταξη της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία. Διότι πάντα είχαμε χρέος να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στη χθεσινή του ομιλία στην Κόρινθο.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για rotation στο υπουργικό συμβούλιο που θα σχηματίσει, εφόσον οι πολίτες δώσουν την αυτοδυναμία στη ΝΔ, επισημαίνει ότι αυτό που τον απασχολεί είναι το πώς θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και δίνει απάντηση στις αναφορές των αντιπάλων της ΝΔ περί πιθανής παντοδυναμίας:
 
«Μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές. Και δεν έχω κρύψει ότι η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι η τετραετία των μεγάλων αλλαγών. Όσο, λοιπόν, πιο ισχυρή νομιμοποίηση θα έχει η επόμενη κυβέρνηση τόσο πιο ισχυρή θα είναι και η ώθηση να υλοποιήσει αυτές τις αλλαγές. Όπως έχω πει, στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει ασύδοτη, αλλά αποτελεσματική κυβέρνηση. Και για εμένα προσωπικά θα σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη να είμαι πιο σεμνός, προσγειωμένος και πιστός στα καθήκοντά μου».
 
«Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε ευρύτερες συναινέσεις για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα», είναι το μήνυμα που εκπέμπει.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Νέες περιοδείες Μητσοτάκη – Το βάρος στη Β. Ελλάδα

Με το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου, στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, να τίθεται όλο και πιο εμφατικά και να συμπυκνώνεται στη φράση «ασφαλής αυτοδυναμία-σταθερή κυβέρνηση», η Νέα Δημοκρατία διευρύνει το αποτύπωμα της προεκλογικής εκστρατείας της, σε μία ατζέντα που έχει ευθεία αναφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται ότι θα επιστρέψει στο δρόμο των περιοδειών σε Αττική και περιφέρεια, αναδεικνύει το προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο της ατζέντας της οδού Πειραιώς. Η Νέα Δημοκρατία διευρύνει τη βεντάλια του κοινού στο οποίο απευθύνεται στοχεύοντας:

– Στη θωράκιση του εκλογικού βατήρα της 21ης Μαΐου.
– Στο περαιτέρω άνοιγμα των ποσοστών, που είναι και το κλειδί για την επίτευξη του στόχου της ισχυρής αυτοδυναμίας.
 
Με έμφαση στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας σηκώνουν αυλαία και οι περιοδείες των «γαλάζιων» υποψήφιων βουλευτών και στελεχών: 68 κλιμάκια θα βρεθούν μέχρι το ορόσημο της 25ης Ιουνίου σε 140 περιοχές, με τις επισκέψεις να κυκλώνουν πάνω από 500 χωριά και πόλεις.
 
Πέρα από το θετικό λόγο και την επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας τις επόμενες εβδομάδες, θα ακούμε όλο και πιο ηχηρά το μήνυμα της συμμετοχής στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.
 
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να εκπέμπει σήματα συστράτευσης, με το βλέμμα στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. «Οι ψήφοι δεν μεταφέρονται. Ο κίνδυνος, συνεπώς, είναι η χαλάρωση  και ο εφησυχασμός», ανέφερε, στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα και ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να καλεί τους πολίτες να επιβεβαιώσουν στις 25 Ιουνίου το δρόμο που άνοιξαν την 21η Μαΐου.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Οι περιοδείες των άλλων πολιτικών αρχηγών

Την αισιοδοξία του ότι η ανατροπή των συσχετισμών της κάλπης του Μαϊου είναι εφικτή, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από την Εύβοια όπου περιοδεύει.

«Καλούμε και εκείνους τους αναποφάσιστους, που την τελευταία στιγμή ψήφισαν ΝΔ αλλά δεν θέλουν να έχουμε μία ηγεμονία, μία παντοδυναμία ανεξέλεγκτη, αλλά θέλουν να υπάρχει στον τόπο τούτο δημοκρατία και προοπτική, να ενώσουν την φωνή τους στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε στη Χαλκίδα, συνομιλώντας με τους πολίτες, δυο σχέδια αντιπαρατίθενται σήμερα, από τη μία της ΝΔ με φοροαπαλλαγές στους πλούσιους και φορολεηλασία στους πολλούς και από την άλλη του ΣΥΡΙΖΑ για να στηριχθεί η κοινωνία, να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και να ενισχυθεί το εισόδημα.

«Έχει κανείς από εσάς κανένα διυλιστήριο, έχει κανένας από εσάς καμία εταιρεία ενέργειας και φοβάστε μήπως σας φορολογήσουμε; Αυτοί που φοβούνται ότι θα τους φορολογήσουμε δικαίως φοβούνται. Η αλήθεια επίσης είναι ότι εμείς δεν έχουμε σχέδιο να αυξήσουμε τους φόρους για τους πολλούς, αλλά να μειώσουμε τους φόρους, τη φορολογική λεηλασία των έμμεσων φόρων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δυο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Λίμνη Ευβοίας συζήτησε με τους κατοίκους, ενώ άσκησε κριτική για την απαξίωση, όπως είπε, του επιτελικού κράτους.

Να εμπιστευτούν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες ο Νίκος Ανδρουλάκης, «για να πάρει το νησί μας το πολιτικό χρώμα που του ταιριάζει, το πράσινο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από το Ρέθυμνο στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Μουσείου «Ούλοφ Πάλμε».

«Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης νιώθει ότι βρήκε πραγματική αντιπολίτευση. Διότι, δεν μπορώ αλλιώς να εξηγήσω γιατί επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ και διαστρεβλώνει όλες μας τις πολιτικές επιλογές. Και μας ψέγει γιατί; Γιατί λέμε ότι είναι αδιανόητο να δίνεις φοροαπαλλαγές για το 0,2% του ελληνικού πληθυσμού, που έχει εκατομμύρια ευρώ και όχι να δίνεις προοπτική σε εκατομμύρια Έλληνες», επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ο λαός χρειάζεται πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και στη Βουλή και στους αγώνες» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνομιλώντας με κατοίκους της Λάρυμνας, πρώτο σταθμό της περιοδείας στη Φθιώτιδα.

«Ο ελληνικός λαός δε χρειάζεται αντιπολίτευση μούφα, όπως κάνουν τ΄άλλα κόμματα στηρίζοντας τις βασικές επιλογές μια αντιλαϊκής κυβέρνησης, αλλά ισχυρή αντιπολίτευση με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

«Το ζήτημα είναι να έχεις πρόγραμμα απ’ όπου θα παράγεις πλούτο και θα διανείμεις στον Έλληνα λεφτά. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν γιατί απλά δεν ξέρουν και είναι ανίκανοι να κάνουν ένα πρόγραμμα άξιο λόγου», σημείωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης περιοδεύει σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

Τσίπρας από Εύβοια: Να μην μας θεωρούν ξεγραμμένους, θα παλέψουμε

Το μήνυμα  ότι όσοι δεν θέλουν ανεξέλεγκτη ηγεμονία Μητσοτάκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε από την Εύβοια ο Αλέξης Τσίπρας. Το μεσημέρι ήταν στην Χαλκίδα και τώρα στη Λίμνη Ευβοίας.

Στις τοποθετήσεις του, με εμφατικό τρόπο σημειώνει, ότι κι άλλες φορές είχαν ξεγραμμένο τον λαό μας και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζανε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Aπό εδώ, από τη Λίμνη, περιέγραψε ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση: «Επιτρέπεται να πέσεις επιβάλλεται να σηκωθείς και να παλέψεις».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν τη δυσκολία του αρνητικού συσχετισμού και την ίδια ώρα θέτουν στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας την ακρίβεια και την λεηλασία του εισοδήματος.

Για το λόγο αυτό καλούν τους πολίτες να δουν τα δυο σχέδια που αντιπαρατίθενται, από τη μια, όπως λέει, η ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους, κι από την άλλη το πρόγραμμα που λέει ότι πρέπει να στηριχθεί η κοινωνία.

Ως προς το γιατί η ΝΔ αρνείται να κοστολογήσει το δικό της πρόγραμμα, μετά την πρόσκληση Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει: « Γιατί είναι ένα ευχολόγιο».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

44 κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές

Εντός της εβδομάδας θα γίνει από τον Άρειο Πάγο η ανακήρυξη των κομμάτων που θα πάρουν μέρος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Συνολικά, 44 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, έχουν δηλώσει συμμετοχή. 

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση