Θ. Ξανθόπουλος στο Πρώτο: Δεν αναδεικνύουμε ζήτημα ηγεμονίας στην Κεντροαριστερά ή στην Αριστερά – Aντίπαλός μας η Δεξιά (audio)

xanthopoulos

«Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι έφυγαν άνθρωποι και πήγαν απευθείας στην κάλπη της Δεξιάς. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι ορθή η στόχευση, ο μονομέτωπος αγώνας κατά της Δεξιάς και δεν αναδεικνύουμε ζήτημα ηγεμονίας στην Κεντροαριστερά ή στην Αριστερά, ποιος θα είναι ο πρώτος και ποιος δεύτερος. Γιατί για εμάς, αντίπαλος είναι η Δεξιά» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

«Ένας Μητσοτάκης απόλυτος κυρίαρχος θα είναι εξαιρετικά προβληματική κατάσταση και για τη λειτουργία των θεσμών αλλά και για τις κοινωνικές κατακτήσεις. Και με αυτή την έννοια ζητάμε κάθε ψήφο των πολιτών να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα στην αντίληψη και στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη αν αυτή είναι ή ακόμη καλύτερα να μπορέσουμε να πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα και να υπηρετήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού από όπου αυτός μας τάξει» προσέθεσε ο κ. Ξανθόπουλος.

«Είναι προφανές ότι προερχόμαστε από μια πολύ μεγάλη ήττα» ανέφερε ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ακόμα, «δεν είναι απλώς η διαφορά που είναι νταμπλ σκορ 20-40 που είναι σοκαριστικό, είναι ότι χάσαμε περιοχές λαϊκές, εργατικές, όπου ήμασταν ηγεμονική δύναμη, τον Πειραιά, τις δυτικές συνοικίες οι οποίες πήγαν στην κάλπη της Δεξιάς».

Αυτό σημαίνει, προσέθεσε ο κ. Ξανθόπουλος, «ότι στο κοινωνικό υπέδαφος γινόντουσαν τεκτονικές αλλαγές και εμείς δεν τις είχαμε αντιληφθεί».

Ερωτηθείς τι έφταιξε, κατά την άποψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε «είχαμε αυτοεγκλωβιστεί στην υπεράσπιση του συστήματος απλής αναλογικής και ουσιαστικά καταναλώσαμε όλη την προεκλογική μας περίοδο στο να πείσουμε τους πολίτες ότι η προοδευτική συνεργασία αποτελεί εφικτή ρεαλιστική λύση και όχι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εδώ όμως, όταν είχαμε εισπράξει σειρά αρνήσεων από τους όμορους πολιτικούς χώρους, ο πολίτης έβλεπε μία δυστοκία στην επίτευξη της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Θόλωσε το στίγμα μας».

Η ουσία, υπογράμμισε ο ίδιος, είναι ότι «δεν ήταν πειστικό το δικό μας επιχείρημα». «Συνέπεια αυτού του θολού στίγματος και της προσπάθειας που κάναμε για να καταξιώσουμε την απλή αναλογική στις συνειδήσεις των πολιτών ήταν ότι μιλήσαμε ελάχιστα για το πρόγραμμά μας», την ώρα που «τα προβλήματα είναι ζέοντα στην κοινωνία, είπε χαρακτηριστικά. «Εδώ κυοφορούνται πλειστηριασμοί, κόσμος θα χάσει τα σπίτια του, με τον πτωχευτικό που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, πτωχεύει ακόμη και ιδιώτες. Θα γίνει μια τεράστια μεταφορά ιδιωτικού πλούτου στα χέρια των λίγων. Αυτά είναι ζητήματα που έχουν σχέση με την κοινωνική συνοχή, δεν είναι ζητήματα τακτοποίησης λογιστικών οφειλών και εξόφλησης υποχρεώσεων. Αυτά τα ζητήματα λοιπόν που είναι η αύξηση των μισθών, για τη ρύθμιση των χρεών, για τη μείωση των τιμών, για τον ΦΠΑ στα προϊόντα μεγάλης ανάγκης και μεγάλης ζήτησης, όπως είναι τα παιδικά γάλατα, τροφές, ακόμη και να μηδενιστεί ο ΦΠΑ. Αυτά όμως δεν πέρασαν στη δημόσια σφαίρα» συμπλήρωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Επιπλέον, ανέφερε πως δεν συζητήθηκε καθόλου στην πολιτική ατζέντα το οικολογικό πρόβλημα που έχει ο πλανήτης, όπως και η τεχνητή νοημοσύνη, η 4η βιομηχανική επανάσταση που είναι, σημείωσε, τα δύο ζητήματα αιχμής της υφηλίου. «Αυτά λοιπόν δεν μπήκαν. Αντίθετα, μπήκε με ποιους θα κυβερνήσετε, αν ο Ανδρουλάκης θα είναι, αν θα πάει με τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης να λέει ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης και κυνηγούσαμε ουσιαστικά την ουρά μας, ως πολιτικό σύστημα» τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος, καταλήγοντας «με την τακτική μας αυτή ουσιαστικά αναδείξαμε τον κ. Ανδρουλάκη, κυρίαρχο παίκτη του συστήματος».

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση