Live – Ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση, οι πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΉς ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ

Ξεκίνησε στις 12:00 η ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το νέο μεταβατικό υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, αμέσως μετά, υπό την προεδρία τον κ. Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης παραλαβής.

Οι αφίξεις των νέων υπουργών και οι πρώτες δηλώσεις τους

Από τους πρώτους που έφτασαν στο υπουργικό ήταν ο υπηρεσιακός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Τσακίρης, ο οποίος δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο έτσι ώστε να τακτοποιήσουμε πράγματα που έχουν δρομολογηθεί για να μην έχουμε εκκρεμότητες».

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, είπε ότι «χρέος μου είναι να πάω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχω άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να φανώ αντάξια».

Ο υπουργός Παιδείας, Χρήστος Κίττας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είνα στα παιδιά που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και τα παιδιά που δίνουν ήδη εξετάσεις στα Λύκεια».

Στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προσέλθει, επίσης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς αλλά και ο υπουργός Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κλιάρης.

«Μεγάλη τιμή που μας αναθέτουν αυτό το καθήκον προς την πολιτεία, Θα το ασκήσουμε όπως πρεπει ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία του κράτους χωερίς κανένα κενό» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Σπυρόπουλος, ευχήθηκε «καλή δύναμη, ένας μήνας είναι και με το καλό η κάλπη, εκκρεμότητες θα δούμε ώστε να αφήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες αποκαλύπτοντας ότι του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος –  (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

«Αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή που θα αναλάβω το υπουργείο αυτό για να προσφέρω αυτά που θα προσφέρω για να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και να παραδώσω στον νέο υπουργό» είπε η υπουργός Εργασίας, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου.

Η υπουργός Εργασίας, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου

Έχουμε τη διάθεση να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Είναι ένας μήνας, είναι μία κυβέρνηση χωρίς πολιτικό πρόσημο αλλά θα είναι απολύτως λειτουργική, είπε ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης.

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» αρκέστηκε να αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Βασίλης Σκουρής δηλώνοντας «πάντοτε» αισιόδοξος.

Οι υπουργοί

Υπουργός Επικρατείας ορίστηκε ο καθηγητής Βασίλειος Σκουρής, υπουργός Οικονομικών ο Θεόδωρος Πελαγίδης και υπουργός Ανάπτυξης η Ελένη Λουρή. Για το Υπουργείο Εξωτερικών επελέγη ο έμπειρος πρέσβης Βασίλειος Κασκαρέλης, ενώ για το Υπουργείο Άμυνας ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο πρώην πρύτανης Χρήστος Κίττας αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας, η Πατρίνα Παπαρηγοπούλου υπουργός Εργασίας και η ενταντικολόγος Αναστασία Κοτανίδου υπουργός Υγείας.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τοποθετείται ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, ο Χαράλαμπος Λαλούσης στο Προστασίας του Πολίτη και ο Γιώργος Κουμεντάκης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Φίλιππος Σπυρόπουλος ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, υπουργός Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ υπουργός Μετανάστευσης αναλαμβάνει ο Δανιήλ Εσδράς.

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο Σωκράτης Κάτσικας και Υποδομών και Μεταφορών ο Ιωάννης Γκόλιας. Στο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Θεόδωρος Κλιάρης και στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γεώργιος Τσακίρης. Υπουργός Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα.

Ο Ευάγγελος Τουρνάς αναβαθμίζεται σε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης.

Πηγή: ΕΡΤ | Λάμπρος Παναγιώτου, Εμανουέλα Αργείτη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση