ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανασυγκρότηση και ανάκτηση του χαμένου εδάφους τα επόμενα βήματα (video)

Στην ανάπτυξη ενός νέου αφηγήματος που θα πείσει τους πολίτες να εμπιστευτούν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύουν στην Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας – ο οποίος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προχώρησε σε μια γενναία δόση αυτοκριτικής – θα επιχειρήσει πλέον να αντιστρέψει το κλίμα, την ώρα που αναζητούνται οι ισορροπίες στο εσωτερικό. Σε λάθος χειρισμούς απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα η Πόπη Τσαπανίδου, επισημαίνοντας πως δεν παραιτήθηκε, αλλά έθεσε εαυτόν στη διάθεση του κόμματος και του προέδρου.

Άμεση ανασυγκρότηση και ανάκτηση του χαμένου εδάφους είναι ο διπλός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις δεύτερες κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας στην αυτοκριτική του επισήμανε ότι το Κόμμα δεν εξέπεμψε συνοχή και ευθύνη, ζήτησε σοβαρότητα για την επόμενη μέρα και κάλεσε τους ψηφοφόρους να μη δώσουν λευκή επιταγή στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ότι αν επαναληφθεί αυτός ο συσχετισμός στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα έχουμε μια απολύτως παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Λευκή επιταγή σε μια παράταξη που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Ασφυξία και ανωμαλία στη λειτουργία της δημοκρατίας. Έναν ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό».

Η μάχη του Ιουνίου ξεκινάει από την αρχή σχολιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται τις επόμενες ημέρες και αλλαγή στρατηγικής και προεκλογικού μηνύματος.

«Η ευθύνη μου και η ευθύνη μας απέναντι στη χώρα και στην ιστορία είναι μεγάλη. Δε φοβηθήκαμε ποτέ να την αναλάβουμε. Είμαστε εδώ από γενιές μαχών, γενιές αγωνιστών, γενιές νικητών. Θα δώσουμε τη μάχη για να τη κερδίσουμε. Και θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σε λάθος χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα η Πόπη Τσαπανίδου στην πρώτη της εμφάνιση μετά τις εκλογές απαντώντας ταυτόχρονα στα περί παραίτησής της. Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Δεν έθεσα καμία παραίτηση στη διάθεση του προέδρου, αλλά αμέσως μετά το αποτέλεσμα, στην πρώτη διάσκεψη που κάναμε για να δούμε πώς πήγαν τα πράγματα, έθεσα εαυτόν στη διάθεση του κόμματος και του προέδρου, όπως νομίζω ότι θα έπρεπε να κάνει στη θέση μου κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και αντιλαμβάνεται ότι φέρει κομμάτι της ευθύνης».

Στην προσπάθειά του να εξηγήσει τους λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας “είδε” ευθύνες και στον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας. Μιλώντας στο Αction 24, δήλωσε: «δεν μετρήσαμε την επίδραση στην ψυχολογία της κοινωνίας και στην πολιτική κατάσταση της κοινωνίας, του εγκλεισμού. Λέω εγώ ένα παράδειγμα τώρα. Ότι βίωσε μία άλλη λογική όλος ο πληθυσμός, οπότε η λέξη σταθερότητα, σταθερή κυβέρνηση που επένδυσε η ΝΔ περνούσε πολύ πιο εύκολα».

Με την ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο», απάντησε ο Νίκος Ξυδάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη φράση του για «Σύνδρομο Στοκχόλμης των ψηφοφόρων». Επιπλέον παρατήρησε ότι ενώ το συμφέρον του λαού μπορεί να βρίσκεται σε μία πολιτική πρόταση, εκείνος ψηφίζει διαφορετικά.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις”, ο Νίκος Ξυδάκης είπε πως: «έχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που προσπαθείς να το ερμηνεύσεις, πώς ψηφίζει ο κόσμος, δεν είναι χαρακτηρισμός εκάστου εκ των εκλογέων, αλλά είναι μια προσέγγιση με έναν τρόπο πώς λειτουργούν οι πληθυσμοί. Όπως οι Βραζιλιάνοι ψήφισαν τον Μπολσονάρου, τον δήμιό τους, για ένα μέρος των ανθρώπων δεν ξέρω τι να πω. Υπάρχει προπαγάνδα, συσκότιση είναι η Ελλάδα στη θέση 107 σε ελευθερία και πλουραλισμό στα ΜΜΕ».

Σαφείς αποστάσεις από τα όσα είπε ο Νίκος Ξυδάκης παίρνει ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στο Σκάι: «ποτέ όταν αρμενίζεις στραβά είναι στραβός ο γυαλός. Ο λαός δεν έχει Σύνδρομο Στοκχόλμης, να μην έχουμε εμείς και πυροβολάμε τα πόδια μας».

Όπως σχολιάζουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα είναι η ώρα να ακούσουμε ακόμη περισσότερο τους πολίτες.

Μπροστά στη δεύτερη κάλπη

Συσπείρωση, σοβαρότητα και όχι επανάληψη συμπεριφορών που κόστισαν πανάκριβα είναι τα ζητούμενα για την Κουμουνδούρου, αναλύοντας το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης και έχοντας το βλέμμα στην δεύτερη κάλπη.

Η αλλαγή στρατηγικής και του προεκλογικού μηνύματος, βρίσκεται στο επίκεντρο των συνεδριάσεων, όπως και αυτής τώρα του Ε.Γ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη που θα επωμιστούν το βάρος της εικόνας προς τα έξω, ακούγεται ότι θα είναι: Πόπη Τσαπανίδου, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Eυκλείδης Τσακαλώτος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Κώστας Ζαχαριάδης, Όλγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Φαραντούρης, Διάνα Βουτυράκου, Διονύσης Τεμπονέρας.

Γνωρίζουν ότι η μάχη είναι δύσκολη όμως, όπως τονίζεται είναι ζήτημα ζωής να ανατραπεί ο αρνητικός συσχετισμός, κι αυτό θα γίνει, όπως επισημαίνεται με υπευθυνότητα και συλλογικότητα.

Και στο σημείο αυτό τίθεται τα διλήμματα για την κάλπη του Ιουνίου, που αφορούν τη ζωή των ανθρώπων και όχι τις βουλευτικές έδρες όπως είπε ο Α. Τσίπρας. Και τα διλήμματα αυτά είναι:
Ο κ. Μητσοτάκης, τι ακριβώς θα κάνει με τα εργασιακά δικαιώματα;
Τι θα κάνει με την ακρίβεια ; Τι θα κάνει με τη συρρίκνωση του εισοδήματος;
Τι θα κάνει με τις χιλιάδες των πλειστηριασμών της επόμενης μέρας;

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη, Γιάννης Φασουλάς

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση