Π. Σκουρλέτης στο Πρώτο: Δεν πετύχαμε να μιλήσουμε για τα προβλήματα της κοινωνίας – Πολύς κόσμος έχει τρομάξει από το ενδεχόμενο παντοδυναμίας Μητσοτάκη (audio)

skourletis

«Κανείς δεν έβαλε θέμα ηγεσίας παρά την δημόσια συζήτηση, τις δημοσιογραφικές αναφορές που επιχειρούν να δείξουν ότι τέθηκε ένα τέτοιο θέμα και δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, διότι πάμε σε λίγες μέρες ξανά σε εκλογές. Άρα θα ήταν αυτοκτονικό κάτι τέτοιο» επισήμανε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.  

«Μας ενδιαφέρει να βγάλουμε συμπεράσματα από τις εκλογικές μας επιδόσεις, από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, μόνο που αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει στην ώρα της και αφού ολοκληρωθεί αυτή η εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος, διότι εκ των πραγμάτων ουσιαστικά είναι εκλογές σε δύο δόσεις, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα» προσέθεσε ο ίδιος.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στο να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις και κυρίως να στραφεί η συζήτηση στα πραγματικά επίδικα, τα προγραμματικά επίδικα, τα οποία απασχολούν τον κόσμο.

«Δεν ξέρω αν μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα» απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Όλα μπορούν να συμβούν στην πολιτική. Το θέμα είναι, ποια είναι η δική μας επιδίωξη. Η δική μας επιδίωξη είναι να θέσουμε στον ελληνικό λαό τα πραγματικά διλήμματα και ερωτήματα, πώς φαντάζονται τα επόμενα χρόνια να προχωρά η υπόθεση της υγείας με μια κυβέρνηση ξανά της Νέας Δημοκρατίας, είτε παντοδύναμη είτε αυτοδύναμη είτε συνεργαζόμενη με όποιους πρόθυμους υπάρξουν, γιατί ακούσαμε και τέτοια πράγματα μετά τις εκλογές, ιδιαίτερα από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να συζητήσει πάνω σε αυτά τα ζητήματα, όμως, προσέθεσε «η υπεροπλία στο δημόσιο διάλογο ήταν από αυτούς οι οποίοι δεν θέλανε κάτι τέτοιο, είτε με επιστροφή στη συζήτηση σε άλλες εποχές και καταστάσεις, έστω του πρόσφατου παρελθόντος είτε σε δευτερεύοντα ζητήματα».

«Μα θα μου πεις αυτή τη δουλειά τους κάνανε. Σε αυτό λοιπόν δεν πετύχαμε εμείς, να διαμορφώσουμε το πεδίο της αντιπαράθεσης πάνω στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Θα το επιχειρήσουμε τώρα. Νομίζω ότι κάθε εκλογικό αποτέλεσμα κάνει όλους μας πιο ώριμους και κάνει και τους πολίτες πιο ώριμους. Πολύς κόσμος έχει τρομάξει από ένα ενδεχόμενο να έχουμε μια ακόμα πιο ισχυρή, παντοδύναμη και τελικά ανεξέλεγκτη και αλαζονική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Στο ερώτημα που του τέθηκε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας ή διαμαρτυρίας, ο κ. Σκουρλέτης αντέτεινε ότι «ένα κόμμα τελικά προσδιορίζεται σε σχέση με τις στοχεύσεις του και κυρίως μέσα από τον προγραμματικό του λόγο και τις προτάσεις του και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρόγραμμα σε κάθε περίπτωση κυβερνητικό».

Σχετικά με την πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της απλής αναλογικής και το πόσο προετοιμασμένο ήταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή την στόχευση, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε «μπορούν να ειπωθούν πολλά στο πόσο έγκαιρα, στον σωστό χρόνο, δώσαμε αυτή την μάχη σε σχέση με την δημιουργία ευνοϊκότερων όρων, άρα και πολιτικής πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση της συνεργασίας στη βάση της απλής αναλογικής. Έχουν πολλά να ειπωθούν, μόνο που αυτή η συζήτηση προφανώς δεν μπορεί να γίνει σε βάθος λίγων ημερών πλέον, ένα μήνα σχεδόν από τις επόμενες εκλογές. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι η απλή αναλογική είναι ένα τρικ ή όχι. Και θα έπρεπε να ειπωθούν τα πράγματα με έναν τέτοιο τρόπο ώστε η αποκλειστική ευθύνη που χάθηκε τελικά, δηλαδή η ορατή διέξοδος για μια εναλλακτική συμμαχική κυβέρνηση συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, βαραίνει τους υπόλοιπους και άρα είναι και οι βασικοί υπεύθυνοι που δεν ενδυναμώθηκε, δεν έγινε θελκτική μια τέτοια πρόταση συνεργασίας. Θα βγάλει και γύρω από αυτό ο κόσμος τα συμπεράσματα του».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ υπονόησε σε συνέντευξή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «εχθρός» του κόμματος, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε «για εμάς εχθρός είναι η Νέα Δημοκρατία, ο νεοφιλελευθερισμός, οι δεξιές αντικοινωνικές πολιτικές».

«Εμείς έχουμε ξεκαθαρισμένα τα μέτωπα μας και τις σχέσεις μας με αυτή την πολιτική. Αυτά τα θέματα δυστυχώς μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει και από ό,τι φαίνεται από τη στάση του και προεκλογικά, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ καλείται για δεύτερη φορά να τα ξεκαθαρίσει. Γι’ αυτό λέω, αν μπορείς να κάνεις κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και το αφήνεις ανοιχτό, τότε φαίνεται πράγματι ότι μπορεί να είναι εχθρός σου ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Να το πουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση