Εκλογές 2023: Υπολογίστε μόνοι σας τις έδρες της 25ης Ιουνίου – Το ΕΡΤNEWS σας προσφέρει τον τρόπο

COMBO_EDRES_2

Καθώς πλέον έχουμε μπει στην αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το ERTNEWS επιχειρεί με ένα πολύ χρήσιμο μεταβλητό πίνακα να λύσει τις απορίες όλων για το πώς λειτουργεί ο νέος εκλογικός νόμος που θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στις επικείμενες κάλπες.

Ακολουθεί ο μεταβλητός πίνακας του ΕΡΤNEWS. Γράφετε τα ποσοστά που προβλέπετε στην πρώτη στήλη και ο υπολογισμός των εδρών θα γίνει αυτόματα.

Το νέο εκλογικό σύστημα -εν αντιθέσει με την απλή αναλογική- προσφέρει, ως γνωστόν, ένα κυμαινόμενο μπόνους στο νικητή των εκλογών. Συγκεκριμένα στο πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει άνω του 25% δίνει αυτόματα μπόνους 20 εδρών, ενώ όσο μεγαλύτερο (του 25%) είναι το ποσοστό του, του δίνει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισό τοις εκατό, με πλαφόν τις 50 έδρες μπόνους. Κρισιμότατο ωστόσο ρόλο για τον λεγόμενο πήχη της αυτοδυναμίας, παίζουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής. Οσο μικρότερο είναι το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου, τόσο δυσκολότερη είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας, καθώς αυτός πήχης ανεβαίνει.

Ο μεταβλητός πίνακας που προσφέρει σήμερα το ΕΡΤNEWS σας δίνει τη δυνατότητα να «παίξετε» με τα ποσοστά που προβλέπετε ότι θα πάρουν τα πέντε κόμματα που μπήκαν ήδη στο κοινοβούλιο (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), αλλά και τα άλλα τρία (ΜΕΡΑ 25, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΝΙΚΗ) που έμειναν εκτός βουλής.

Η χρήση του είναι πολύ απλή. Γράφετε τα ποσοστά που προβλέπετε στην πρώτη στήλη και ο υπολογισμός των εδρών θα γίνει αυτόματα. Προσοχή: Αν θέλετε να βάλετε ποσοστά και με δεκαδικά νούμερα, χρησιμοποιείστε την τελεία και όχι το κόμμα. Καλούς υπολογισμούς!

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση