Παραδόσεις – παραλαβές υπουργικών χαρτοφυλακίων: Συγκίνηση, δώρα και απολογισμός στις τελετές (βίντεο)

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής πραγματοποιήθηκαν έως το μεσημέρι στα υπουργεία. Τα χαμόγελα και η συγκίνηση ήταν διάχυτα, ενώ πολλοί από τους απερχόμενους υπουργούς έκαναν απολογισμό του έργου τους.

«Έκλεισε ένας κύκλος σκληρής και αποδοτικής δουλειάς, παρά τις κρίσεις παραδώσαμε έργο» ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Σκοπός είναι να παραδώσω άθικτη την ελληνική οικονομία» είπε σχετικά ο υπηρεσιακός υπουργός Θεόδωρος Πελαγίδης.

«Πορευτήκαμε σε δύο άξονες: ασφάλεια στα σύνορα και στις γειτονιές» ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. «Δεν είναι μόνο τιμή αλλά και ευθύνη η ανάληψη των καθηκόντων», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Χαράλαμπος Λαλούσης.

Παραδόσεις – παραλαβές υπουργείων υπηρεσιακής κυβέρνησης: Όσα είπαν νέοι και απερχόμενοι υπουργοί
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Παραλάβαμε μια χώρα χωρίς θαλάσσια σύνορα, παραδώσαμε μια χώρα που φυλάει την ΕΕ» ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. «Ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πνεύμα ενότητας και συναντίληψης» σημείωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Θεόδωρος Κλίαρης.

«Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας περισσότερα εφόδια» ανέφερε η απερχόμενη υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Θα εργαστώ για το σημαντικό όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας, την Παιδεία» επισήμανε ο υπηρεσιακός υπουργός Χρήστος Κίττας.

Παραδόσεις – παραλαβές υπουργείων υπηρεσιακής κυβέρνησης: Όσα είπαν νέοι και απερχόμενοι υπουργοί
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Παράδοση– παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον απελθόντα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο στον υπηρεσιακό Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Δύσκολα και συναρπαστικά» χαρακτήρισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος τα τέσσερα χρόνια στο υπουργείο και συμπλήρωσε: «Ανταπεξήλθαμε στις κρίσεις και οι προσπάθειες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχείς και αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας».

«Η προσπάθεια για ισχυροποίηση της Ελλάδας και της αποτρεπτικής της δύναμης δεν σταματά» επισήμανε.

Ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων «σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας» που επιτέλεσαν την αποστολή τους.

Από την πλευρά του, ο απελθόντας υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αποχαιρέτησε λέγοντας με νόημα «αποστολή εξετελέσθη».

Ουσιαστικά, επανέλαβε τα λόγια που είχε πει ο υπηρεσιακός υπουργός Αλ. Στεφανής όταν πριν σχεδόν δύο χρόνια είχε αποχωρήσει από τη θέση του υφυπουργού για να τον διαδεχθεί ο Ν. Χαρδαλιάς. Ευχαρίστησε τον Ν. Παναγιωτόπουλο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο και τους αρχηγούς των Κλάδων για τη συνεργασία τους.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντώνιος Οικονόμου ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία τον Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Ν. Χαρδαλιά, ενώ για τον Αλκ. Στεφανή τόνισε: «Τον αποχαιρέτησε πριν δύο χρόνια και σήμερα τον υποδέχομαι. Η ρήση ότι η ζωή κάνει κύκλο είναι πέρα για πέρα αληθινή».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Αλκ. Στεφανής υπογράμμισε: «Να υπηρετείς την πατρίδα είναι τιμή αλλά πρωτίστως είναι καθήκον».

«Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής και εμείς είμαστε απλοί λειτουργοί του θεσμικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε το Ν. Παναγιωτόπουλο «στρατιώτη και εργάτη» που επέδωσε «τον δέοντα σεβασμό στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» ενώ για τον Ν. Χαρδαλιά είπε ότι «όταν του παρέδωσα τα καθήκοντά μου ήμουν χαρούμενος γιατί τα παρέδωσα σε έναν άνθρωπο εργασιομανή» που γύριζε την Ελλάδα και «η παρουσία του υπουργείου ήταν παντού».

Ευχαρίστησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο εργαλείο, στυλοβάτη του έθνους» ενώ τόνισε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο διαβεβαίωσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά ότι ενόψει των τουρκικών εκλογών και με δεδομένο «ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να παρακολουθούν ό,τι συμβαίνει, είμαστε σίγουροι ότι το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο».

«Η αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η διατήρηση του κράτους ώστε να μην υπάρχει κενό στην εξουσία» υπογράμμισε. 

Ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών δώρων από τη στρατιωτική ηγεσία και τον γγ του υπουργείου στον απελθόντα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον απελθόντα υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά.

Τον υπηρεσιακό υπουργό Αλκ. Στεφανή υποδέχθηκαν ο απελθόντας υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές.

Παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα και του υπηρεσιακού υπουργού Φίλιππα Σπυρόπουλου.

Απευθυνόμενος στον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μέλος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και μεγάλη τιμή ότι διαδέχομαι εσάς στο Υπουργείο, που είναι γνωστό το πόσο καταξιωθήκατε με το νομοθετικό αλλά και το διοικητικό έργο σας, με άξιες επιλογές δικαστών στη λεγόμενη ηγεσία της Δικαιοσύνης, γιατί στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν ηγέτες, υπάρχουν δικαστές» και προσέθεσε ότι ο κ. Τσιάρας «υπηρέτησε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

Ακόμη, ο κ. Σπυρόπουλος ευχήθηκε να συνεχιστεί το έργο και στην επόμενη πολιτική κυβέρνηση, που θα έχει την ευθύνη, επισημαίνοντας ότι «σπουδαιότερο πράγμα από την πολιτική δεν υπάρχει. Εκεί συμμαζεύεται η φιλοσοφία, η τέχνη, η επιστήμη, τα πάντα. Το σημαντικότερο είναι αυτό το “προσέταιρον” της πολιτικής που δίνει την ελπίδα σε όλους τους άλλους θεσμούς για να μπορέσουν να λειτουργήσουν».

Στην συνέχεια ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας συνεχάρη το Φίλιππα Σπυρόπουλο και εξέφρασε τη χαρά του που παραδίδει το υπουργείο σε έναν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εκλεκτό κατά γενική ομολογία καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου».

Σχετικά με το νομοθετικό έργο της τελευταίας τετραετίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «η προσπάθεια ήταν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης όλων των συνθηκών, όλων των δεδομένων σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα». Σε επίπεδο νομοθετικό, συνέχισε ο κ. Τσιάρας, όπου ψηφίστηκαν 30 νομοσχέδια, σε επίπεδο ενίσχυσης όλων των διαδικασιών με βασική προτεραιότητα την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι στο τέλος του 2025 η Δικαιοσύνη θα είναι απολύτως ψηφιακή. Και στο επίπεδο των υποδομών, με τον προγραμματισμό της κατασκευής 7 νέων δικαστικών μεγάρων στην ελληνική περιφέρεια αλλά και δυο νέων στην Αθήνα και τον Πειραιά καθώς και στην ενίσχυση της ίδια της λειτουργίας της Δικαιοσύνης με ανθρώπινο δυναμικό.

Σημειώνεται ότι ο Φίλιππας Σπυρόπουλος την διετία 1990-1992 διετέλεσε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης με υπουργό Δικαιοσύνης τον αείμνηστο Αθανάσιο Κανελλόπουλο.

Παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην υπηρεσιακή υπουργό, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου. Ο απερχόμενος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ενημέρωσε την κυρία Παπαρρηγοπούλου για τα θέματα του υπουργείου.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, παρευρέθησαν οι απερχόμενοι υφυπουργοί Παναγιώτης Τσακλόγλου και Μαρία Συρεγγέλα, οι γ.γ. Άννα Στρατινάκη, Παυλίνα Καρασιώτου, Καλυψώ Γούλα και Ελένη Γιώτη, η υπηρεσιακή γραμματέας Ματθούλα Τριανταφύλλου, οι διοικητές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Τζιλιβάκης, του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, του ΟΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Γλούμης, του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος και του ΜΤΠΥ Επαμεινώνδας Ατσαβές και ο υποδιοικητής της ΔΥΠΑ, Γιώργος Χριστόπουλος.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής παραλαβής-παράδοσης, ο απερχόμενος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για τέσσερα χρόνια, προσπαθήσαμε να παράγουμε μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα: μείωση της ανεργίας, δημιουργία πολλών επιπλέον θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Σήμερα, παραδίδω το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κ. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα του υπουργείου. Είμαι βέβαιος ότι στον μήνα, που μεσολαβεί, μέχρι τις εκλογές, θα κάνει το καλύτερο δυνατόν, έτσι ώστε όλα να πάνε καλά: καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων, προώθηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και, φυσικά, προώθηση του προγράμματος στέγης, που έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μήνες».

Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή υπουργός, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ανέφερε: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο υπουργείο για το σύνολο του ελληνικού λαού. Αναλαμβάνω το υπουργείο αυτό με μεγάλο αίσθημα ευθύνης από τον Κωστή Χατζηδάκη, έναν πολιτικό που επανειλημμένα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Σκοπός μου ως υπηρεσιακή υπουργός είναι το υπουργείο να λειτουργήσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά για τους Έλληνες πολίτες έως ότου αναδειχθεί με την εκλογική αναμέτρηση η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός, που θα αναλάβει να συνεχίσει παραπέρα».

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τη συμβολή του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελή Κάπρου, καθηγητή ενεργειακής οικονομίας στη διαμόρφωση των μηχανισμών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές υπογράμμισε ο τέως υπουργός Κώστας Σκρέκας στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

«Τα τελευταία δύο χρόνια περάσαμε πολλές ώρες μαζί προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς που θα ανακούφιζαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση και να σχεδιάσουμε τον ενεργειακό χάρτη για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο κ. Σκρέκας ο οποίος παρέδωσε στο νέο υπουργό τον απολογισμό της τετραετίας (για θέματα ενέργειας, χωροταξίας, περιβάλλοντος, δασών κλπ.) και το ετήσιο σχέδιο δράσης για το 2023.

«Έχω συνεργαστεί με όλους τους υπουργούς από τη δεκαετία του ’90 και μετά. Ο κ. Σκρέκας είναι ο καλύτερος», επεσήμανε ο κ. Κάπρος σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι αυστηρός στη βαθμολογία στο Πολυτεχνείο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης λέγοντας: «Έχουμε ασχοληθεί επί χρόνια με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και το περιβάλλον. Η αντιμετώπιση όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα ήταν ότι αυτά κοστίζουν. Είναι η πρώτη φορά που άλλαξε άρδην αυτή η αντίληψη. Δεν περίμενα ότι θα φθάναμε στο σημείο, ο περιορισμός του λιγνίτη να είναι η βασική κυβερνητική γραμμή».

Τις ευχαριστίες τους προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία και τα στελέχη του ΥΠΕΝ διατύπωσαν οι υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς. Ο κ. Ταγαράς ανέφερε ότι μετά από χρόνια μπήκε τάξη στη χωροταξία ενώ ο κ. Αμυράς δήλωσε υπερήφανος για το έργο στον τομέα προστασίας της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σε «οικογενειακό» και ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από τον τέως υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη στον μέχρι χτες στενό του συνεργάτη από την θέση του υφυπουργού και νυν υπηρεσιακό υπουργό Ευάγγελο Τουρνά.

Ο κ. Στυλιανίδης, στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου στην λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι, δεν έκρυψε την συγκίνηση του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλο το προσωπικό και τόνισε ότι παραδίδει αυτό το πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο σε πολύ έμπειρα χέρια, δοκιμασμένα και άξια.

«Το ξέρω από πρώτο χέρι, το έζησα και το επιβεβαίωσα σε πολύ δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός και σημείωσε: «Η παραμονή του Βαγγέλη Τουρνά ως υπουργού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, ήταν αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αίτημα δικό μου και άλλων. Γιατί ο Ιούνιος δεν είναι εύκολος μήνας για την αντιπυρική περίοδο».

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του έργου που επιτεύχθηκε από την ίδρυση του υπουργείου, το οποίο χαρακτήρισε «ναρκοπέδιο», λέγοντας ότι από την αρχή διαπίστωσε ότι έχει να αντιμετωπίσει στο έργο του μεγάλες δυσκολίες νομικού χαρακτήρα, αλλά στήθηκε πάνω σε μια σύγχρονη βάση, με στόχο να δοθεί στους υπηρεσιακούς παράγοντες, δηλαδή στην ηγεσία και τα στελέχη της πυροσβεστικής, η δυνατότητα να αποφασίζουν στη δύσκολη στιγμή, όχι μόνο από ένστικτο και την εμπειρία τους, αλλά έχοντας στο πλευρό τους μια επιστημονική ομάδα που θα μπορεί να τους συντρέξει. 
 
«Η πυροσβεστική έχει στελέχη και μέλη εξαίρετα, ικανά να φέρουν εις πέρας μία τόσο δύσκολη αποστολή», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ σε ανάρτησή του στα social media λίγο αργότερα, αναφέρει: «Υπερήφανος για τον επαγγελματισμό των πυροσβεστών μας. Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, εντός και εκτός συνόρων. Αποτελούν πρότυπο για τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Αξίζουν καθολική αναγνώριση και την πλήρη στήριξή μας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο τέως υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο νομικό σύστημα ποινικοποίησης των επιχειρησιακών αποφάσεων των πυροσβεστών την ώρα της μάχης, το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο και υποστήριξε πως πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος, από όπου και αν βρίσκεται, είτε εδώ, είτε στην Ευρώπη, θα είναι από τους βασικούς συμμάχους του Πυροσβεστικού Σώματος.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Τουρνάς, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος που αποχαιρετά τον κ. Στυλιανίδη, με τον οποίο δούλεψε από κοντά όλο αυτό τον καιρό και έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του έργου του απερχόμενου υπουργού, ενώ εξήρε τον εξαίρετο χαρακτήρα του, όπως είπε, την καλοσύνη και την ανθρωπιά του. 

«Ο Χρήστος Στυλιανίδης διδάσκει με τα έργα του, διδάσκει με τον χαρακτήρα του, με το ήθος του και με τον πολιτικό του πολιτισμό. Όλοι μας αισθανόμαστε τυχεροί που κάναμε μαζί αυτό το ταξίδι», σημείωσε ο κ. Τουρνάς. 

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση