Ποιοι επαγγελματίες γλιτώνουν το «λουκέτο» αλλά κινδυνεύουν με πρόστιμα – φωτιά

Γλιτώνουν το «λουκέτο» αλλά κινδυνεύουν με πρόστιμα – φωτιά στην περίπτωση που πιαστούν να μην κόβουν αποδείξεις. Πρόκειται για 15 κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων που έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ εάν εντοπιστούν κατά τη διάρκεια φορολογικών ελέγχων να μην έχουν εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις ή να μην έχουν εκδώσει παραστατικά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Στη λίστα των επαγγελματιών που «εισπράττουν» πρόστιμα αντί αναστολής λειτουργίας σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γιατροί, οδοντίατροι, κλινικές και θεραπευτήρια, δικηγόροι, ξενοδοχεία , λογιστές, φροντιστήρια, γραφεία τελετών, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφεία, φαρμακεία.

Στην περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης περισσοτέρων από 10 αποδείξεων λιανικής πώλησης ή άλλων παραστατικών ή στην περίπτωση απόκρυψης φορολογητέας ύλης άνω των 500 ευρώ, επιβάλλονται πρόστιμα από 1.000 έως και 2.500 ευρώ. Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια νέου ελέγχου στους ίδιους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες διαπιστώνεται υποτροπή, τα πρόστιμα διογκώνονται στη ζώνη των 2.500 – 5.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται αντί του μέτρου της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, το οποίο προβλέπεται να καταλογίζεται σε όλες τις άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που εντοπίζονται να διαπράττουν παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων και λοιπών παραστατικών.

Η λίστα των επαγγελματιών

Στις κατηγορίες των υπόχρεων για τους οποίους αντί της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιβάλλονται πρόστιμα (ειδικές χρηματικές κυρώσεις) από 1.000 έως 5.000 ευρώ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ιατροί και οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές, κλινικές και θεραπευτήρια, οίκοι ευγηρίας, φροντιστήρια, ξενοδοχεία, ξενώνες, κατασκηνώσεις, δικηγόροι, λογιστές, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, γραφεία τελετών, συμβολαιογράφοι, φαρμακεία, κ.ά.

H ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει πάνω από 30.000 φορολογικούς ελέγχους για φέτος σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς. Τα λουκέτα έως 48 ώρες επιβάλλονται αυθημερόν για τη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, ενώ όταν οι ποινές είναι μεγαλύτερες οι επιχειρήσεις θα σφραγίζονται μετά από δύο μέρες από την Εφορία.

Στις περιπτώσεις που συντρέχουν οι διαπιστώσεις που επισύρουν την αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης άμεσα για 48 ώρες, με την πράξη αναστολής ορίζεται η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου σε ώρα εντός της ημέρας έκδοσης της πράξης, καθώς και ο σχετικός χρόνος λήξης.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις που συντρέχουν οι διαπιστώσεις που επισύρουν την αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης αμελλητί για 96 ώρες ή για 10 ημέρες, η αναστολή λειτουργίας στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να αρχίσει πριν από την πάροδο δύο τουλάχιστον ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της πράξης αναστολής λειτουργίας και της έγγραφης ειδοποίησης για τον χρόνο εκτέλεσης αυτής.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Αφήστε μια απάντηση