Αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους που εργάζονται

Αυξήσεις έως 115 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά τριετίας θα λάβουν το φθινόπωρο περίπου 40.000 απασχολούμενοι συνταξιούχοι.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν τη λίστα των 38.364 συνταξιούχων που θα δουν αύξηση στο ποσό της σύνταξής τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το λογισμικό που απαιτείται για την προσαύξηση της συγκεκριμένης κατηγορίας δικαιούχων δεν είναι ακόμη διαθέσιμο από την αρμόδια εταιρεία.

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν προσαύξηση τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική τους σύνταξη. Το μέτρο αφορά τις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί περικοπή της σύνταξης κατά 30%, αλλά και αυτές που έχει τεθεί σε αναστολή. Σε κάποιες περιπτώσεις η προσαύξηση φτάνει και τα 115 ευρώ τον μήνα για απασχόληση πέντε ετών.

Ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:

  • Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.
  • Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Οσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης, ενώ καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Δηλαδή δεν εισπράττουν την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος. Ηδη καταγράφονται έντονες διαμαρτυρίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και δικαστικές προσφυγές.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, Ν. 4670/2020, οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Οι κανόνες της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι συνταξιούχοι που δηλώνουν την απασχόλησή τους στον ΕΦΚΑ μετά τη συνταξιοδότησή τους:

  • Εχουν περικοπή κύριας και επικουρικής σύνταξης κατά 30%.
  • Οταν διακόψουν την εργασία τους, σταματά και η μείωση 30% και η σύνταξη επανέρχεται στο αρχικό ποσό.
  • Ο χρόνος της απασχόλησής τους αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους.

Η προσαύξηση υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στον χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος που είναι 0,77% και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησής τους στις οποίες υπολογίστηκε η κράτηση 20% για τον κλάδο σύνταξης.

Αφήστε μια απάντηση