Αρχιτέκτονες πρότειναν ένα τεράστιο διαστημικό δαχτυλίδι που θα περιβάλλει το ψηλότερο κτίριο του κόσμου

Στο Ντουμπάι, η πειραματική αρχιτεκτονική εταιρεία ZNera Space πρότεινε ένα ιδεατό σχέδιο με μια τεράστια πενταώροφη κυκλική κατασκευή που θα περιβάλλει τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, το Burj Khalifa, ο οποίος δεσπόζει στα 829,8 μέτρα, σχεδόν διπλάσιο ύψος από το Empire State Building.

Η ιδέα, γνωστή ως Κυκλικό Κέντρο της πόλις, συνδυάζει την κοινότητα, την πολυτέλεια και τον φουτουριστικό πολεοδομικό σχεδιασμό σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο έχει ζωντανέψει με μια σειρά από μαγευτικές απεικονίσεις που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Pictown, μια εταιρεία που ειδικεύεται στις αρχιτεκτονικές απεικονίσεις.

Οι κύριοι αρχιτέκτονες του ZNera Space, Νατζμούς Τσόουντρι και Νιλς Ρέμες, οραματίζονται το κέντρο της πόλης κυκλικό ως ένα οριζόντιο χτύπημα απέναντι στον ιλιγγιώδη, φουτουριστικό ορίζοντα του Ντουμπάι με τους φαινομενικά ατελείωτους ουρανοξύστες.

Ένας διαρκώς μεταβαλλόμενος ορίζοντας

Όσο συναρπαστικός και ριζοσπαστικός και αν είναι ο σχεδιασμός του Κυκλικού Κέντρου, είναι προς το παρόν πρακτικά και οικονομικά ανέφικτος, παραδέχονται οι Τσόουντρι και Ρέμες.

«Σκοπός του ήταν να αποτελέσει κίνητρο για συζήτηση», δήλωσε ο Τσόουντρι. «Κάτι που θα μπορούσε να δώσει το κίνητρο στους ανθρώπους να επανεξετάσουν την αστική ανάπτυξη, να επανεξετάσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης. Υποσχόμαστε τη βιώσιμη πόλη».

«Εργαζόμασταν σε πολύ σημαντικές πτυχές που εγείρουν τη συζήτηση για το πώς σχεδιάζουμε τις πόλεις», πρόσθεσε ο Ρέμες. «Ο λόγος που επιλέξαμε το Burj Khalifa ήταν επειδή βρίσκεται σε μια πολύ πυκνή αστική περιοχή και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που συνοδεύουν τους πυκνούς πληθυσμούς των πόλεων».

Η κατασκευή, που προορίζεται να σκαρφαλώσει 550 μέτρα πάνω από το επίπεδο του δρόμου, θα έχει περιφέρεια μεγαλύτερη από τρία χιλιόμετρα. Ο δακτύλιος θα υποστηριζόταν από πέντε τεράστιους πυλώνες, με τις βάσεις τους να βρίσκονται σε άδεια οικόπεδα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξυπηρετήσουν έναν πρόσθετο σκοπό.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα μικροκλίμα στο κέντρο της πόλης και να δημιουργήσουμε ένα είδος περιβλήματος γύρω από την περιοχή για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία και να την κάνουμε πιο βιώσιμη σε ζεστό καιρό», δήλωσε ο Τσόουντρι. «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους κάθετους πυλώνες ως καθαριστές του αστικού αέρα».

Η δομή των πυλώνων θα μπορούσε να ενσωματώσει ένα καινοτόμο σχέδιο φιλτραρίσματος της αιθαλομίχλης που δημιουργήθηκε από το ZNera Space, το οποίο συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής 2018 στην κατηγορία «Πειραματικό μελλοντικό έργο».

Μια «αυτοσυντηρούμενη» πόλη

Αυτό το μέγεθος της αρχιτεκτονικής φιλοδοξίας δεν έρχεται χωρίς τις μηχανολογικές προκλήσεις, όπως η δημιουργία μιας δομής αρκετά ισχυρής για να στεγάσει τα εσωτερικά χαρακτηριστικά, αλλά και αρκετά ελαφριάς για να υποστηρίζεται από τους πυλώνες.

«Η ίδια η δομή είναι αρκετά ελαφριά. Τη φαντάζομαι σαν ένα μεγάλο αεροσκάφος, το δέρμα, οι νευρώσεις, αυτό γίνεται η δομή και στο εσωτερικό είναι όλα κενά», δήλωσε ο Τσόουντρι.

Αρχιτεκτονικές φωτογραφίες από το Ντουμπάι της δεκαετίας του 1970 δείχνουν τη γέννηση της σύγχρονης πόλης

«Όμως, στη συνέχεια υποστηρίζεται από αυτές τις κολώνες και τον κυκλικό δακτύλιο», συνέχισε. «Επιλέξαμε να το κάνουμε κυκλικό επειδή είναι η πιο σταθερή δομική μορφή».

Οι κύριοι αρχιτέκτονες του ZNera Space, ελπίζουν ότι η ιδέα τους θα κάνει τους ανθρώπους να συζητήσουν για καλύτερους τρόπους δόμησης στις αστικές περιοχές για ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον.

ZNera Space

Το αποκορύφωμα του εσωτερικού του σχεδίου είναι μια συνεχής πράσινη ζώνη, που ονομάστηκε Skypark, η οποία συνδέει και τους πέντε ορόφους της δομής.

«Το Skypark είναι η κεντρική σπονδυλική στήλη ολόκληρου του σχεδιασμού», εξήγησε ο Τσόουντρι. «Θα είναι ένας χώρος πρασίνου μεικτής χρήσης και θα λειτουργήσει επίσης ως χώρος για να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η γεωργία στο μέλλον, ειδικά στις πόλεις».

«Αν κοιτάξετε ιστορικά, πρώτα ήρθε η γεωργία και μετά χτίσαμε την πόλη», δήλωσε ο Ρέμες. «Τώρα έχουμε κατά κάποιο τρόπο χάσει αυτή την έννοια. Με αυτή την πράσινη ζώνη μέσα στη δομή, θέλουμε να επαναφέρουμε τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων στο κέντρο της πόλης».

Η ιδέα προσελκύει σίγουρα την προσοχή, αλλά δεν είναι όλες οι απόψεις θετικές. Από την ανάρτηση των μακετών στη σελίδα της εταιρείας στο Instagram, ορισμένοι σχολιαστές δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός θα μπορούσε να καταστρέψει τον ιστό της περιοχής του κέντρου.

«Ορισμένα από τα σχόλια στο διαδίκτυο ήταν αρνητικά, αλλά όπως μας είπε κάποιος πρόσφατα – τι φαίνεται καλύτερο: ένα άδειο δάχτυλο ή ένα δάχτυλο με το δαχτυλίδι πάνω του;», δήλωσε ο Τσόουντρι. «Νομίζω ότι απλώς προσθέτει στην καθετότητα του Burj Khalifa».

Πηγή: CNN

www.ertnews.gr

Ντάνιελ Στάνκοβιτς