Αναβάθμιση της βρετανικής οικονομίας από το ΔΝΤ

IMF-Inetrnational-Monetary-Fund-1021x576

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε την προοπτική του για το Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέποντας ανάπτυξη φέτος αντί για ύφεση και δεν τοποθετεί πλέον τη βρετανική οικονομία στις χειρότερες επιδόσεις στο G7.

Το ταμείο αναμένει ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,4%, μια αναθεώρηση από την πρόβλεψη συρρίκνωσης 0,3% τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βρίσκεται τώρα σε πορεία να είναι η πιο αργά αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία το 2023.

Το ΔΝΤ έχει επικριθεί από την κυβέρνηση και τους βουλευτές των Τόρις επειδή υποτίμησε σταθερά την ανθεκτικότητα της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική αναθεώρηση σε ισάριθμους μήνες — τον Ιανουάριο είχε προβλέψει συρρίκνωση 0,6% φέτος.

Ο Μεχρίν Καν, οικονομικός συντάκτης, αναφέρει ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του ως αποτέλεσμα των μέτρων κρατικής στήριξης και της πτώσης των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας, που έχουν συμβάλει στην ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών. Η μειωμένη αβεβαιότητα γύρω από το εμπορικό περιβάλλον μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία συνέβαλε επίσης στην άνοδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, όπως ανέφερε ο Καν.

Ο ΥΠΟΙΚ Τζέρεμι Χαντ, είπε ότι η πρόβλεψη ήταν μια «μεγάλη αναβάθμιση» για τις προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου. ¨όπως συγεκριμένα δήλωσε: «Αν επιμείνουμε στο σχέδιο μας, το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης μας είναι ισχυρότερες από ό,τι στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία — αλλά η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση