Reuters: Ο Μητσοτάκης κερδίζει στις ελληνικές εκλογές – Πέντε ερωτήματα για τις αγορές

Στο θετικό κρεσέντο που καταγράφουν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και τα κρατικά ομόλογα μετά την ηχηρή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Όπως τονίζεται, το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχασε στο παρά… ένα την πλειοψηφία στη Βουλή και πλέον η χώρα οδεύει προς δεύτερες εκλογές, όπου αναμένεται κατακτήσει εκ νέου την πρώτη θέση και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το Reuters τονίζει ότι το προβάδισμά της Νέας Δημοκρατίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο. Στο πλαίσιο αυτό, παρέθεσαν τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα σχηματίσει συνασπισμό και θα προχωρήσει σε νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Οι αγορές υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη τη νίκη του Μητσοτάκη και την κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του οποίου η χώρα σχεδόν βγήκε από το ευρώ το 2015, υπογράμμισε το δημοσίευμα.

«Η Νέα Δημοκρατία θεωρείται μεταρρυθμιστικό κόμμα μεταξύ των επενδυτών και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον πιο ευοίωνες από ποτέ καθώς υπάρχει πολιτική σταθερότητα», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συν-πρόεδρος της Teneo Intelligence.

Οι πέντε ερωταπαντήσεις του Reuters

  1. Τι θα συμβεί από τώρα μέχρι τις δεύτερες εκλογές;
    Αφού κανένα κόμμα ναδεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία σε αυτόν τον γύρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολές για διερευνητικές επαφές στα τρία πρώτα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Χωρίς τη Νέα Δημοκρατία, τα υπόλοιπα κόμματα είναι απίθανο να μπορέσουν να σχηματίσουν συνασπισμό, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές σε περίπου ένα μήνα. «Ο Μητσοτάκης δεν έχει κανένα κίνητρο να επιδιώξει μια κυβέρνηση συνασπισμού… καθώς οι έδρες μπόνους που θα ισχύσουν στις δεύτερες εκλογές καθιστούν τη νίκη της ΝΔ σχεδόν βέβαιη», δηλώνει ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής της LC Macro Advisors.
  2. Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;
    Καθώς τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας τοποθετούν την ελληνική οικονομία μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, οι εκλογές μπορεί να είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν η Ελλάδα ανακτήσει την θέση που έχασε πριν από 13 χρόνια. Η S&P Global ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση BB+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα Ταμεία Ανάκαμψης της ΕΕ.
    Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η υλοποίηση του σχεδίου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει τις δαπάνες σε κονδύλια της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση. Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι ήδη χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, παρά τη σημερινή αξιολόγηση, και μια αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα το οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα.
    Η Annalisa Piazza, αναλύτρια στην MFS Investment Management, είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα ήδη από τον Οκτώβριο.
  3. Θα αγοράσουν οι επενδυτές ελληνικά assets;
    Οι ελληνικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα έχουν υψηλότερες επιδόσεις φέτος και το προβάδισμα Μητσοτάκη τα ενίσχυσε περαιτέρω. Ο δείκτης αναφοράς των μετοχών της Αθήνας ανέβηκε πάνω από 6% τη Δευτέρα, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2014.
    Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022 στο 3,89%, πολύ μακριά από το 2015, όταν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τις ελληνικές μετοχές στο -24% εκείνο το έτος και την απόδοση του 10ετούς έως και 19%.
    «Γνωρίζοντας ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων, είναι πολύ κατανοητό ότι οι αγορές μετοχών αντιδρούν έτσι», δήλωσε ο Αλ. Αλεβιζάκος, Διευθύνων Σύμβουλος έρευνας για τον Όμιλο AXIA Ventures.
  4. Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις μετοχές;
    Οι ελληνικές τράπεζες ηγήθηκαν των χρηματιστηριακών κερδών, με την Εθνική Τράπεζας, την Alpha Υπηρεσίες και Συμμετοχών, τη Eurobank και την Πειραιώς να έχουν κέρδη περίπου κατά 14%. Η δυνατότητα για μια μονοκομματική κυβέρνηση σημαίνει λιγότερη αστάθεια από ό,τι αναμενόταν και ευνοεί πολύ τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο κ. Αλεβιζάκος Αυτά είναι καλά νέα για τις τράπεζες, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει μερίδια σε καθένα από αυτά τα ιδρύματα, σχεδιάζει να διαθέσει τις τραπεζικές του μετοχές έως το τέλος του 2025.
    Οι ελληνικές μετοχές έχουν ήδη σημειώσει κέρδη σχεδόν 30% φέτος έναντι 9,5% του ευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600. Η σημασία των τραπεζών, ενισχυμένη από τα υψηλά επιτόκια, εξηγεί την υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών.
  5. Τι γίνεται με το ευρώ;
    Οι εκλογές, που στο παρελθόν αποτέλεσαν έναυσμα για πωλήσεις του ευρώ, δεν αποτελούν σημαντική υπόθεση για τους traders συναλλαγμάτων αυτή τη φορά.
    «Το όλο θέμα των “περιφερειακών πιέσεων” έχει όντως απομακρυνθεί», δήλωσε ο Άνταμ Κόουλ, επικεφαλής στρατηγικής FX στην RBC Capital Markets.

Αφήστε μια απάντηση