Τέχνη και φύση: Εικαστική έκθεση “Νature, nature, nature Vol 1” στο dreamideamachine

02 ΒΙΤΑΣΤΑΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Με την ομαδική έκθεση “nature, nature, nature Vol. 1” εγκαινιάζει το dreamideamachine resident-Athens την πρώτη από μία σειρά εκθέσεων και events, στο πλαίσιο των ανταλλαγών που ετοιμάζει με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, την Τρίτη 23 Μαΐου 2023, 19:00-22:00. Θα ακολουθήσουν συζητήσεις, διαλέξεις, παρεμβάσεις, video, performances και workshops.

Παναγιώτης Ράππας, Αχ Πατρίδα μου Γλυκιά Ι, 2023, Έγχρωμη Φωτογραφία, 30Χ30 εκ

Με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής που του αρμόζει, με σεβασμό και αγάπη στη φύση και την ευτυχία που απορρέει από την εναρμόνισή μας με αυτή, είκοσι σύγχρονοι καλλιτέχνες, δημιουργούν έργα με διαφορετικά εκφραστικά μέσα: σχέδιο, ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, εγκαταστάσεις, με στόχο να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα, να ορθώσουν τη φωνή τους και να μεταφέρουν μία σειρά από μηνύματα για την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, την καταστροφή και την κλιματική αλλαγή.

Τζίνα Μάρκου,Golden Forest, 2023, Ακρυλικά σε Καμβά, 30Χ30 εκ
Σοφία Κυριακού, Magic object, 2022-23, Ευρεθέντα υλικά, Διαστάσεις Μεταβλητές

Με τη ρήση του Αναξαγόρα κατά νου ότι «Η φύση δεν γνωρίζει εξαφάνιση αλλά μόνο μεταμόρφωση», σε μία πραγματικά δύσκολη εποχή, όπου η φύση και το περιβάλλον βάλλονται από την ανθρώπινη απληστία και την κλιματική αλλαγή, η έκθεση μας καλεί σε έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με τη φύση. Άλλωστε, η ελληνική φύση απλώνεται παντού, αφού βασικό συστατικό στοιχείο της είναι το νερό… Ακόμα και σε μία πόλη όπως η Αθήνα συναντάμε τη θάλασσα σε δεκαπέντε λεπτά. Σε αντίστιξη με την «Αστική Φύση» της Ευρώπης, μέσα από τα καλοδιατηρημένα Πάρκα που ανακαλύπτουμε καθημερινά, η ρήση «Επιστροφή στη Φύση» κατά τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ, είναι πιο αναγκαία από ποτέ για τον άνθρωπο και αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής του.

Μαρία Σταμάτη, Κατασκευή από το project ‘’Η θάλασσα δεν είναι βιομηχανία’’2, 2023, Μικτή τεχνική, 30 x 30 x 33 εκ ύψος

Οι παραπάνω αγωνίες, που ενυπάρχουν στη σκέψη και τον νου κάθε ευαίσθητου ανθρώπου, απασχολούν περισσότερο από ποτέ τους σύγχρονους καλλιτέχνες, που είτε δημιουργούν έργα εμπνευσμένα από τη φύση ως σχόλια πάνω στην καταστροφή της και την κλιματική αλλαγή, είτε κάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτή, από land art, performances, βίντεο και δράσεις ή ακόμη χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά ως αφετηρία για τα έργα τους. Αποτυπώνοντας κάποιες φορές την ωραιότητα του τοπίου, ως υπενθύμιση αυτού που σήμερα υπάρχει, αλλά σύντομα μπορεί να εξαφανιστεί, γιατί όπως πολύ ορθά είχε σημειώσει ο Γάλλος Ωκεανογράφος Ζαν Ζακ Κουστώ  «Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει».

Ειρήνη Βαζούκου, Don’t come near my cave, Λάδι σε Καμβά, 50X50 εκ.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ειρήνη Βαζούκου, Αριάδνη Βιτάσταλη, Γρηγορία Βρυττιά,   Μαρία Γενιτσαρίου, Ελισάβετ  Διονυσοπούλου, Itsmi, Σοφία Κυριακού, Βασιλική Κοσκινιώτου, Δημήτρης Κυριάκος, Δημήτρης Λεμπέσης, Τζίνα Μάρκου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Θέκλα Παπαδοπούλου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Παναγιώτης Ράππας, Χρύσα Σκορδάκη, Έρη Σκυργιάννη, Μαρία Σταμάτη, Αγνή Χρονοπούλου

Επιμέλεια Έκθεσης: Έφη Μιχάλαρου, Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων

Διάρκεια: 23- 31 Μαϊου 2023

Ωράριο: Τρ-Παρ. 18:00-21:00, Σαββ- Κυρ. 12:00-15:00, Δευτ. Κλειστά

Διεύθυνση:Κολωνού 55-59, 10436, Μετρό: Μεταξουργείο, 2ος Όροφος, Κουδούνι: dreamideamachine ΑΜΚΕ

www.ertnews.gr

Δάφνη Σκαλιώνη