Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνωστίζονται οι αγοραστές στις πύλες της Λ. Αθηνών

Η ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές και η διαφορά των 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, έφερε ξέσπασμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα Δευτέρα στην καλύτερη του ημέρα από τις αρχές του έτους, αλλά και στην καλύτερη σε διάστημα περισσότερο των τριών ετών και το +7,78% στις 24 Μαρτίου του 2020.

Η ανταπόκριση της αγοράς μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν άμεση, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα που εξασφαλίζει μια δεύτερη θητεία του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχιση της οικονομικής πορείας που έχει χαράξει από το 2019 όταν και ανέλαβε τη διακυβέρνησης της Ελλάδας.

Περί τις 11:40 π.μ ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβεί το +7%  και συγχρόνως έχει διασπάσει τη ζώνη των 1.200 μονάδων και έχει αναρριχηθεί στις 1.212,12 μονάδες, με σηματωρό τον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές του οποίου έχουν εκτιναχθεί και διαπραγματεύονται πλησίον του +14%, όπως και αυτή της ΔΕΗ. Ενδεικτικό της επενδυτικής ευφορίας που καταγράφεται σήμερα στη Λεωφόρο Αθηνών -μία ημέρα μετά την ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας-, είναι η εκτόξευση του τζίρου στα 51 εκατ. ευρώ στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης, ενώ την ώρα αυτή προσεγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι τελευταία φορά που η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε υψηλότερα της ζώνης των 1.200 μονάδων, ήταν στις 29 Ιουλίου του 2014.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελλάδας έχει κάνει βουτιά 16 μονάδων βάσεως στο 3,82% και με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund στο 2,40% το spread ανάμεσα στις δύο αποδόσεις έχει περιορισθεί στις 142 μονάδες βάσης.

Η Ελλάδα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οδηγείται σε δεύτερη ψηφοφορία κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Ιουνίου, καθώς όπως κατέστησε απολύτως σαφές χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμία του είναι μετά και το «ξεκάθαρο μήνυμα της κάλπης», να πάει σε κυβέρνηση αυτοδυναμίας.

Η επενδυτική βαθμίδα

Το χθεσινό αποτέλεσμα (διαφορά 20 μονάδων ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ), είναι πολύ πιθανόν να προοιωνίζει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πολύ σύντομα και συγκεκριμένα στις 9 Ιούνιου όταν θα δημοσιεύσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η AXIA Research, καθώς όπως σημειώνει σε επενδυτικό σημείωμα, η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό τα επόμενα χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει να παρέχει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας το χρέος προς το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για το σκοπό αυτό, είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορέσει να ανακτήσει νωρίτερα την επενδυτική βαθμίδα. Το σημείωμα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα απέχει ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS.

Ακόμη και να μην επιτευχθεί το ορόσημο της επιστροφής του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική διαβάθμιση, τότε το αποτέλεσμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης με τη ΝΔ να έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- στο ελληνικό κοινοβούλιο (έχοντας πλέον και το μπόνους των 50 επιπλέον εδρών), ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια.

Όπως επισήμανε πρόσφατα και η ING, γνωρίζοντας λοιπόν ότι θα επωφεληθεί από το κλιμακωτό μπόνους της πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως στόχο να υπάρξει κυβέρνηση σε δεύτερο εκλογικό γύρο. Και αυτό το σενάριο είναι το καλύτερο για τα ελληνικά assets.

Το Bloomberg, γράφει ότι οι εκλογές θεωρήθηκαν από αναλυτές και επενδυτές ως το τελευταίο εμπόδιο που στέκεται στην πορεία του έθνους προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που έχασε πριν από 13 χρόνια, και η νίκη Μητσοτάκη θεωρήθηκε ως το πιο φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα. Το 2022, το χρέος της Ελλάδας προς το ΑΕΠ μειώθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει την Ελλάδα σταθερά σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα, πιθανώς πριν από το τέλος του έτους», σχολίασε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. «Ενώ μια τέτοια αναβάθμιση προεξοφλείται σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, θα είναι μια σημαντική στιγμή καθώς ένα στίγμα που υπάρχει από τα τέλη του 2010 θα εξαφανιστεί».

Ο στόχος

Αν επιβεβαιωθούν πάντως τα παραπάνω, η αγορά βλέπει υψηλότερα επίπεδα, με πρώτο στόχο τις 1.250 μονάδες. Ο τζίρος μάλιστα ήδη δείχνει την επικρατούσα τάση, η οποία είναι επιθετικά ανοδική. Άλλωστε, αγορές και αναλυτές όπως έχουν δείξει διαχρονικά θέλουν… σταθερότητα.

Οι αντοχές της ελληνικής αγοράς

Αν οι αγορές τείνουν πολλές φορές να διαβλέπουν το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τότε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επιβεβαίωσε αυτόν τον «κανόνα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελική ευθεία πριν από τις χθεσινές εκλογές, δηλαδή έναν μήνα πριν τη διεξαγωγή τους, το Χρηματιστήριο Αθηνών επέδειξε μια σταθερότητα στις κινήσεις του, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,89%.

Εκ των υστέρων, η πορεία αυτή του τελευταίου μηνός καταδεικνύει ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζοντας ότι η εξασφάλιση των απαιτούμενων 151 εδρών για τον σχηματισμό κυβέρνησης ήταν αδύνατη. Εντούτοις οι επενδυτές δεν γύρισαν την πλάτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, αν και οι τζίροι συρρικνώθηκαν κάτι το οποίο συμβαίνει παραδοσιακά στις αγορές όταν μία χώρα οδηγείται στις εκλογές.

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου το χρηματιστήριο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,53% υποχωρώντας στις 1.105,42 μονάδες και σήμερα έχει εκτιναχθεί στις 1.212 μονάδες κερδίζοντας 100 και πλέον μονάδες.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ και Πειραιώς σημειώνουν κέρδη μεταξύ 10% και 16%, με την άνοδο των Ελληνικών Πετρελαίων, Quest, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Σαράντη, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή να είναι επίσης εντυπωσιακά. Ισχυρά είναι τα κέρδη σε Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Autohellas, Jumbo, Aegean, ΟΛΠ, Titan, Coca Cola και ΟΤΕ.

Αφήστε μια απάντηση