Αυστραλία: Νέες ρυθμίσεις για τον τομέα «buy-now-pay-later»

Νόμους που θα θεωρούν τις υπηρεσίες buy-now-pay-late (BNPL) ως πιστωτικό προϊόν, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους καταναλωτές σε έναν σε εξελισσόμενο αλλά αρύθμιστο κλάδο, αναμένεται να υιοθετήσει η Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Οι εταιρείες BNPL προσφέρουν συνήθως επί τόπου άτοκα βραχυπρόθεσμα δάνεια με ελάχιστες πιστωτικές επιταγές που κατανέμουν τις πληρωμές και χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από άτομα που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα και αναλαμβάνουν χρέη, μερικές φορές περισσότερα από όσα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν.

«Η απουσία τόκων τους έχει απαλλάξει από τη ρύθμιση της καταναλωτικής πίστης»

«Είναι πολύ δημοφιλείς, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να τα διαχειριστούμε κατάλληλα», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Τσάλμερς στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να νομοθετήσουμε, να ρυθμίσουμε ως πιστωτικό προϊόν, ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε ορισμένους από τους κινδύνους».

Η απουσία τόκων τους έχει απαλλάξει από τη ρύθμιση της καταναλωτικής πίστης και ο κλάδος γνώρισε την επιχειρηματική του άνοδο κατά τη διάρκεια μιας φρενίτιδας αγορών μέσω διαδικτύου που υποκινήθηκε από τα κίνητρα που δόθηκαν την περιόδο της COVID-19 και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Ανησυχίες

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την αποπληρωμή αυξάνονται καθώς η Αυστραλία μάχεται τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος τώρα βρίσκεται κοντά στα υψηλά 30 ετών.

Η Αυστραλία, η οποία φιλοξενεί περίπου δώδεκα εισηγμένους παρόχους BNPL, έχει περίπου 7 εκατομμύρια ενεργούς λογαριασμούς που οδήγησαν σε συναλλαγές 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλία (10,9 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2021-2022, αυξημένες κατά 37%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η μεγαλύτερη εταιρεία BNPL της Αυστραλίας Afterpay, που αγοράστηκε το 2022 από τον ιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey’s Block Inc, τάχθηκε κατά των αυστηρών κανονισμών, ενώ η PayPal Holdings Inc έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τα δάνεια BNPL να υπόκεινται στη νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για διαβούλευση αργότερα αυτό το έτος και το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Αφήστε μια απάντηση