Ακίνητα: Οι περιοχές της Αττικής με τα ακριβότερα και τα φθηνότερα ενοίκια [πίνακες]

Σε μείζον θέμα έχει αναδειχθεί η αναζήτηση κατοικιών για ενοικίαση λόγω της εκτόξευσης των ενοικίων και της μικρής διαθεσιμότητας ακινήτων. Την ίδια στιγμή, αποτελεί «πονοκέφαλο» για όσους σκέφτονται είτε να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους δημιουργώντας οικογένεια είτε όσων βρίσκονται κοντά στη λήξη παλαιών συμβολαίων ενοικίασης και αναμένουν τις νέες «απαιτήσεις» των ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις σημειώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση με τα εισοδήματα. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν, τα οποία υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο 27%, πληρώνουν για στέγαση το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ, περίπου 37%.

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο για τα πιο φτωχά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το φτωχότερο 20% των ελληνικών νοικοκυριών πληρώνει 43% (διάμεση τιμή) του εισοδήματός του στο ενοίκιο.

Τα ενοίκια στα ακίνητα

Στη Βουλιαγμένη καταγράφεται η υψηλότερη μέση τιμή ενοικίου στη Αττική με 18,41 ευρώ ανά τ.μ τον μήνα ενώ στο Καματερό με 5 ευρώ ανά τ.μ, αντίστοιχα η χαμηλότερη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών- Αττικής που αφορούν σε ένα μέσο τυπικό σπίτι επιφάνειας 80- 100 τ.μ., από πρώτο όροφο και πάνω, η μέση τιμή σε ολόκληρη την Αττική, διαμορφώνεται στα 9,68 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα.

Στον δήμο Αθηναίων, τα ακριβότερα ενοίκια καταγράφονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό με 14,59 ευρώ ανά τ.μ και στο ιστορικό κέντρο, με μέση τιμή στα 14,44 ευρώ ανά τ.μ.

Οι χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται σε Άγιο Ελευθέριο – Προμπονά – Ριζούπολη με 6 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθούν τα Άνω Πατήσια με 6,09 ευρώ το τ.μ και Κολωνός- Κολοκυνθούς με 6,38 ευρώ ανά τ.μ.

Στα Βόρεια Προάστια «πρωταθλήτρια» παραμένει η περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, με μέση τιμή ενοικίου ανά τ.μ. στα 15,33 ευρώ ενώ στο Νέο Ψυχικό φτάνει τα 15 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθούν η Εκάλη με 14,76 ευρώ ανά τ.μ. και η Άνοιξη με 14,44 ευρώ ανά τ.μ.

Στις περιοχές των νοτίων προαστίων παρατηρούνται συνολικά οι υψηλότερες τιμές κάτι που αποδίδεται στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται και σχεδιάζονται, όπως το Ελληνικό, με τα ενοίκια να ξεπερνούν εκείνα σε περιοχές των Βορείων Προαστίων.

Στα Νότια προάστια πέραν της Βουλιαγμένης (18,41 ευρώ) που αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στις τιμές ενοικίων, σε Βάρη-Βάρκιζα η μέση τιμή ανά τ.μ αγγίζει τα 16,1 ευρώ, στη Βούλα τα 15,37 ευρώ και στο Ελληνικό τα 14,18 ευρώ.

Οι χαμηλότερες τιμές από την άλλη πλευρά καταγράφονται στον Υμηττό με 6,65 ευρώ το τ.μ.

Στα Ανατολικά προάστια, τα ακριβότερα ενοίκια καταγράφονται σε Κορωπί και Μαραθώνα με 11,11 ευρώ ανά τ.μ. και τα φθηνότερα στα Σπάτα με 6,48 ευρώ το τ.μ.

Στα δυτικά προάστια την υψηλότερη τιμή εμφανίζει η Νέα Ιωνία με 9,03 ευρώ το τ.μ και ακολουθεί το Χαϊδάρι με 8,48 ευρώ το τ.μ.

Οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στο Καμάτερο – που αποτελεί και την περιοχή με το φθηνότερο μέσο ενοίκιο στην Αττική- με 5 ευρώ ανά τμ.

Οι υψηλότερες μέσες τιμές ανά τ.μ στον Πειραιά εμφανίζονται στον Ταύρο με 12,22 ευρώ ανά τ.μ και χαμηλότερες στο Πέραμα με 5,33 ευρώ το τ.μ.

Στο υπόλοιπο Αττικής, τα ακριβότερα ενοίκια καταγράφονται στο Λαύριο με 13,89 ευρώ το τ.μ και τα φθηνότερα στο Αλεποχώρι με 5,33 ευρώ ανά τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ράλι στα μισθώματα των κατοικιών θα συνεχιστεί και εφέτος κάνοντας πλέον δυσβάσταχτο το κόστος στέγασης για τα νοικοκυριά και τους νέους.

Μετά από μία διετία (2021 – 2022) κατά την οποία τα ενοίκια των διαμερισμάτων εκτινάχθηκαν, οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς προβλέπουν ότι το ράλι των αυξήσεων θα συνεχιστεί και εφέτος, με μόνη ελπίδα για όσους ψάχνουν κατοικία προς μίσθωση να επιβεβαιωθούν τα σενάρια που κάνουν λόγο για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις συγκριτικά με πέρυσι.

Πηγή: OT.Gr

Αφήστε μια απάντηση