Ακίνητα: Παρελθόν η φθηνή ανακαίνιση – Στα ύψη το κόστος των υλικών

Παρελθόν αποτελεί η φθηνή ανακαίνιση των ακινήτων. Με δεδομένο πως οι τιμές των οικοδομικών υλικών το τελευταίο διάστημα έχουν χτυπήσει κόκκινο, το κόστος έχει εκτοξευτεί ακόμη και κατά 40%. Παράλληλα είναι δύσκολο να βρεθούν διαθέσιμα συνεργεία (πχ πλακατζήδες, πατωματάδες κλπ), με αποτέλεσμα η διαδικασία σε κάποιες περιπτώσεις να γίνεται ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της ανακαίνισης μιας κατοικίας 100 τ.μ. ξεκινά από τρεις μήνες, αλλά ανάλογα με τα επιμέρους ζητήματα που ενδεχομένως προκύψουν ανά περίπτωση και τον εργολάβο που θα το αναλάβει, μπορεί να αυξήσουν αρκετά τον χρόνο παράδοσης του έργου. Ο χρόνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν τα συνεργεία είναι δυσεύρετα λόγω φόρτου εργασίας.

Η αυξημένη ζήτηση για ανακαινίσεις είναι απόρροια των αγοροπωλησιών παλιών κατοικιών, βιομηχανικών χώρων αλλά και κτηρίων. Επιπρόσθετα, ώθηση στις ανακαινίσεις δίνουν και τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που επιδοτούν σημαντικό μέρος και οδηγούν μεγάλο αριθμό νοικοκυριών να πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν στην ανανέωση του χώρου τους.

Στο πρόσφατο παρελθόν, μια μέση τιμή ανά τμ για μια ανακαίνιση κυμαινόταν από 300 έως 350 ευρώ ενώ σήμερα έχει εκτοξευτεί στα 500 ευρώ.

Στις βασικές εργασίες μιας ανακαίνισης, που προϋποθέτει άδεια μικρής κλίμακας, περιλαμβάνονται οι αποξηλώσεις και η αναμόρφωση των χώρων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης, η αντικατάσταση των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, των ειδών υγιεινής και της κουζίνας, η αντικατάσταση κουφωμάτων, καθώς και η ενεργειακή του αναβάθμιση και η απεξάρτηση, για όσους το επιθυμούν, από το πετρέλαιο, με ό,τι εργασίες συνεπάγεται.

Ένα ανακαινισμένο και ενεργειακά αναβαθμισμένο σπίτι αποκτά υπεραξία και δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες, στην περίπτωση που θελήσουν να προχωρήσουν σε πώληση, ή σε ενοικίαση να επιτύχουν σημαντικά υψηλότερες τιμές. Ανακαινισμένα σπίτια προτιμούν οι ξένοι αγοραστές, καθώς δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε ανακαινίσεις σε μια ξένη χώρα που ενδεχομένως δεν θα κατοικήσουν μόνιμα και δεν γνωρίζουν διαδικασίες, συνεργεία κλπ.

Αυξήθηκε το κόστος κατασκευής

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί αναφορικά με τις τιμές των οικοδομικών υλικών είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κόστους Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών του α΄ τριμήνου, σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, παρουσίασε αύξηση 8,1%, έναντι αύξησης 7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Ενδεικτικές είναι οι αυξήσεις τιμών τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους έναντι του περσινού Μαρτίου στα τούβλα κατά 23,8%, στα παρκέτα κατά 12,2%, στα πλακίδια (τοίχου, δαπέδου) κατά 11,1%, στα θερμαντικά σώματα κατά 11,9%, στους χάλκινους αγωγούς κατά 10,3%, στο έτοιμο σκυρόδεμα κατά 9,1% κλπ.

Η άνοδος των τιμών αποδίδεται αφενός στη διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκάλεσε η πανδημική κρίση και αφετέρου στις πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες καταγράφηκαν από το φθινόπωρο του 2021 και εντάθηκαν με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση