Ακίνητα: Στην Ελλάδα ο επικεφαλής της ΕPRA Dominique Moerenhout

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ακίνητης περιουσίας για τους θεσμικούς επενδυτές είναι η μακροχρόνια πίστη στην ικανότητα των ακινήτων να προστατεύουν την πραγματική αξία σε περιόδους υψηλότερου πληθωρισμού.

Πράγματι, οι επιδόσεις των ακινήτων ξεπέρασαν τον πληθωρισμό σε έξι από τις επτά τελευταίες πληθωριστικές περιόδους, ακόμη και σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων. Ωστόσο, προς τα τέλη του 2022, η αβεβαιότητα  επεκτάθηκε και στις αγορές ακινήτων. Παρά το αρνητικό κλίμα όλοι οι δείκτες των εισηγμένων ακινήτων διατήρησαν το θετικό πρόσημο ακόμη και στις αρχές του έτους και υπάρχει βεβαιότητα ότι το δεύτερο εξάμηνο οι συνθήκες θα βελτιωθούν περαιτέρω.

To αισιόδοξο μήνυμα θα μεταφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Εισηγμένων εταιρειών Ακινήτων Dominique Moerenhout που για μία ακόμη φορά θα είναι κεντρικός Ομιλητής στο διεθνές ετήσιο -16ο συνέδριο του περιοδικού RED.

Στην εναρκτήρια ομιλία του θα αναφερθεί στη συγκρότηση χαρτοφυλακίων που αντισταθμίζουν τους κινδύνους των καιρών και τα πλεονεκτήματα των εισηγμένων έναντι των ιδιωτικών κεφαλαίων. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση ο κ. Moerenhout προέκρινε τη μείωση -ει δυνατόν- του δανεισμού τους, με όπλο το θεσμό των πράσινων ομολόγων.

Τα πράσινα ομόλογα λειτούργησαν ως αντίβαρο στις εξελίξεις καθώς μέσω ομολογιακών εκδόσεων κατασκευάστηκαν κτίρια επιφάνειας 3,6 εκατ. τμ. την τελευταία 2ετία, αντανακλώντας τον απτό και μετρήσιμο αντίκτυπο όσον αφορά τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Σε ότι αφορά τα κεφάλαια ESG θεωρεί ότι έχουν αυξηθεί εκθετικά από τότε που επινοήθηκε ο όρος το 2004 και φτάνουν τώρα σχεδόν τα $35 τρισ. παγκοσμίως, ή περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη.

Πρόσθετα οφέλη

Υπάρχουν επίσης οφέλη πρόσθεσε, πέρα από το περιβάλλον: τα έργα τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, βοηθώντας την ανάκαμψη.

Το 16 RE+D MEETING POINT πραγματοποιείται στις 3 και 4 Μαΐου στο ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ υπό την αιγίδα της European Public Real Estate Association (EPRA) και της EBRD

XΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: PRODEA Investments, Lamda Development

Με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς

Silver Sponsors: Alpha Astika Akinita, Cerved, ETAΔ, ΕΥ, EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΝOVAL PROPERTY, PREMIA , TEN BRINKE, Zeus Capital Management

Χορηγοί: Arbitrage, Athens Economics-JLL, Colliers, DIMAND, GEOAXIS, INTRAKAT, POTAMITIS VEKRIS, REDS, ORILINA Properties, ZOIA

Industry Partner: AURA, C & W Proprius, RICS, ΚΕΝΤΡΙΚΗ SAVILLS

Υποστηρικτές: DANOS BNP PARIBAS, Hellenic Properties, GLP VALUES, OTE ESTATE, THRIASSIO LOGISTICS CENTER, Resolute Asset Management

Media Partner: RED, ERED, MIPIM

Αφήστε μια απάντηση