Σουδάν: Ανατριχιαστικές μαρτυρίες των Ελλήνων που ξέφυγαν από τη φρίκη του πολέμου

[360991]  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ  (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα όπλα έχουν και πάλι το λόγο στο Σουδάν, καθώς η εκεχειρία κατέρρευσε και οι μάχες ξανάρχισαν. Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονται στο Χαρτούμ και μαύροι καπνοί υψώνονται ξανά στον ουρανό. Όσοι τυχεροί απέδρασαν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται από το Μεγάλο Σάββατο στην αφρικανική χώρα δηλώνουν ευγνώμονες που γλίτωσαν από τρομερά δεινά. Αναμεσά του βρίσκεται και ο Μητροπολίτης Νουβίας, μαζί με άλλους τέσσερις Έλληνες του Σουδάν, οι οποίοι επέστρεψαν το Σάββατο 29/4, μέσω Φρανφούρτης, στην Ελλάδα. Όλοι τους δυσκολεύονται να βρουν λόγια για να περιγράψουν αυτό που έζησαν τον τελευταίο καιρό.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας, η Αλεξάνδρα και η Κατερίνα Καλομέρη, περιγράφουν στην ΕΡΤ, τις στιγμές που βίωσαν, κλεισμένοι στη Μητρόπολη, ενώ έξω, στρατός και παραστρατιωτικοί, σφυροκοπούσαν την πόλη του Χαρτούμ.

«Ζούσαμε κάτι που δεν περιμέναμε ότι θα ζήσουμε. Τα παιδιά νόμιζαν ότι θα ήταν μία μέρα και θα τελείωνε, αλλά μπαίναμε στη δεύτερη, στην Τρίτη και λέμε “Θεέ μου πότε θα τελειώσει”» ανέφερε στην κάμερα της ΕΡΤ η Αλεξάνδρα Καλομέρη. Ενώ η αδελφή της, Κατερίνα Καλομέρη πρόσθεσε ότι «η ψυχή του ανθρώπου στον πόλεμο γερνάει, θλίβεται» περιγράφοντας ότι μέχρι να επαναπατριστούν στην Ελλάδα ένιωθαν άγχος και θλίψη για το νέο αιματοκύλισμα που γίνεται στη χώρα όπου ζούσαν μέχρι πρόσφατα.

Η Αλεξάνδρα και η Κατερίνα, κατάφεραν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, ωστόσο, πίσω στο εμπόλεμο Σουδάν, παραμένουν οι γονείς τους. Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των ξένων υπηκόων από τη γραμμή του πυρός συνεχίζονται.

Ρεπορτάζ: Κώστας Νούσης | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση