Πράσινο φως για δόμηση στα εκτός σχεδίου

Ξεμπλοκάρει η οικοδομησιμότητα των γηπέδων άνω των τεσσάρων στρεμμάτων κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, με μεταβατική διάταξη η οποία – καλώς εχόντων των πραγμάτων – αναμένεται να κατατεθεί έως τη Μ. Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μεταβατική διάταξη προβλέπεται πως μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ολοκλήρωση του χαρακτηρισμού, της κύρωσης του κοινόχρηστου δημοτικού οδικού δικτύου, και την ένταξη του οδικού δικτύου στον συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό (και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025), δύναται η έκδοση οικοδομικής άδειας σε οικόπεδα (γήπεδα) εμβαδού τουλάχιστον τεσσάρων χιλιάδων (4.000) τετραγωνικών μέτρων κείμενα εκτός ρυμοτομικών σχεδίων πόλεων, κωμών και οικισμών ή εκτός ορίων νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών στερουμένων ρυμοτομικού σχεδίου, που έχουν δημιουργηθεί προ της 31.12.2003 κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο (οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές αλλά υπαρκτές) η διάταξη που έχει ήδη συνταχθεί από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος να πάει για μετά τις εκλογές.

Οι τρεις κατηγορίες

Δημιουργούνται τρεις κατηγορίες γηπέδων ανάλογα με τον χρόνο δημιουργίας τους και το πρόσωπο που διαθέτουν στον δρόμο:

• τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν από 31.5.1985 μέχρι 31.12.2003 και έχουν πρόσωπο σε δρόμο που δημιουργήθηκε πριν από το 1977,
• τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν από 31.5.1985 μέχρι 31.12.2003 και εξυπηρετούνται από δουλεία οδού,
• τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν πριν από 31.5.1985 και είναι τυφλά.

Τι ισχύει για κάθε κατηγορία

Α) Για τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν από 31.5.1985 μέχρι 31.12.2003 απαιτείται το ένα εκ των ορίων τους να εφάπτεται με προϋφιστάμενη και εν τοις πράγμασιν αποδοθείσα στην κοινοχρησία οδό, πλάτους κατ’ ελάχιστον τεσσάρων μέτρων, που να εμφαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977, και είτε απεικονίζεται σε διαγράμματα του οικείου πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού είτε είναι κατακεχωρημένη στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «ΕΚ» (ειδική έκταση).

Απαιτείται επίσης είτε να έχει διανοιγεί με απόφαση κρατικού οργάνου, είτε να ασκούνται πράξεις νομής από αρμόδια για τη συντήρηση και βελτίωση των οδών Αρχή ή οργανισμό, είτε να διέρχεται απ’ αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας.

Β) Για τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν από 31.5.1985 μέχρι 31.12.2003 και δεν πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, αρκεί να εξυπηρετούνται από δουλεία οδού ελαχίστου πλάτους τεσσάρων μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι η δουλεία οδού απολήγει σε κοινόχρηστο δρόμο.

Γ) Για τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν πριν από 31.5.1985 αρκεί η οποιαδήποτε εξασφάλιση προσπέλασης, συμπεριλαμβανομένης της δουλείας οδού και ανεξαρτήτως πλάτους αυτής, σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή σ’ εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών ή σε αγροτική οδό.

Κατά περίπτωση δικαίωμα δόμησης

Σημειώνεται πως μετά τη λήξη της μεταβατικής διάταξης τα οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου και στερούνται προσώπου σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο θα επανακτήσουν δικαίωμα δόμησης, κατά περίπτωση, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής του δικτύου κοινόχρηστων δρόμων με το αντίστοιχο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα ανέκυψε όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από μία προσφυγή κατά της άδειας δόμησης οικοπέδου σε εκτός σχεδίου περιοχή στην Πάτμο, χωρίς πρόσβαση σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό, αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των τεσσάρων στρεμμάτων, αλλά απαιτείται, ήδη από το 1985, και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου.

Μεταβατικού χαρακτήρα επίλυση

Σύμφωνα με την τοπογράφο – πολεοδόμο Γραμματή Μπακλατσή, η επίλυση του προβλήματος που προκλήθηκε είναι μεταβατικού χαρακτήρα και αναδεικνύει την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού και της έκδοσης ΠΔ με τον καθορισμό των κοινόχρηστων δρόμων.

Οπως λέει, μόνο τότε θα έχει επιλυθεί ολοκληρωτικά το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης και θα δημιουργηθεί ασφάλεια δικαίου τόσο στους επενδυτές όσο και στους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Αφήστε μια απάντηση