Λονδίνο: Ρομπότ «καρχαρίας» εξαφανίζει 22.700 πλαστικά μπουκάλια ημερησίως στον ποταμό Τάμεση 

ecfd0376264c3d13a9042efd7e4f8a98 (1)

Με μέγιστη ταχύτητα 3 χιλιομέτρων την ώρα, o καρχαρίας είναι πιο αργός από τον φαλαινοκαρχαρία από τον οποίο εμπνέεται. Ωστόσο, οι δημιουργοί του διαβεβαιώνουν ότι μπορεί να συγκεντρώσει έως και 500 κιλά πλαστικού την ημέρα – το ισοδύναμο με 22.700 πλαστικά μπουκάλια. Είναι το πλωτό ρομπότ WasteShark, ο καρχαρίας που καταβροχθίζει απόβλητα στον ποταμό Τάμεση με πλοήγηση από σήμα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας 4G.

Ζυγίζει 75 κιλά και διαθέτει δύο ηλεκτρικούς προωθητήρες αλλά και περισσότερους από 15 αισθητήρες που μπορούν να μετρήσουν θερμοκρασία, βάθος, διαλυμένο οξυγόνο, θολότητα, μπλε-πράσινα φύκια και έλαια. Στη συνέχεια αποστέλλει πληροφορίες με γεωγραφική ετικέτα και χρονοσφραγίδα στο συνοδευτικό κέντρο λογισμικού για αναφορά και ανάλυση.

Το ρομπότ θα παραμείνει για τουλάχιστον τρεις μήνες επί τω έργω, ενάντια στη ρύπανση που συνιστά απειλή για το οικοσύστημα στον Τάμεση. Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός του Ηνωμένου Βασιλείου φιλοξενεί περίπου 125 είδη ψαριών, μεταξύ αυτών και αληθινούς καρχαρίες.

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr