Γερμανία: 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Babylon

Αν η έναρξη σηματοδοτεί και τη συνέχεια, το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο έχει προδιαγεγραμμένη την επιτυχία.

Η έναρξη του φετινού φεστιβάλ έγινε την Τετάρτη το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου Babylon του Βερολίνου. Μέχρι την Κυριακή 2. Απριλίου το σινεφίλ κοινό του Βερολίνου έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα πλούσιο πρόγραμμα 35 ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, ειδικές προβολές από την επίκαιρη σοδειά της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής – συνολικά, 6 διεθνείς, 3 ευρωπαϊκές και 18 γερμανικές πρεμιέρες.

«Οι επιλογές εξαρτώνται από τη σοδειά που υπάρχει, αλλά αφουγκραζόμαστε τον κόσμο και μετά την πανδημία και την κρίση ακρίβειας, θέλαμε να δώσουμε μια νότα χαλαρότητας με την σάτιρα και την κωμωδία », λέει στην ΕΡΤ η Διευθύντρια του Φεστιβάλ,  Σοφία Σταυριανίδου.

Η έναρξη του φεστιβάλ, μετά από ένα μουσικό σόου του Αλέκου Γραμματικού, έγινε με την προβολή της ταινίας του Σωτήρη Γκορίτσα, «Εκεί που ζούμε», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χρίστου Κυθρεώτη.

Ο καλλιτέχνης Αλέκος Γραμματικός (joe doe photography)

Ο σκηνοθέτης ήταν παρών και πήρε μέρος στη συζήτηση με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας. «Είναι πολύ παρήγορο να έχεις κάνει μία ταινία για την Ελλάδα και για Έλληνες θεατές και να βλέπεις ότι η ταινία συγκινεί και ανθρώπους που δεν έχουν βιώσει τίποτα από τις συνθήκες που γέννησαν αυτήν την ταινία», είπε στην ΕΡΤ ο Γκορίτσας. «Ευχάριστο ήταν επίσης που η αίθουσα ήταν γεμάτη. Διότι η πανδημία ανέβασε τις τηλεοπτικές πλατφόρμες και ο κόσμος που κλείστηκε μέσα και συνήθισε σ΄αυτές, δύσκολα πείθεται να ρισκάρει ένα εισητήριο κινηματογράφου για μια ταινία που ενδέχεται και να μην του αρέσει», διαπιστώνει ο Γκορίτσας.

Ο Γκορίτσας και η ταινία του «Εκεί που Ζούμε» δεν κρύβει τα προβλήματα, δεν εξωραΐζει την κατάσταση της σημερινής Ελλάδας. Και διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι «οι Γερμανοί είναι ανοιχτοί να πάνε στον κινηματογράφο και να δουν μία τέτοια ταινία πέρα από την εικόνα που έχουν για την Ελλάδα».  

O σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας (joe doe photography)

Το επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα «Emerging Greeks Competition» περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και πραγματοποιείται φέτος για πέμπτη χρονιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

●       «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα (Γερμανική πρεμιέρα)

●       «Βlack Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη (Γερμανική πρεμιέρα)

●       «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή (Γερμανική πρεμιέρα)

●       «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση (Γερμανική πρεμιέρα)

●       «Με Αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη (Διεθνής πρεμιέρα)

Οι ταινίες θα διεκδικήσουν το Emerging Greeks Award, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και προσφέρεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τις ταινίες:

«5 1/2» των Μυρτώ Ιωαννίδου και Ιωάννα Παπαιωάννου

«Airland» του Xάρη Ραφτόγιαννη

«Femicidio» της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου.

«Κάλαντα» της Τζένης Τσιροπούλου.

●  «Γιώτα Τελεία Ωμέγα» του Αλέξη Αλεξίου.

●  «Μικροβιωμα» του Σταύρου Πετρόπουλου.

●  «Under the Lake» του Θανάση Τρομπούκη.

Τα ντοκιμαντέρ θα διεκδικήσουν το Documentary Award by Musou 500 ευρώ, προσφορά της Musou Music Group.

Το πρόγραμμα των Shorts περιλαμβάνει μια επιλογή από 14 μικρού μήκους ταινίες, που καλύπτει πολλές θεματικές και διαφορετικές κινηματογραφικές τάσεις.

Φέτος το φεστιβάλ τιμά τον ηθοποιό, σεναριογράφο και παραγωγό Βαγγέλη Μουρίκη, μια εμβληματική φιγούρα του νέου ελληνικού κινηματογράφου, με την προβολή τριών ταινιών: «Ο Βασιλιάς» (2002) του Νίκου Γραμματικού, όπου ο Μουρίκης παίζει έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του. «Νορβηγία» (2014) του Γιάννη Βεσλεμέ, ένα κωμικό vampire φιλμ με τον Μουρίκη να παίζει τον Ζανό, ένα βαμπίρ που στην Αθήνα του 1984 αναζητά ένα ζεστό κορίτσι. «Ισοβίτες» (2008) του Θόδωρου Μαραγκού, που είναι και προσωπική πρόταση του ηθοποιού για το πρόγραμμα.

Για την φετινή 8η έκδοση του The Greek Film Festival in Berlin, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έρχεται στο Βερολίνο με την διοργάνωση ενός session του Cinematherapy με την Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου, μια παράλληλη εκδήλωση του φεστιβάλ της Δράμας που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και τρία χρόνια.

Ταινία λήξης την Κυριακή είναι το «Dodo» του Πάνου Χ. Κούτρα, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο περσινό φεστιβάλ Καννών και θα κάνει πρεμιέρα Βερολίνου στο 8. φεστιβάλ.

«Φέτος ακόμη είναι αισθητές οι επιπτώσεις της πανδημίας που είχε παγώσει πολλές παραγωγές. Ειδικά στην μυθοπλασία βλέπεις ακόμη τον απόηχο, καθώς θα έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερη σοδειά. Πιστεύω ότι από του χρόνου θα ομαλοποιηθούν οι συνθήκες ακόμα περισσότερο», εκτιμά η Σταυριανίδου.

Το «GREEK FILM FESTIVAL» έχει βρει τη θέση του στον απαιτητικό χώρο της γερμανικής πρωτεύουσας. «Είμαστε στα top-ten των 85 συνολικά εθνικών φεστιβάλ κινηματογράφου που γίνονται στο Βερολίνο», λέει η Σταυριανίδου. Το κοινό του Βερολίνου είναι επίσης απαιτητικό και «εκπαιδευμένο» στον κινηματογράφο, ενημερώνεται για τις ταινίες, έχει θετική προδιάθεση για τις ανεξάρτητες παραγωγές.

Μεταξύ των θεατών, η πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο, Μάρα Μαρινάκη (joe doe photography)

Το κοινό του φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου είναι περίπου 60% Έλληνες και 40% Γερμανοί και άλλοι. «Οι Έλληνες της διασποράς είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και το φεστιβάλ τους προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα να δουν την σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή της Ελλάδας», λέει η Σταυριανίδου. Για αυτό και το φεστιβάλ θα συνεχίσει τις εξορμήσεις του από το Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, όπως Φρανκφούρτη, Κολωνία.

Αυτή είναι μία ακόμα επιτυχία για ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε πριν οχτώ χρόνια.   

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr