Ακούστε στο Istorima: «Κλέφτηκα στα 15» και «Τρανς γυναίκα στην Αθήνα του 1970»

ertecho_istorima2703-02042023

«Από την πρώτη στιγμή που τον είδα ένιωσα αυτό το “κάτι” που τελικά μας ένωσε μια ζωή» λέει η γυναίκα που το 1971, μόλις 15 χρονών, κλέφτηκε με τον αγαπημένο της.

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας, στις 31 Μαρτίου, η Τάνια περιγράφει πώς ήταν να είσαι τρανς άτομο στην Αθήνα, το 1970.

Αυτές είναι μερικές από τις ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές και οι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας και που θα μπορούσαν να χαθούν στον χρόνο.

Τις ιστορίες αυτές συλλέγει και καταγράφει το Istorima, που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και μπορείτε να τις ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERTecho.

Tην εβδομάδα 27 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2023 θα ακούσουμε:

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

«Κλέφτηκα στα 15»

Η 15χρονη Βεργίνα κλέβεται με τον αγαπημένο της στις βαμβακοκαλλιέργειες της Ημαθίας του 1971.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

«Παιδί στη μάχη της Σκοτούσσας»

Το 1948, στον εμφύλιο, μία οικογένεια στις Σέρρες ετοιμάζεται για βραδινό, όταν ξεσπάει η μάχη της Σκοτούσσας. Η Κούλα Αλεξανδρίδου θυμάται τις εικόνες της μάχης και τη μετέπειτα εκκαθάριση των χαρακτηρισμένων ως κομμουνιστών στο χωριό της, από ομάδες της ΜΑΥ.

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

«Τρανς γυναίκα στην Αθήνα του 1970»

Η Τάνια, τρανς γυναίκα, διηγείται την περιπετειώδη ζωή της: τις διώξεις την εποχή της Χούντας, τον μεγάλο έρωτα που έζησε και την επέμβαση διόρθωσης φύλου που πραγματοποίησε στην Καζαμπλάνκα.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

«Το παιχνίδι της μίμησης»

Μιμήσεις, φάρσες και πειράγματα: ένας τρόπος διασκέδασης στο σχολείο που έγινε επάγγελμα. Μέσα από μία συνέντευξη που έδωσε στην κόρη του, ο Γιώργος Μιτσικώστας μάς υπενθυμίζει ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο.

«We eloped when I was fifteen» (αγγλικά)

Το 1971, η 15χρονη Βεργίνα κλέβεται με τον αγαπημένο της στις βαμβακοκαλλιέργειες της Ημαθίας.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα-Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου

Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

Info

Το Istorima δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του Istorima προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων κι ιστορίες του τόπου τους.

www.ertnews.gr

Δάφνη Σκαλιώνη