Microsoft: Συμβουλές επιτυχημένης σταδιοδρομίας από τον Σάτια Ναντέλα

Ο Σάτια Ναντέλα εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft το 1992 ως μηχανικός και μετά από 22 χρόνια εξέλιξης στην διοικητική ιεραρχία της εταιρείας, έγινε ο τρίτος κατά σειρά διευθύνων σύμβουλος το 2014, μετά τους Μπιλ Γκέιτς και Στιβ Μπάλμερ.

Ο ίδιος δεν περίμενε ότι θα ηγηθεί μιας από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Ξεκινώντας να δουλεύει στη Microsoft ήταν απλώς ενθουσιασμένος που θα δούλευε εκεί.

«Θυμάμαι καθαρά ότι μπήκα στο κτίριο 22 της Microsoft και σκεφτόμουν ότι είναι η καλύτερη δουλειά στη Γη που θα μπορούσα να έχω και ότι δεν χρειάζομαι τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο 55χρονος Ναντέλα στον διευθύνοντα σύμβουλο του LinkedIn, Ράιαν Ροσλάνσκι, σε συνέντευξη που αναρτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το να γίνει διευθύνων σύμβουλος «δεν ήταν καν σκέψη» στο μακροπρόθεσμο σχέδιο καριέρας του, είπε ο Ναντέλα.

Επικεντρωμένος στον εκάστοτε ρόλο

Αντί να είναι προνοητικός, ο Ναντέλα λέει ότι επικεντρώθηκε στο να διαπρέψει στον ρόλο που είχε εκείνη την εποχή. Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που έμαθε στα χρόνια που δουλεύει στη Microsoft – και οι «καλύτερες συμβουλές σταδιοδρομίας» του – είναι κάτι μάλλον απλό: «Μην περιμένετε την επόμενη δουλειά σας για να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας».

«Δεν υπήρξε ποτέ ούτε μια στιγμή που να σκέφτηκα ότι η δουλειά που έκανα, όλα αυτά τα 30 χρόνια στη Microsoft, ότι κατά κάποιο τρόπο το έκανα ως μέσο για κάποια άλλη δουλειά», εξήγησε. «Ένιωσα ότι η δουλειά που έκανα εκεί ήταν το πιο σημαντικό πράγμα. Το ένιωσα ειλικρινά».

Αντί να βλέπετε την τρέχουσα εργασία σας ως εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων της σταδιοδρομίας σας, η Ναντέλα συνιστά να τη δείτε ως ευκαιρία για να δείξετε τον ενθουσιασμό και τη δέσμευσή σας στη δουλειά, καθώς και την προθυμία σας να μάθετε.

Η καριέρα του Nadella είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς αυτή η στάση μπορεί να σας βάλει σε γρήγορο δρόμο για προαγωγή ή αύξηση μισθού νωρίτερα από οποιοδήποτε πενταετές πλάνο καριέρας.

Καθ′ όλη τη διάρκεια της θητείας του στη Microsoft, ο Nadella έπρεπε να προσαρμόζεται συνεχώς ανάλογα με τις ομάδες με τις οποίες συνεργαζόταν και τα τμήματα που διοικούσε, συμβαδίζοντας με τις ταχέως μεταβαλλόμενες τεχνολογίες. Ηγήθηκε στην ανάπτυξη ορισμένων από τα πλέον πολύπλοκα προϊόντα της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων της μηχανής αναζήτησης Bing και του Xbox Live.

«Δεν μπορείς να αναπτυχθείς αν δεν πιστεύεις ότι η ανάπτυξή σου οφείλεται σε αυτό που κάνεις», πρόσθεσε.

Εάν αισθάνεστε κολλημένοι στη δουλειά ή αγωνίζεστε να βρείτε νόημα στη δουλειά σας, ο Ναντέλα έχει συμβουλές και για αυτό.

Το βαθύτερο νόημα στην εργασία

Μιλώντας στο CNBC τον Μάιο του 2018, αποκάλυψε ότι στα 30 του, μια συνομιλία με τον Νταγκ Μπέργκαμ, τον σημερινό κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα, τον έκανε να σκεφτεί τον σκοπό του στη Microsoft.

Ο Μπέργκαμ επισήμανε τη σημασία του να σκεφτόμαστε ένα βαθύτερο νόημα στην εργασία, κάτι που είναι κάτι παραπάνω από συναλλακτικό, καθώς περνάμε τόσο πολύ χρόνο στις δουλειές μας.

Κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνέντευξής του στο CNBC, ο Ναντέλα αποκάλυψε ότι αυτό τον οδήγησε να αναρωτηθεί: «Γιατί είμαι στη Microsoft; Τι είναι αυτό που μου δίνει ενέργεια να είμαι στη Microsoft, μέρα με τη μέρα;».

Αυτό το κίνητρο προήλθε, είπε, από «την περιέργεια, την αγάπη για ιδέες και την ικανότητα να μεταφραστεί αυτό σε δημιουργικό αντίκτυπο».

Το να κάνετε στον εαυτό σας τις ίδιες ερωτήσεις σχετικά με τη δουλειά και την εταιρεία σας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε εάν η δουλειά σας είναι ευθυγραμμισμένη με τα πάθη σας και τον αντίκτυπο που θέλετε να έχετε στον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση