Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Στον κόσμο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ #1

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ με μία σειρά συναυλιών, οι οποίες αναφέρονται σε διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής και της καριέρας του σπουδαίου Ρώσου πιανίστα, μαέστρου και συνθέτη.

Η πρώτη συναυλία της σειράς αφορά το νεαρό ακόμη συνθέτη, που ολοκλήρωσε το πρώτο του κοντσέρτο για πιάνο αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την τάξη πιάνου και πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές του στην τάξη σύνθεσης του Ωδείου της Μόσχας. Στο σύνολό του το κοντσέρτο αποκαλύπτει την παθιασμένη ψυχή του δημιουργού του και τον πλούτο των συναισθημάτων του, ενώ το γεγονός της ύστερης επεξεργασίας του από τον μονίμως ανικανοποίητο Ραχμάνινοφ, σε ώριμη πλέον ηλικία, προσδίδει στο έργο έναν ακαταμάχητο συνδυασμό νεανικού σφρίγους και συναισθηματικής ωριμότητας.

Το περιώνυμο βραβείο Γκλίνκα που κέρδισε ο Ραχμάνινοφ το 1904 αποτέλεσε την αφορμή για να εκτοξευτεί η καριέρα του, κερδίζοντας εκείνη τη χρονιά και τη ζηλευτή θέση του διευθυντή ορχήστρας στη θρυλική Ρωσική Ιδιωτική Όπερα της Μόσχας, ενώ υπήρξε μεγάλος θαυμαστής, αλλά και μαθητής του Τσαϊκόφσκι, ο πρόωρος θάνατος του οποίου τον έριξε σε κατάθλιψη. Η εκρηκτική εισαγωγή από την πλέον γνωστή όπερα του πρώτου (‘Ρουσλάνος και Λιουντμίλα΄) και το συγκλονιστικό κύκνειο άσμα του δεύτερου (Παθητική Συμφωνία) συμπληρώνουν ιδανικά το πρόγραμμα του πρώτου αφιερώματος της Κ.Ο.Θ. σε έναν από τους μελωδικότερους συνθέτες και τους μεγαλύτερους πιανίστες που γνώρισε ο κόσμος.

Σάββατο, 1 Απριλίου 2023 ώρα 21:00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)

Πιάνο: Νεφέλη Μούσουρα, Διεύθυνση ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Πρόγραμμα:

Μιχαήλ Γκλίνκα (1804-1857): Εισαγωγή από την όπερα ‘Ρουσλάνος και Λιουντμίλα’

Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943): Κοντσέρτο για πιάνο αρ.1 σε φα δίεση ελάσσονα, έργο 1

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Συμφωνία αρ.6 σε σι ελάσσονα, έργο 74 (‘Παθητική’)

Παραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.

Τιμές εισιτηρίων:

Διακεκριμένη ζώνη: 20€
Πλατεία: 15€
Θεωρεία/Εξώστης: 10€
Μειωμένο: 5€

www.ertnews.gr

Μαρία Καλτσίδη