Πτώση 9% για τη μετοχή της Credit Suisse – Στο επίκεντρο των επενδυτών η έκτακτη ρευστότητα

Credit Suisse Shares Drop 30% As Concerns Over Banking Crisis Continue

Πτωτική πορεία για τις μετοχές της Credit Suisse που υποχωρούν κατά 9% την Παρασκευή, μετά από άνοδο κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η τράπεζα δήλωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Η παρέμβαση των ελβετικών αρχών αυτή την εβδομάδα, οι οποίες επιβεβαίωσαν επίσης ότι η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται στις “συστημικά σημαντικές τράπεζες”, ώθησε τις μετοχές να σημειώσουν άλμα άνω του 18% την Πέμπτη, αφού έκλεισαν σε ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη. Η Credit Suisse προσφέρθηκε επίσης να επαναγοράσει χρέος αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων φράγκων, που αφορούσε 10 τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε δολάρια ΗΠΑ και τέσσερις τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε ευρώ.

Η διολίσθηση στο χαμηλό της Τετάρτης ήρθε μετά την αποκάλυψη του κορυφαίου επενδυτή, της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, ότι δεν θα παράσχει στην τράπεζα άλλα μετρητά λόγω κανονιστικών απαιτήσεων, επιτείνοντας την πτωτική πορεία της μετοχής της Credit Suisse.

Η τράπεζα υποβάλλεται σε μαζική στρατηγική αναμόρφωση με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της κερδοφορίας μετά από μια σειρά ζημιών και σκανδάλων. Η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει την απόσχιση της επενδυτικής τράπεζας για τη δημιουργία της αμερικανικής CS First Boston, την απότομη μείωση της έκθεσης σε σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία και την αύξηση κεφαλαίου ύψους 4,2 δισ. δολαρίων που χρηματοδοτείται εν μέρει από το μερίδιο 9,9% που απέκτησε η Saudi National Bank.

Ωστόσο, οι κεφαλαιαγορές και τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν εμφανίζονται πεπεισμένα. Η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει απότομα κατά το τελευταίο έτος και η Credit Suisse έχει δει τεράστιες εκροές στα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, χάνοντας περίπου το 38% των καταθέσεών της το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (Credit Default Swaps-CDSs), τα οποία ασφαλίζουν τους κατόχους ομολόγων έναντι της χρεοκοπίας μιας εταιρείας, εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ πτωτικά άνοιξε η Wall Street με τους Dow Jones, S&P 500 και Νasdaq να καταγράφουν αντίστοιχα πτώση 0,73%, 0,46% και 0,23%.

Πηγή: CNBC

Διαβάστε ακόμα: «Σωσίβιο» στην Credit Suisse από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες – Ειδικοί μιλούν για την κρίση σε Credit Suisse και SVB

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση