«Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στη Χαλκίδα» στις 21 Μαρτίου

ΧΑΛΚΙΔΑ

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, στις 19:00, οι ποιητές Κατερίνα Λιάτζουρα, Κυριακή Λυμπέρη, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, και Παναγιώτης Τσιμπιδάκης, διαβάζουν ποιήματα από τις δικές τους ποιητικές συλλογές, σε εκδήλωση με τίτλο: «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στη Χαλκίδα». Συντονίζει ο Θανάσης Τοτόμης, συγγραφέας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Καφέ «Τέχνης Δρώμενα», στη Χαλκίδα, οδός Ιφιγενείας 8, στις 7μμ, με ελεύθερη είσοδο.

Η Κατερίνα Λιάτζουρα, γεννήθηκε στη Γερμανία. Είναι φιλόλογος της γερμανικής γλώσσας (ΑΠΘ) με μεταπτυχιακό τίτλο στην πολιτισμική διαχείριση (ΕΑΠ). Ζει στη Χαλκίδα και εργάζεται στη μέση εκπαίδευση Εύβοιας. Μεταφράζει στα γερμανικά, ποιήματα σύγχρονων ελλήνων ποιητών και ελληνίδων ποιητριών. Μεταφράσεις της σύγχρονων γερμανόφωνων συγγραφέων δημοσιεύονται σε έντυπα και λογοτεχνικά περιοδικά. Ενίοτε συνομιλεί με ομότεχνους και καταγράφει τις σκέψεις της για τα βιβλία τους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά έργα και πολλές ανθολογίες και είναι μέλος του Pen Greece.

Η Κυριακή Λυμπέρη, γεννήθηκε και ζει στη Χαλκίδα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Κοιτούσα μέσα στο ποτήρι», Χαλκίδα 2009, «Εμαυτού», Χαλκίδα 2010, «Το κάλλος και το τραύμα», Εκδόσεις Γαβριηλίδη 2012, «Ζητήματα ύψους», Εκδόσεις Τυπωθήτω (Γκούτεμπεργκ) 2015, «Ορμητικοί οι φθόγγοι ως το χάνομαι», Εκδόσεις των Φίλων 2017, «Το ωραίο το φτιάχνεις», Εκδόσεις των Φίλων 2019, και τη δίγλωσση μετάφραση «25 Ποιήματα από τα Άνθη του Κακού», του Κάρολου Μπωντλαίρ, σε ομοιοκατάληκτη απόδοση, το 2021 από τις Εκδόσεις Κοράλλι. Έτοιμο προς έκδοση προσεχώς είναι και ένα καινούριο της ποιητικό βιβλίο. Ποιήματά της έχουν φιλοξενηθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά, Τα Ποιητικά, Το Φρέαρ, Οροπέδιο, Δέκατα, Θεύθ, Πορφύρας, Δίοδος, Μανιφέστο, Το Κοράλλι, Καρυοθραύστις, Απόπλους, και σε κάποια ηλεκτρονικά. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ανθολογίες. Κριτικά της σημειώματα για ποιητικά κυρίως βιβλία έχουν δημοσιευθεί στο ένθετο «Αναγνώσεις» της Κυριακάτικης ΑΥΓΗΣ, στα περιοδικά, Το Κοράλλι, Απόπλους, Θεύθ, Σίσυφος, Τα Ποιητικά, Καρυοθραύστις, και στα ηλεκτρονικά περιοδικά bookpress, frear gr, fractal, Χάρτης, Περί Ου. Είναι μέλος του Κύκλου Ποιητών Αθηνών. Συμμετείχε στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών.

Η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στη Χαλκίδα. Είναι πτυχιούχος της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών και διδάσκει στο 7ο γυμνάσιο Χαλκίδας. Δημοσιεύει μεταφράσεις αγγλόφωνης και ισπανόφωνης ποίησης, όπως και κριτικές παρουσιάσεις βιβλίων σε λογοτεχνικά περιοδικά. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, δανέζικα και σουηδικά και έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες όπως Το άλλο μισό του ουρανού, Ελληνίδες ποιήτριες του εικοστού αιώνα, Ζήτρος 2021, Λέξεις αιχμηρές σαν πρόκες, Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση, Δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά – Γερμανικά), Μετάφραση: Κατερίνα Λιάτζουρα, Ρώμη 2021, Ποιήματα Ανεμοδαρμένα, Συλλογή Ελληνικής Ποίησης του 21ου αιώνα, δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – αγγλικά), Provocateur 2019. Διαχειρίζεται τον λογοτεχνικό ιστότοπο στροφές / strophess. Εργογραφία: Εξωτικά είδη, Σαιξπηρικόν 2022, Φιλιά στο κενό, Μελάνι 2020, Μεταπλάσματα, Σαιξπηρικόν 2017, Αλίπλοος Ουρανός, Γαβριηλίδης 2015.

Ο Παναγιώτης Τσιμπιδάκης, γεννήθηκε στον οικισμό Παλαιόβρυση της Αγίας Άννας, στη βόρεια Εύβοια. Είναι εκπαιδευτικός. Ζει στη Χαλκίδα. Το 1992, εκδόθηκε Ο Ίσκιος του Λόγου, εκδόσεις Δωρικός. Το 1996, βραβεύτηκε από τη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Χαλκίδας, για το συνθετικό ποίημα Βραχνό Τραγούδι για μια Χαμένη Πολιτεία. Το 2022, κυκλοφόρησε Ο Φιλέρημος Άνεμος, εκδόσεις Δαρδανός. Το 2010, κυκλοφόρησε Το Άλογο της Παλίρροιας, εκδόσεις Μανιφέστο. Τελευταία του Συλλογή, Το Κλειδί από Μέσα, Περγάμαλης, 2019. Ποίηματά του, έχουν μελοποιηθεί και παρουσιαστεί σε μουσικοποιητικές εκδηλώσεις.

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος