Ξεκινούν οι αιτήσεων νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του 2021 για την αγορά ζωοτροφών

provato

Με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Στύλιου διευρύνεται η επιλεξιμότητα του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Με την 4η τροποποίηση στην υπ’ αριθμό 3148/18-11-2022 (Β’ 5873) απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ του έτους 2021 εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000€.

Ειδικότερα, αντικαθίστανται τα κριτήρια επιλεξιμότητας στο άρθρο 6 ως εξής:

«Οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση. Εξαιρούνται επίσης από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00€ οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021.

Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση. Εξαιρούνται επίσης από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00€ οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021».

Εν ισχύ παραμένουν τα λοιπά κριτήρια ένταξης στο Μέτρο 22, όπως αυτά έχουν οριστεί στην υπ’ αριθμό 3148/18-11-2022 (Β’ 5873) απόφαση.

Η σχετική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων είναι ανοικτή από 17-03-2023 έως 23-03-2023 και διαθέσιμη στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr

Επισημαίνεται ότι αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου και όσοι εκ των ενδιαφερομένων νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του έτους 2021 απερρίφθησαν στην 1η πρόσκληση λόγω του κριτηρίου επιλεξιμότητας περί κύκλου εργασιών στην κτηνοτροφία.

«Με τη σημερινή απόφαση λύνουμε το ζήτημα της ένταξης των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων στο Μέτρο 22. Στηρίζουμε τους νέους παραγωγούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη, απόρροια των εξωγενών κρίσεων. Αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους ενίσχυσης τους. Είμαστε δίπλα τους», δήλωσε ο υφυπουργος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος.

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση