Πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη – Στο επίκεντρο οι ευθύνες για την τραγωδία (video)

ΤΕΜΠΗ

Δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, με ένα έγγραφο, που βασίζεται, όπως η ίδια αναφέρει σε “ισχυρές ενδείξεις”, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων κάνει λόγο για ανεπαρκή και ελλιπή εκπαίδευση σταθμαρχών -μεταξύ των οποίων και του σταθμάρχη Λάρισας- πυροδοτώντας την σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ, με τον ΟΣΕ να απαντά ότι η Αρχή είχε γνώση όλων των διαδικασιών, χωρίς να διατυπώσει ενστάσεις.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων αναφέρει πως: «Δεν τεκμηριώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων του συγκεκριμένου κύκλου μαθητείας, προβλέπονταν 712 ώρες θεωρητικής σε δύο κύκλους μαθητείας και 75 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης, ο δεύτερος κύκλος θεωρίας πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την πρακτική εκπαίδευση».

Το έγγραφο της βασικής εκπαίδευσης προσωπικού, που καταρτίστηκε βάσει των οδηγιών της αρχής, έχει κοινοποιηθεί στην Ρυθμιστική Αρχή, από τον Ιούλιο του 2022, απαντά ο ΟΣΕ: «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο εν μέσω μιας πολύ δύσκολης και οδυνηρής συγκυρίας για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό σιδηρόδρομο, επίσημοι φορείς να εκφράζουν απόψεις και να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς ενδελεχή διερεύνηση και τεκμηρίωση των αναφερομένων σε αυτές, ειδικά όταν έχουν υπάρξει κοινωνοί σε αυτά επί των οποίων αποφαίνονται. Καλό είναι να εκφράζονται δημοσίως μόνο οριστικά και τεκμηριωμένα συμπεράσματα».

Για κομματική εκμετάλλευση της Αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία: «Με πρόταση Σπίρτζη, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Βουλής, τοποθέτησαν στη θέση της Προέδρου, πρόσωπο που δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τον σιδηρόδρομο. Άσχετο με τον σιδηρόδρομο ήταν και το πρόσωπο που τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου, προφανώς με βάση την ενδοκυβερνητική ποσόστωση, αφού προερχόταν από τους ΑΝΕΛ. Είναι η Αρχή, η οποία από τη μια διαμαρτυρόταν για υποστελέχωση και από την άλλη έδινε έγκριση στην απόσπαση δύο υπαλλήλων, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο γραφείο του κ. Ραγκούση αντίστοιχα».

Το έγγραφο της ρυθμιστικής αρχής προκάλεσε νέα πολιτική αντιπαράθεση.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, δήλωσε: «Όχι μόνο σοκάρει αλλά εντείνει το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας της κοινωνίας, καθώς ανακαλεί όλους τους σταθμάρχες που η ΝΔ προσέλαβε με μπλοκάκι κρίνοντας ότι έχουν ανεπαρκή εκπαίδευση και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Με τον πιο δραματικό τρόπο διαπιστώνουμε ότι η αριστεία και το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι τα ρουσφέτια και η αδιαφορία για την ασφάλεια των πολιτών».

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία απαντά πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κα Τσαπανίδου αξιοποιούν μικροκομματικά ένα πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων το οποίο ήρθε εκ των υστέρων να θέσει ζητήματα ασφαλείας που εμπίπτουν στον εποπτικό της ρόλο, ενώ αν είχε διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα, είχε αρμοδιότητα και υποχρέωση να δράσει εγκαίρως. Έχει το θράσος η κα Τσαπανίδου να μιλάει για ρουσφέτια. Η κοινωνία απαιτεί αλήθειες και απόδοση ευθυνών».

Την ίδια ώρα, πάντως, δικηγόρος τραυματία της μοιραίας αμαξοστοιχίας ζητά να διερευνηθούν και οι ευθύνες της Ρυθμιστικής Αρχής.

Συγκεκριμένα η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, συνήγορος του Θωμά Κωστίδη δήλωσε ότι: «Πρέπει να ερευνηθούν και οι ευθύνες της ρυθμιστικής αρχής σιδηροδρόμων που από το 2013 έχει θεσμοθετηθεί για να ελέγχει και την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Δεν έπρεπε να γίνει το ατύχημα για να έρθει εκ των υστέρων η ΡΑΣ και να κάνει αυτεπάγγελτα έλεγχο του ατυχήματος, έπρεπε πριν.

Αύριο Σάββατο 18/3 το πρωί συνεδριάζει για πρώτη φορά το συντονιστικό κέντρο ασφάλειας σιδηροδρόμων που συγκροτείται με πρωτοβουλία του Γιώργου Γεραπετρίτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΣΕ, της ΕΛ.ΑΣ, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και της Hellenic Train.

Πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες

Η πολιτική αντιπαράθεση στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος κλιμακώνεται.
«Το μερίδιο της δικής μας ευθύνης είναι ότι δεν συγκρουστήκαμε με το βαθύ κράτος, το βαθύ δημόσιο. Το διακύβευμα των εκλογών πρέπει να είναι ότι έχει έρθει η ώρα να συγκρουστούμε με το κομμάτι της παλιάς Ελλάδας», δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Attica TV, ανέφερε πως: «Σε κάθε περίπτωση αυτή η περίοδος είναι καθοριστική, και θεωρώ ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ΝΔ έχει ξεκινήσει».

Για αποτυχία του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης από την Κρήτη: «Έχουμε ανάγκη ένα κράτος που εγγυάται την ασφάλεια και την προοπτική του ελληνικού λαού και όχι ένα κράτος πελατειακό λάφυρο».

«Δεν ξέρουμε πού κρύβονται ή δεν κρύβονται τα στελέχη σας τα στελέχη σας οι ευθύνες σας δεν κρύβονται με τίποτα», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι: «Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει πας σε εκλογές, χρειάζεται επανίδρυση του κράτους».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε πως: «Ο Τσίπρας δεν βγήκε να ζητήσει συγνώμη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει ευθύνες επι των ημερών του ιδιωτικοποίηση».

Τα βλέμματα στρέφονται στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί δημοσίως και ο Κώστας Καραμανλής, όπως και οι πρώην υπουργοί μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χρήστος Σπίρτζης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση