Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις νέες ενέσεις ρευστότητας

South Korea Financial Markets

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη παρά το ρευστό περιβάλλον στον τραπεζικό κλάδο. Στον απόηχο της διάσωσης του ελβετικού κολοσσού «Credit Suisse» με 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κεντρική τράπεζα της Ελβετίας συνεδριάζει το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το μήνυμα ότι υπάρχουν τα «εργαλεία για να διασφαλιστεί η ρευστότητα των τραπεζών και ότι η κατάσταση δεν είναι ίδια στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές τράπεζες».

Οι προβλέψεις από την ΕΚΤ για πληθωρισμό στο 5,3% για το 2023 ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα με τη νέα αύξηση των επιτοκίων. Η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, στην πράξη για τους δανειολήπτες σημαίνει ότι ακριβαίνουν κατά 27% τα στεγαστικά με κυμαινόμενο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) ανακοινώνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια την επόμενη Τετάρτη.

Μετά την Silicon Valley Bank ακόμη μία αμερικανική τράπεζα, η First Republic έλαβε ένεση ρευστότητας, 30 δισεκατομμυρίωνγια να αποφευχθεί άλλο ένα κανόνι.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για μια κρίση στον τραπεζικό τομέα αμβλύνθηκαν αφού 11 αμερικανικές τράπεζες εισέφεραν 30 δισ. δολάρια (24,8 δισ. λίρες) στην First Republic κίνηση διάσωση. Αμερικανικοί κολοσσοί έσπευσαν να σώσουν έναν μικρότερο περιφερειακό δανειστή, και σύμφωνα με αμερικανούς χρηματιστές: «Αυτή η επίδειξη υποστήριξης από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος».

 Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε αύξηση του έκτακτου δανεισμού προς τις τράπεζες, με 318 δισ. δολάρια σε ανεξόφλητα δάνεια από την Τετάρτη και επιπλέον 15 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση