Credit Suisse: Ανάσα στις αγορές από το πρόγραμμα στήριξης των 50 δισ.

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν οι αγορές το σχέδιο προληπτικής ενίσχυσης της ρευστότητας της Credit Suisse, με τη διοχέτευση έως και 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (50,6 δισ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB), που παράλληλα θα αγοράσει χρέος της τράπεζας ύψους έως και 3 δισ. φράγκων.

Στις 11:00 ώρα Ελλάδας η μετοχή του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού κινούταν υψηλότερα κατά 24,34%, μετά τη χθεσινή «βουτιά» 30% που προκάλεσε η άρνηση της Saudi National Bank, βασικού μετόχου της Credit Suisse, να προχωρήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω επένδυση στον τραπεζικό κολοσσό.

Η ανάκαμψη της μετοχής της Credit Suisse έδωσε ώθηση στις ευρωαγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να σημειώνει άνοδο 1% και τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,42% στις 7.449 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,52% στις 14.959 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 1,46% στις 6.986 μονάδες.

Στην Ελλάδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να αφήσει πίσω το χθεσινό sell off και να ανακτήσει τη ζώνη των 1.030 – 1.040 μονάδων, έχοντας το βλέμμα του σταθερά προσανατολισμένο τόσο στην Ελβετία όσο και στη Φρανκφούρτη. Στις 11:00 ο γενικός δείκτης σημείωνε κέρδη 0,79% στις 1.033,27 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 20 εκατ. ευρώ.

Οι επόμενες κινήσεις

Μετά τον πανικό της Τετάρτης, η Credit Suisse ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε την απόφαση «να ενισχύσει προληπτικά τη ρευστότητά της» δανειζόμενη κεφάλαια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στο πλαίσιο της χορήγησης βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης ρευστότητας.

Επιπλέον, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τράπεζα σχεδιάζει να προβεί σε προσφορά σε μετρητά για 10 τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε δολάρια ΗΠΑ αξίας έως 2,5 δισ. δολαρίων και τέσσερις τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε ευρώ αξίας έως 500 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές θα λήξουν στις 22 Μαρτίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ούλριχ Κόρνερ δήλωσε ότι τα μέτρα αποτελούν απόδειξη «αποφασιστικής δράσης για την ενίσχυση της Credit Suisse, καθώς συνεχίζουμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό». Η αναδιάρθρωση που προωθεί ο Κόρνερ περιλαμβάνει την πώληση τμήματος της επενδυτικής τράπεζας της Credit Suisse και την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας. «Η ομάδα μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα για να δημιουργήσουμε μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που θα βασίζεται στις ανάγκες των πελατών», πρόσθεσε ο Κόρνερ, ο οποίος διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος τον Ιούλιο.

«Αδικαιολόγητο πανικό» βλέπουν οι Άραβες

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse, η σαουδαραβική τράπεζα Saudi National Bank εκτίμησε ότι η αναταραχή που έχει προκληθεί στις αγορές και η κατακρήμνιση της μετοχής της ελβετικής τράπεζας ήταν «αδικαιολόγητη». «Αν κοιτάξετε πώς έχει υποχωρήσει ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έψαχναν απλώς για δικαιολογίες», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy.

«Είναι πανικός. Πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητο, είτε πρόκειται για την Credit Suisse είτε για ολόκληρη την αγορά», πρόσθεσε εμφατικά.

Οι αντιδράσεις σε Βρετανία και ΗΠΑ

Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι παρακολουθούν την κατάσταση «πολύ στενά». «Τα νέα που ακούσαμε από τις ελβετικές αρχές σήμερα το πρωί είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε στο Sky News. Η αναλύτρια της RBC Anke Reingen δήλωσε ότι η ισχυρότερη θέση ρευστότητας της Credit Suisse μαζί με το backstop που παρέχεται από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα και τη Finma (τη ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελβετίας), θα βοηθήσουν την τράπεζα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών της. «Τα μέτρα που ελήφθησαν θα πρέπει να παρέχουν κάποια παρηγοριά ότι μια διάχυση στον (τραπεζικό) τομέα θα μπορούσε να περιοριστεί, αλλά η κατάσταση παραμένει αβέβαιη», πρόσθεσε η ίδια.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, αναλυτές της JPMorgan εμφανίζονται διστακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα του πλάνου εξυγίανσης της τράπεζας, θεωρώντας πιθανότερο το σενάριο μιας εξαγοράς της τράπεζας, πιθανώς από την UBS. Τονίζουν ότι η δυσχερής θέση στην οποίαν έχει βρεθεί η Credit Suisse έχει βαθύτερες αιτίες, καθώς βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με προβλήματα εμπιστοσύνης, την ώρα που η εμπλοκή σε διαδοχικά σκάνδαλα έχει διαβρώσει το brand name της.

Οι μετοχές της Credit Suisse, η οποία άντλησε κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες, έχουν υποχωρήσει κατά 39% φέτος και κατά 85% τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ξεπούλημα των μετοχών της την Τετάρτη επιβάρυνε τις τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που πλήττονται ήδη από την κατάρρευση της SVB, την πιο ηχηρή χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας από το 2008. Για τους επενδυτές, τα προβλήματα της Credit Suisse αποτελούν υπενθύμιση ότι οι τράπεζες της Ευρώπης διαθέτουν επίσης μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων, η αξία των οποίων έχει υποστεί σφυροκόπημα από την άνοδο των επιτοκίων. Άλλωστε, η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων έχει καταστήσει δυσκολότερο για ορισμένες επιχειρήσεις να αποπληρώσουν ή να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες ζημιών για τις τράπεζες, εν μέσω ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν τους επενδυτές σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για συνέχιση της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ, στο πλαίσιο της «μάχης» των κεντρικών τραπεζών με τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Πλέον θεωρείται πιθανότερη μια παύση ή ακόμα και αντιστροφή της πορείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ ανέρχονται πλέον σε λιγότερο από 20%.

Αφήστε μια απάντηση