Σταϊκούρας: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση

Το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας τη διεθνή μίνι (προς το παρόν) χρηματοπιστωτική κρίση.

Όπως είπε ο ίδιος: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές»,τις οποίες, όπως είπε, πυροδότησε κυρίως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η κάθετη πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse. Ωστόσο σημείωσε πως «οι αβεβαιότητες είναι πολλές και οι προκλήσεις νέες και μεγάλες».

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση, ο ίδιος είπε πως:

1ον. Έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, με τη χρήση του προγράμματος «Ηρακλής», και διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (8,7% το Δεκέμβριο του 2022).

2ον. Έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά τους, μέσω αύξησης των καταθέσεων (κατά 30% ή 50 δισ. ευρώ την τετραετία) και έχουν επανακτήσει την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές (εκδόσεις τίτλων και κεφαλαιακών μέσων ύψους περίπου 12,5 δισ. ευρώ).

3ον. Διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά άνω του ελάχιστου ορίου (17,5% το Δεκέμβριο του 2022).

4ον. Έχουν επανέλθει σε κερδοφορία, μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

Τα αίτια της κατάρρευσης

Ακόμη, είπε ότι τα αίτια της κρίσης, στις δύο μεριές του Ατλαντικού (SVB και Credit Suisse), είναι διαφορετικά:

Στην περίπτωση της Αμερικανικής τράπεζας, η κατάρρευση προήλθε, πρωτίστως, από σοβαρά λάθη στην επενδυτική πολιτική και στη διαχείριση κινδύνων της τράπεζας, εν μέσω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς και σε κενά στις εποπτικές πρακτικές για τράπεζες μικρού και μεσαίου μεγέθους στις ΗΠΑ.

Στην περίπτωση της Ελβετικής τράπεζας, τα προβλήματα, όχι μόνο σημερινά, φαίνεται να σχετίζονται με διάφορες ζημιές τα προηγούμενα έτη και με τις προθέσεις του βασικού μετόχου για τη μη παροχή πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης, γεγονός που προκάλεσε την κατάρρευση της εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών και ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να προβεί σε δήλωση στήριξης.

Τέλος ανέφερε πως «η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, παρακολουθεί τις εξελίξεις, και θα συνεχίσει να μεριμνά για τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Αφήστε μια απάντηση