Ένθετο Οικονομία: Στη σκιά της κατάρρευσης της SVB τα χρηματιστήρια – Μεγάλες απώλειες για τους δείκτες σε Ευρώπη και Ασία

Παρουσίαση Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Αλυσιδωτές εξελίξεις προκαλεί η κατάρρευση της Silicon Valley Bank αλλά και μιας μικρότερης τράπεζας της Signature Bank με την Ουάσιγκτον να παρεμβαίνει  προκειμένου να προστατευτούν καταθέσεις δισ. δολαρίων αλλά και να αποτρέψει ένα ντόμινο ανάλογο με αυτό της Lehman Brothers. Μετά από ένα δραματικό Σαββατοκύριακο η αμερικανική κυβέρνηση και η Fed προχώρησαν σε σειρά έκτακτων παρεμβάσεων. Αντίστοιχα Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι η HSBC συμφώνησε να εξαγοράσει την SVB UK, βρετανική μονάδα της Silicon Valley Bank  έναντι του συμβουλικού ποσού της μίας λίρας. Συμφώνησε παράλληλα να προστατεύσει όλες τις καταθέσεις της SVB UK χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Στη σκιά των εξελίξεων μετά την κατάρρευση των δύο τραπεζών άνοιξαν και οι χρηματιστηριακές αγορές, με τους δείκτες να καταγράφουν σοβαρές απώλειες.

Στη σκιά των εξελίξεων στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup και αύριο το Ecofin. Στην ατζέντα μεταξύ άλλων οι κατευθύνσεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν για το 2024 με βάση τις οποίες επιστρέφει η δημοσιονομική πειθαρχία ενώ τα κράτη θα πρέπει να προχωρήσουν στην σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Εν τω μεταξύ στον νέο χρυσό εξελίσσεται για τους επενδυτές το υδρογόνο σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Η ζήτηση για κυψέλες καυσίμου υδρογόνου που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για οχήματα αλλά και για άλλες εφαρμογές, ξεπερνά για το 2023 τα 8,2 δισ δολάρια, από 5,64 δις. δολάρια το 2022, καταγράφοντας άνοδο που αγγίζει το 46%. Μάλιστα, η αξία της ζήτησης αναμένεται να φτάσει στα 32,65 δισ δολάρια έως το 2027 καθώς, ειδικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αναμένεται να πατήσουν γκάζι στην χρήση αυτή της τεχνολογίας.

Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη για τη στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την ώρα που αναζητούνται τρόποι για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών των ορυκτών καυσίμων. 

Τέλος θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος φαίνεται να «κλειδώνει» μεταξύ 760 και 770 ευρώ, δηλαδή κοντά στο ποσοστό της τελευταίας αύξησης των συντάξεων. Η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Κατερίνα Γράβου. 

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση