Το «Canto General» του Μίκη Θεοδωράκη από τους νέους της Κύπρου

2. CANTO GENERAL PREMIERE

Σε μια μοναδική όσο και συμβολική βραδιά εξελίχτηκε το όραμα του Μουσικού σχολείου Λάρνακας να παρουσιάσει σε πρώτη Παγκύπρια εκτέλεση το εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Canto General», ενώνοντας τις δυνάμεις του με τη σολίστρια Μπέττυ Χαρλαύτη, την επίλεκτη τραγουδίστρια του συνθέτη από τη νεότερη γενιά. Κατά την έναρξη της βραδιάς τελέστηκε και η ονοματοδοσία του σχολείου με το όνομα του κορυφαίου συνθέτη, παρουσία επισήμων.

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ελένης Κυπριανού, συναντήθηκαν επί σκηνής τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, η Μπέττυ Χαρλαύτη και η χορωδία και ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Λάρνακας «Μίκης Θεοδωράκης», όπως πλέον ονομάζεται. Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, λόγω και της φόρτισης των ημερών, έδωσαν μια συναυλία διπλής σπουδαιότητας, αφού το ιστορικό όσο και απαιτητικό έργο, «Canto General», σε ποίηση του Χιλιανού νομπελίστα Pablo Neruda, που παίζεται από κορυφαίες ορχήστρες ανά τον κόσμο, ακούστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, μάλιστα από νέους.

Το έργο, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1974 στο Παρίσι με ερμηνεύτρια τη μεγάλη Μαρία Φαραντούρη και ταυτίστηκε με τους αγώνες των λαών για Ελευθερία. Η μεσόφωνος Μπέττυ Χαρλαύτη, η «φωνή του Μίκη Θεοδωράκη από τη νεότερη γενιά», η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο έργο το 2019 στις Βρυξέλλες κατά τις συναυλίες εορτασμού των 70 χρόνων από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένωσε τη φωνή της με τις στεντόρειες φωνές της νεότερης χορωδίας που τραγούδησε ποτέ το «Canto General» επί σκηνής!

Την ξεχωριστή βραδιά οραματίστηκε καιρό πριν ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, Μίκης Κωστέας, ο οποίος εργάστηκε ολόψυχα, μαζί και με τη μαέστρο Ελένη Κυπριανού, για τη διοργάνωσή της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι μαθητές και το προσωπικό του σχολείου καταθέτουν απόψε την ψυχή τους σ’ ένα πρόγραμμα με επαγγελματικό βαθμό δυσκολίας». Κατά τη βραδιά ακούστηκαν επίσης από την Μπέττυ Χαρλαύτη και τη χορωδία, αποσπάσματα από το άλλο μεγάλο έργο του συνθέτη, το «Πνευματικό Εμβατήριο» σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού.  Αλλά και από το «Άξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο ερμήνευσε ο Κύπριος λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Διονυσίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κύπρου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, ο Δήμαρχος Λάρνακας, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας κ.α.

Μια πρωτοποριακή συναυλία, σύμβολο της μεταλαμπάδευσης στη νέα γενιά του έργου του Οικουμενικού Μίκη Θεοδωράκη.

www.ertnews.gr

Δάφνη Σκαλιώνη