Τι συμβαίνει μετά τον θάνατο: Άνθρωποι που βίωσαν επιθανάτιες εμπειρίες λένε τι είδαν

Επιθανάτιες εμπειρίες: Η επιθανάτια εμπειρία, γνωστή και ως εμπειρία κοντά στο θάνατο (ΕΚΘ), ή εγγυθανάτια εμπειρία, είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία που σχετίζεται με το θάνατο ή τον επικείμενο θάνατο, οι οποίες οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν φεύγουμε – έστω για λίγο – από τον μάταιο τούτο κόσμο;

Το τι συμβαίνει μετά τον θάνατο ενός ανθρώπου παραμένει μυστήριο και επί αιώνες αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα της ανθρωπότητας.

Η Daily Mail παρουσιάζει μαρτυρίες ανθρώπων που έφτασαν κοντά στον θάνατο και κάνουν λόγο τι… είδαν στην άλλη πλευρά της ζωής.

Συμπυκνώνοντας τις μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών πολλοί ήταν όσοι έκαναν λόγο για φως στο τέλος του τούνελ, ότι αισθάνονταν σαν να αιωρούνται ενώ εντύπωση προκαλεί η μαρτυρία κάποιου ότι άκουγε το τραγούδι της Ριάνα «Umbrella» να αντηχεί μέσα από τις… πύλες της κόλασης.

Επιθανάτιες εμπειρίες: Το τραγούδι της Ριάνα

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην Daily Mail o 49χρονος πάστορας Τζέραλντ Τζόνσον, από το Τέξας, σε μια επιθανάτια εμπειρία του άκουσε να αντηχεί μέσα από τις πύλες της κόλασης η επιτυχία της Ριάνα, «Umbrella».

Ο κ. Τζόνσον είπε: «Απλώς με εξέπληξε, εξακολουθεί να με μπερδεύει μέχρι σήμερα. Υπήρχε ένα τμήμα στην Κόλαση όπου έπαιζε μουσική. Ήταν η ίδια μουσική που ακούμε στη Γη, αλλά αντίθετα με ότι συμβαίνει στον κόσμο των ζωντανών εκεί δεν τραγουδούσαν οι καλλιτέχνες αλλά οι… δαίμονες».

Και προσθέτει: «Όσο είσαι στην ζωή, μπορεί να ακούς μουσική για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό όπως το «Don’t Worry Be Happy» ή το «Umbrella», αλλά εκεί κάτω κάθε στίχος, κάθε τραγουδιού είναι για να σε βασανίσει».

Σε ένα βίντεο που ανέβασε στο τικ τοκ ο πάστορας εξήγησε μάλιστα στους ακολούθους τους πώς να αποφύγουν την ίδια κολασμένη μοίρα.

Επιθανάτιες εμπειρίες: «Πετούσα πάνω από ένα λόφο»
Από την πλευρά του ο Ντάνκαν Σεθ-Σμιθ περιγράφει ότι: «Θυμάμαι ότι πετάω πάνω από έναν λόφο»

Ο 67χρονος, από το Lincolnshire, μετά από μια ανακοπή που έπαθε το 2005 περιγράφει άκουσε τους γιατρούς να ετοιμάζουν τον απινιδωτή ενώ βρισκόταν αναίσθητος στο νοσοκομείο, με έναν να λέει «ξανά».

Ήταν στη ΜΕΘ για τέσσερις ημέρες και λίγο πριν βγει, ένιωσε ζαλάδα και κατέρρευσε, χρειάστηκε ξανά καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μετά από άλλη μια καρδιακή ανακοπή.

Αναπολώντας τη δεύτερη δοκιμασία του, ο κ. Σεθ-Σμιθ είπε: «Έχω μια έντονη ανάμνηση ότι αιωρούμαι πάνω από έναν λόφο και κοιτάζω κάτω τους ανθρώπους».

Επιθανάτιες εμπειρίες: Το φως που έσβησε
Ο 71χρονος σήμερα Kevin Curtis έκανε λόγο για ένα «σκοτεινό μέρος».

Αφού τσιμπήθηκε πολλές φορές από μέλισσες στο πρόσωπο και το λαιμό πριν από 21 χρόνια, ο 50χρονος τότε Kevin Curtis μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Ο Curtis, έπασχε από αναφυλαξία και δεν είχε τις αισθήσεις του. Η αρτηριακή του πίεση είχε πέσει και το μόνο που άκουσε ήταν το γιατρό να λέει ότι «το πιο πιθανό είναι να πέθαινε».

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ο κ. Curtis, από το Λίνκολνβιλ του Μέιν, θυμάται ότι είδε ένα «ελκυστικό λαμπερό φως να σβήνει» ενώ περιέγραψε την αίσθηση ως «ζουμ από κάποια σκοτεινή, δροσερή περιοχή. Ένοιωσα γαλήνη, εκτός σώματος, ηρεμία, αγάπη. Είναι ό,τι καλύτερο μπορώ να περιγράψω και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην φοβάμαι πλέον τον θάνατο».

Επιθανάτιες εμπειρίες: «Έβλεπα το σώμα μου από ψηλά»
Από την πλευρά της η Caroline Ghyselen περιέγραψε ότι «ήταν στον αέρα και κοιτούσα από ψηλά τον εαυτό μου».

Η Caroline Ghyselen ήταν 19 ετών όταν παραλίγο να πεθάνει σε τροχαίο ατύχημα.

Καθώς οι γιατροί της προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες η Ghyselen είπε ότι είχε μια «περίεργη αίσθηση σαν να κοιτάω τον εαυτό μου από ψηλά. Φαινόταν να είμαι στον αέρα, κυριολεκτικά να κοιτάζω κάτω.

Σκέφτηκα μέσα μου, ουάου, αυτό είναι περίεργο. Επίσης αισθανόμουν ηρεμίας και γαλήνης ενώ ήμουν πλημμυρισμένη από ένα αίσθημα χαράς».

Επιθανάτιες εμπειρίες: Έβλεπε το χειρουργείο του
Τέλος ο Μάρτιν Χόλογουεϊ μίλησε για τα οράματα που είχε όταν ήταν στο χειρουργείο.

Ο Μάρτιν Χόλογουεϊ, από το Κόλτσεστερ, χρειάστηκε να του αφαιρεθούν 70 εκατοστά του εντέρου του το 2019, αφού μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σοβαρά άρρωστος.

Ενώ ήταν «στα πρόθυρα του θανάτου» ο κ. Χόλογουεϊ, θυμήθηκε αυτό που περιέγραψε ως «οράματα ή αναμνήσεις».

Όταν ξύπνησε από την επέμβαση, ο χειρουργός του είπε «Δεν θα με αναγνωρίσεις», αλλά εκείνος της είπε μπορεί.

Ο ασθενής ανέφερε επίσης στον γιατρό του ότι γνώριζε το όνομά του και ότι τον θυμόταν να στέκεται δίπλα του μαζί με άλλους.

Μάλιστα ο Χόλογουεϊ είπε ότι «τρόμαξε πολύ» αφού αρχικά πίστεψε ότι ήταν ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο κ. Holloway πρόσθεσε: «Νόμιζα ότι τα οράματα ήταν η φαντασία μου κάτω από τα φάρμακα για τον πόνο, αλλά αφού ξύπνησα και αναγνώρισα τον γιατρό που δεν είχα δει ποτέ πριν στη ζωή μου δεν μπορώ να είμαι πλέον σίγουρος ότι αυτό ήταν απλά μια παραίσθηση».

Επιθανάτια εμπειρία: «Είναι εγκεφαλικές ώσεις»
Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει ¨επιθανάτιες εμπειρίες¨ – ιδιαίτερα μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Αλλά τι είναι αυτό που προκαλεί τα οράματα και την αντίληψη ότι οι επιζώντες βρέθηκαν κοντά στο θάνατο; Επιστήμονες από το University of Michigan πιστεύουν ότι έχουν βρει την απάντηση.

Η επιθανάτια εμπειρία (NDE) ορίζεται ως ένα ψυχολογικό γεγονός που λαμβάνει χώρα όταν ένα άτομο βρίσκεται κοντά στο θάνατο.

Αναφορές από περιπτώσεις με NDE που έχουν καταγραφεί, από τον εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό International Association for Near-Death Studies, περιλαμβάνουν ζωντανή αίσθηση κίνησης, φως, σκοτάδι, συναντήσεις με τους αγαπημένους αποβιώσαντες, συναντήσεις με πνευματικές παρουσίες ή οντότητες, και μερικοί άνθρωποι μιλούν για μια εξωσωματική εμπειρία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στη μελέτη Michigan, περίπου το 20% των επιζώντων μετά από καρδιακή προσβολή έχουν αναφέρει μια επιθανάτια εμπειρία.

Ωστόσο, προσθέτουν ότι, παρόλο που οι εμπειρίες αυτές έχουν περιγραφεί ως ¨πιο πραγματικές από το πραγματικό¨, δεν ήταν σαφές το αν ο εγκέφαλος είναι σε θέση να παράγει αυτές τις αισθήσεις στο κλινικό θάνατο.

Ο Dr. Jimo Borjigin, ο οποίος κατέχει έδρα συνεργάτη στη μοριακή και συγκριτική ψυχολογία και στη νευρολογία στο University of Michigan Medical School, λέει: ¨Με βάση τη λογική, αν η επιθανάτια εμπειρία προκύπτει από την εγκεφαλική δραστηριότητα, το νευρικό αντίστοιχο της συνειδητότητας θα πρέπει να είναι αναγνωρίσιμο σε ανθρώπους ή ζώα, ακόμη και μετά την διακοπή της αιματικής ροής στον εγκέφαλο¨.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Αφήστε μια απάντηση