H εικαστικός Νατάσσα Σαρρή παρουσιάζει την έκθεση «Αλέα/Alea» στην gallery genesis

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει το αθηναϊκό κοινό τα έργα της εικαστικού Νατάσσα Σαρρή που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα. Την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 στις 8 το βράδυ εγκαινιάζεται στην gallery genesis, η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νατάσσας Σαρρή, με τίτλο «Αλέα/Alea».

Πρόκειται για μια σειρά έργων, φιλοτεχνημένων με μεικτά υλικά, σε ποικίλες διαστάσεις, που απεικονίζουν συμβολικά και αλληγορικά επιλεγμένες όψεις από την χλωρίδα και την πανίδα της φύσης, μέσα από όπου διαφαίνεται απεικονιζόμενος ο διάλογος σχετικά με την ίδια την φιλοσοφία της εικαστικής πράξης, ως μεθόδου αυτεπίγνωσης.

Στον δίγλωσσο συνοδευτικό Κατάλογο που κυκλοφορεί, η Ιστορικός & Θεωρητικός της Τέχνης Αθηνά Σχινά, γράφει ανάμεσα στ’ άλλα: «Για την Νατάσσα Σαρρή η συνειδητοποίηση πως η ζωγραφική είναι ένας δρόμος άσκησης κι αυτεπίγνωσης, ήρθε πολύ ενωρίς. Κι αυτό ομολογουμένως είναι σπάνιο, καθώς οι περισσότεροι ζωγράφοι ενδιαφέρονται να εκφράσουν μετουσιωμένα βιώματα και προσωπικές μνήμες τους, εμπειρίες και δικές τους εντυπώσεις ή διαισθήσεις για φαινόμενα και καταστάσεις που αφορούν την ζωή, κυρίως το προσωπικό τους πέρασμά από αυτήν.

Κύκνοι ΙΙ Swans I

Αντίθετα, στην περίπτωση της Νατάσσας, πρωταρχικό στοιχείο αποτέλεσε η ίδια η φιλοσοφία της ζωγραφικής πράξης ως προγεφύρωμα ή διαμεσότητα ανάμεσα σε βαθύτερες παρατηρήσεις και συναρτήσεις που κατά καιρούς και ως συλλογισμούς η ίδια έκανε γύρω από δομές και αναλογίες φύσης και ζωής.

Οι συλλογισμοί της, από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα, συνεχίζουν να περιστρέφονται γύρω από κινήσεις επιπέδων, όπως κι επιφανειών, μέσα από γεωμετρικά και βιομορφικά σχήματα, που μπορούν οπτικά και με ρυθμοτεχνικές εναλλαγές, να τα σηματοδοτήσουν κι εκφραστικά να τα αποδώσουν».

Σε άλλο σημείο του κειμένου της, η Αθηνά Σχινά, τονίζει: «Οι στοχασμοί της Νατάσσας Σαρρή δεν επικεντρώνονται μόνον γύρω από νομοτέλειες και φαινόμενα, αλλά στις μορφοποιημένες αντανακλάσεις τους που αφορούν ένα βαθύτερο στρώμα συναρτήσεων της φύσης με την ζωή και του παρελθόντος με το παρόν.

Μέσα από την οργανικότητα της χλωρίδας με την πανίδα, μέσα επίσης από σύμβολα κι αλληγορίες που εκφράζουν επικοινωνιακές μας καθημερινές ανάγκες ή συναισθήματα κι επιθυμίες, η «Αλέα» των έργων της σε αυτήν την ενότητα, παρουσιάζεται ως δρόμος ζωής και στοχασμού, αλλά και τρόπος διέλευσης ανάμεσα στον «εαυτό» και στην φύση, ανάμεσα επίσης στην καθημερινότητα, στον μύθο και στην φαντασία».

Από τις επιχειρήσεις στον καμβά

Η Νατάσσα Σαρρή από τα παιδικά της χρόνια, εξέφρασε με ιδιαίτερη επιμονή, αλλά κι εντυπωσιακές ικανότητες, την έφεσή της στην ζωγραφική. Μολονότι οι σπουδές της ήταν στις Οικονομικές Επιστήμες και η επαγγελματική της επιτυχημένη καριέρα αφορούσε τον Επιχειρηματικό Κλάδο, το μεγάλο ενδιαφέρον της κέρδιζαν πάντοτε οι Εικαστικές Τέχνες, τις οποίες δεν εγκατέλειψε ποτέ. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου κι επισκέφθηκε πάμπολλα Μουσεία, γνωρίζοντας από κοντά την τέχνη τόσο της Ανατολής, όσο και της Δύσης.

Μέχρι σήμερα έχει επίσης παρακολουθήσει Σεμινάρια γύρω από την Φιλοσοφία της Τέχνης κι έχει μαθητεύσει σε αρκετά Εργαστήρια σημαντικών καλλιτεχνών, κατά την διάρκεια των διαμονών της στο εξωτερικό, όπου με την προτροπή των Δασκάλων της, έχει άλλωστε παρουσιάσει και τις περισσότερες εκθέσεις της, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία κι ενθουσιώδη αποδοχή από το κοινό, όπως π.χ. στην Κορέα, στο Νεπάλ, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α.

Τα σύμβολα της Ήρας

Όπως γίνεται εμφανές μέσα από τα έργα της, η ζωγραφική είναι τρόπος ζωής κι αντίληψης του κόσμου, τρόπος επίσης πειθαρχίας, άσκησης κι εμβάθυνσης σε ορατές αλλά κι αθέατες νομοτέλειες που ορίζουν την φύση και τον άνθρωπο, ο οποίος αποτελεί κι αναπόσπαστο μέρος της. Η παρουσίαση αντιπροσωπευτικών έργων της στην Γκαλερί Genesis αποτελεί την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης
Επιμέλεια έκθεσης & Καταλόγου: Αθηνά Σχινά – Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού
Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 / Ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης : 19 Ιανουαρίου 2023 – 11 Φεβρουαρίου 2023

Info, Gallery Genesis, 35 HARITOS Street,, Kolonaki 10675, Athens, Greece.
Tel.: +30 211 7100566, www.gallerygenesisathens.com
Tuesday – Thursday – Friday 12:00 – 21:00, Saturday 12:00 – 15:00

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου