Τσίπρας στο Athens Digital Forum 2022: Η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας

Στις αλλαγές πολιτικής που έχει ανάγκη ο κλάδος των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, σήμερα, στο Athens Digital Forum, κάνοντας λόγο για «κυβερνητική αποτυχία» που αποτυπώνεται και σε αυτόν τον τομέα.

«Είναι κοινή παραδοχή ότι ο κλάδος των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών συνεισφέρει περίπου το 8% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι μετά και την περίοδο της πανδημίας έχουν αναδειχθεί ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών.

Υπάρχει ακόμη το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο;

«Έχει όλες τις προϋποθέσεις»

Ο ίδιος επεσήμανε, «η δυναμική πορεία του κλάδου έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχιστεί στη χώρα μας, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντικοί και ανέρχονται στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ σημαντικοί είναι και οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027», προσθέτοντας πως πρόκειται για «μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι εκτός από τις «προοπτικές» για τις «δυνατότητες», η κατάσταση στην αγορά παρουσιάζει και «πολύ μεγάλες προκλήσεις», όπως η δυσκολία των ελληνικών επιχειρήσεων να ενσωματώσουν τα ψηφιακά εργαλεία αλλά και η εξάρτηση των εταιρειών του κλάδου από τα έργα του Δημοσίου.

Κριτική στην κυβέρνηση

Σε αυτό το πλαίσιο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης που επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας. «Η κρίση είναι εξωγενής αλλά όλες οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας δεν είναι παρά η αποτύπωση της κυβερνητικής αποτυχίας στην ασκούμενη πολιτική και κυρίως η σκόπιμη ανοχή της σε μια σειρά από αρνητικά φαινόμενα», είπε αναφέροντας χαρακτηριστικά «την αισχροκέρδεια, την επικράτηση ολιγοπωλιακών συμφερόντων στη λειτουργία των αγορών, την αδιαφάνεια στην αξιοποίηση των δημόσιων πόρων και το έλλειμα δημόσιων πολιτικών με συμπεριληπτικό πρόσημο και χαρακτήρα».

«Επιτέλους, στην Ελλάδα οι αγορές πρέπει να λειτουργήσουν σε όφελος όλων και το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και να ρυθμίζει τις αγορές όπου παρατηρούνται φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών», υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως «η διαφάνεια στην αξιοποίηση των δημόσιων πόρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια υγιή οικονομία».

Απευθείας αναθέσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε για ακόμα μία φορά τα «8,5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια», ενώ έκανε λόγο για «ξεκάθαρο αποκλεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους ευρωπαϊκούς πόρους». «Μόλις 210 κατά κανόνα μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση με μέσο κόστος επενδυτικού σχεδίου 40 εκατ. ευρώ», σημείωσε. «Γιατί ψηφιακή μετάβαση με δικαιοσύνη σημαίνει να μη μείνει πίσω κανείς.

Αντιθέτως, αυτό που προς ώρας διαμορφώνεται είναι ένα πλαίσιο απαγορευτικό για να μπορέσει η πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας να γευτεί τους καρπούς της ψηφιακής μετάβασης», πρόσθεσε, εξηγώντας πως γι’ αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε για την «ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ» αλλά και επιπλέον «αλλαγές που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να φέρει», συμπλεριλαμβανομένης της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της κυβερνητικής συνέχειας στην ψηφιακή πολιτική, στη βάση της δουλειάς που έχει γίνει στο παρελθόν από όλες τις κυβερνήσεις.

Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα

Εξάλλου, αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου του ιδιωτικού τομέα, «στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης στο πλαίσιο μιας ενιαίας στρατηγικής που θα έχει διαμορφωθεί με διάλογο και συμμετοχή όλων των παραγωγικών υποκειμένων», επισημαίνοντας, μάλιστα, πως «ξένες επενδύσεις όπως αυτές που έχουν ανακοινωθεί για τα DATA CENTERS της Microsoft και της Amazon και οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σέβονται τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις σε σχέση με το περιβάλλον», θα πρέπει να στηριχτούν.

«Για εμάς, η ψηφιακή μετάβαση μπορεί -και πρέπει- να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά και προς όφελος της κοινωνίας, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και της εργασίας των ανθρώπων», ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε: «Πρέπει από τη μία να καρπωθούμε τα ευρείας κλίμακας οφέλη της τεχνολογικής προόδου σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων και από την άλλη η χρήση τους να γίνει με τρόπο ελεγχόμενο και ασφαλή, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες για τα άτομα και την κοινωνία». «Γιατί για την προοδευτική σκέψη δεν φτάνει να αναρωτιόμαστε τι είναι τεχνολογικά εφικτό αλλά κυρίως τι είναι κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ωφέλιμο για το κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε.

Οι άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για μια εναλλακτική και προοδευτική πολιτική βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης στον κλάδο των ΤΠΕ». Σε αυτό περιλαμβάνονται, η «αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας», μέσα από «την ανάπτυξη των ενδογενών δυνάμεων του κλάδου της Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών» και την «προώθηση προγραμμάτων βαριάς κατάρτισης και επανεκπαίδευσης», τα «φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για προσλήψεις στον κλάδο ΤΠΕ», η «ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομών», η «επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης στο Δημόσιο», η «συμπερίληψη των ΜμΕ στην ψηφιακή μετάβαση», η «δημιουργία δομών ψηφιακής υποστήριξης του πολίτη», η «επανακατάρτιση εργαζομένων» και η «προστασία προσωπικών δεδομένων και κυβερνοασφάλεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση