Γιάννης Οικονόμου: Μέχρι τέλος του χρόνου θα εισπραχθούν 373 εκατ. ευρώ από τα υπερέσοδα των εταιριών ενέργειας

Μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου του 2022 θα εισπραχθούν 373 εκατομμύρια ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οι ΔΟΕ αρχίζουν να βεβαιώνουν τα ποσά

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου οι αρμόδιες ΔΟΕ έχουν αρχίζει να βεβαιώνουν τα ποσά για την εισπράξή τους ως το τέλος του χρόνου. Το συνολικό ποσό ανέρχεται 373 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας αναφορά στον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας.

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για πρωτοποριακές ρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της ενέργειας και της ακρίβειας στο ρεύμα, χαρακτήρισε ανεύθυνους και αβάσιμους τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για στήριξη της κυβέρνησης στην αισχροκέρδεια των εταιριών ενέργειας και ο Γιάννης Οικονόμου πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα σε ένα κρίσιμο ζητημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι παράδειγμα προς μίμηση. Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έχει επιβάλλει εισφορά και παρακράτηση στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας».

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ποια είναι η προσδοκία της κυβέρνησης για το επικείμενο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ τόνισε ότι αυτό που περιμένει η Αθήνα είναι «αποφάσεις που να έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στην αντιμέτωπιση της ενεργειακής ακρίβειας στην κατεύθυνση των προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε δε σε άλλη σχετική ερώτηση που δέχτηκε ότι «πιστεύαμε ότι θα είχε λήξει το θέμα με πιο επωφελή τρόπο για τους Ευρωπαίους πολίτες εδώ και καιρό».  Εμείς θα πιέζουμε για αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να ξανασχοληθεί το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, πρόσθεσε.

Εισπράττεται μέχρι τέλος του χρόνου η έκτακτη  εισφορά 90%

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Οικονόμου στην εισαγωγική του τοποθέτηση έχουν ως εξής:

«Η δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για έκτακτη εισφορά 90% των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στα υπερέσοδα που είχαν την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022 γίνεται πράξη.  Μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση υπολογίστηκαν από την Ρ.Α.Ε, που ήταν η μόνη αρμόδια να υπολογίσει τα ποσά και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ξεκίνησαν να βεβαιώνουν τα σχετικά ποσά στους παραγωγούς ενέργειας.

-Βεβαιώθηκε ήδη από τη Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Αθηνών, ποσό 367 εκατ. ευρώ για την έκτακτη εισφορά 90%, με βάση την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και το ποσό αυτό είναι καταβλητέο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Θα ακολουθήσει βεβαίωση άλλων 6,4 εκατ. ευρώ από τις υπόλοιπες Δ.Ο.Υ.. Έτσι, το συνολικό ύψος της έκτακτης εισφοράς για τη συγκεκριμένη περίοδο ανέρχεται σε 373,54 εκατ. ευρώ.

–Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο 2022 που θεσπίστηκε μηχανισμός παρακράτησης των υπερβαλλόντων εσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας και έως το τέλος Νοεμβρίου, έχουν εισπραχθεί, 2,5 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, θεσπίστηκε και μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023, τα οποία θα διοχετεύονται επίσης για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας.

Παράδειγμα προς μίμηση

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι πρωτοποριακές, αποδεικνύουν υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία και συνιστούν  έμπρακτη απάντηση στους ανεύθυνους και αβάσιμους ισχυρισμούς για δήθεν ανοχή σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο μηχανισμός άντλησης υπερεσόδων υιοθετείται ήδη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα είναι, σε ένα κρίσιμο ζήτημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, παράδειγμα προς μίμηση.

Η Ελλάδα, με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάλυση του Αμερικανικού οργανισμού taxfoundation και στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel, είναι μια από τις πρώτες χώρες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επιβάλει εισφορά ή και παρακράτηση στα υπερβάλλοντα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα με τον μεγαλύτερο συντελεστή.

Έχουμε πει και το αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Κυβέρνηση εφευρίσκει συνεχώς νέα εργαλεία αντιμετώπισης της ακρίβειας επ’ ωφελεία των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων, που ταλαιπωρούνται, που χειμάζονται σε όλη την Ευρώπη από τις μεγάλες διεθνείς κρίσεις».

Αφήστε μια απάντηση