Κυβέρνηση – Τράπεζες: Λευκός καπνός για τη στήριξη των ευάλωτων

Κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης αποκλειστικά των ευάλωτων και συνεπών νοικοκυριών στο τρέχον περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και πληθωρισμού, υπάρχει, κατά ορισμένες πληροφορίες μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών.

Στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις τραπεζικές διοικήσεις αποφασίστηκε σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ο σχεδιασμός δράσης μέσω της οποίας θα μειώνονται οι δόσεις για όσους πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θα τεθούν.

Διαβάστε επίσης – Συνεπείς δανειολήπτες: Το σχέδιο για την στήριξη τους

Ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων με περιορισμένη περίμετρο (20.000 – 25.000 ευάλωτα νοικοκυριά) και κάλυψη μέρους της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων, λύση την οποία προωθούν οι τράπεζες εφόσον το σχέδιο εγκριθεί από τη Φρανκφούρτη.

Πώς θα καλυφθεί το κόστος αναδιάρθρωσης

Με βάση τις ίδιες πηγές, το κόστος της αναδιάρθρωσης θα καλυφθεί τόσο από το κράτος, όσο και από τις τράπεζες. Ειδικότερα εξετάζεται η δημιουργία νέου κύκλου επιδότησης, κατά τα πρότυπα του «Γέφυρα», το οποίο θα συνδυαστεί με μέτρα όπως η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής.

Στο πλαίσιο αυτό, δικαίωμα ένταξης στο μέτρο θα έχουν μόνο τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

Στόχος των τραπεζών είναι ο μηχανισμός αυτός να μην οδηγήσει σε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, λόγω της αναταξινόμησης πράσινων οφειλών, ενήμερων ή ήδη ρυθμισμένων, προς την κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Αφήστε μια απάντηση