Twitter: Κινεζικά bots «εξαφανίζουν» τις αναρτήσεις για τις διαδηλώσεις στη χώρα

Οι χρήστες του Twitter που αναζητούν αναρτήσεις σχετικά με τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής «μηδενικής Covid-19» στην Κίνα, «βομβαρδίζονται» από spam και πορνογραφικό περιεχόμενο. Όπως αναφέρει το CNN, ορισμένοι ειδικοί στην παραπληροφόρηση εκτιμούν ότι πρόκειται για μια σκόπιμη προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης ή των συμμάχων της να εξαφανίσουν τις εικόνες των διαδηλώσεων.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας μέχρι και την περασμένη Δευτέρα (28/11), κινεζικά bots πλημμύριζαν το Twitter με περιεχόμενο ενηλίκων και διαφημίσεις για συνοδούς. Πολλά από τα tweets που εξέτασε το CNN προέρχονταν από λογαριασμούς που είχαν δημιουργηθεί πριν από μήνες, δεν ακολουθούν σχεδόν κανέναν άλλο λογαριασμό και δεν έχουν δικούς τους ακόλουθους.

Η έξαρση της ύποπτης μη αυθεντικής συμπεριφοράς έρχεται μετά από μια θανατηφόρα πυρκαγιά στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν μέσω περιορισμών αποκλεισμού του Covid -19 που φέρεται να εμπόδισαν τους πρώτους ανταποκριτές να φτάσουν στην πυρκαγιά. Η πυρκαγιά, καθώς και η μακροχρόνια υποβόσκουσα απογοήτευση για την πολιτική «μηδενικής Covid» της χώρας, συνέβαλαν στο ξέσπασμα των μαζικών διαδηλώσεων στην Κίνα.

«Οι διαδηλώσεις συμβαίνουν όχι μόνο με αφορμή την πυρκαγιά στην Σιντζιάνγκ, αλλά και για κάθε ευαίσθητο κινεζικό ζήτημα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τσάρλι Σμιθ, ο συνιδρυτής του GreatFire.org, μιας ψηφιακής ομάδας ακτιβιστών με έδρα την Κίνα. «Ψάξτε σε οποιαδήποτε πόλη που κατέγραψε αύξηση των κρουσμάτων Covid, ή είχε διαδηλώσεις στο δρόμο το Σαββατοκύριακο, και θα δείτε το ίδιο πράγμα».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος επικεφαλής του Twitter, ο Ίλον Μασκ, έχει εξαπολύσει κατά των bots και των spam. Ωστόσο, προχώρησε σε μαζικές απολύσεις, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό. Επιπλέον, οι δεσμοί του Μασκ με την Κίνα μέσω μιας από τις άλλες εταιρείες του, της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την προθυμία του να αντιταχθεί στην κινεζική κυβέρνηση.

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η Κίνα μπορεί να έχει πρόσβαση εσωτερικά συστήματα του Twitter. Νωρίτερα φέτος, ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας της εταιρείας αποκάλυψε στην Αμερικανική κυβέρνηση ότι η εταιρεία είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε ξένους παράγοντες. Υποστήριξε δε, ότι το FBI είχε προειδοποιήσει την εταιρεία φέτος ότι τουλάχιστον ένας πράκτορας που εργάζεται για την κινεζική κυβέρνηση ήταν στη μισθοδοσία του Twitter.

Ο ισχυρισμός αυτός έχει θορυβήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, έγραψε στον Μασκ ζητώντας του να επανεξετάσει την ασφάλεια του Twitter για εσωτερικές απειλές και να ενημερώσει το προσωπικό του Κογκρέσου για το θέμα.

Το Twitter είναι επίσημα αποκλεισμένο στην Κίνα, αλλά οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των χρηστών του στη χώρα κυμαίνονται μεταξύ 3 και 10 εκατομμυρίων.

ΠΗΓΗ: CNN

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη